x
 

Κοινωνία

Εκατοντάδες φορτηγά πλοία έχασαν την πρόωση στα ύδατα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια

17 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης κατέρρευσε από ένα εκτός ελέγχου φορτηγό πλοίο, ένα άλλο τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πέρασε κάτω από μια πολυσύχναστη γέφυρα που συνδέει τη Νέα Υόρκη με τη Νέα Ιερσέη και στη συνέχεια επιβράδυνε ξαφνικά σε μια στενή αρτηρία ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

«Είμαστε ένα νεκρό πλοίο», είπε μια φωνή από το ναυτικό ραδιόφωνο λίγη ώρα αργότερα, επικαλούμενη έναν όρο της βιομηχανίας που συχνά αναφέρεται σε ένα πλοίο που δεν είναι σε θέση να κινηθεί μόνο του.

Τρία ρυμουλκά βοήθησαν στην καθοδήγηση του «APL Qingdao» -ένα πλοίο μήκους άνω των 1.100 ποδών και υπό τη σημαία της Μάλτας- από το σημείο όπου έπαψε να κινείται κοντά στη γέφυρα Bayonne σε ασφαλές σημείο, δήλωσαν οι Αρχές. Το πλοίο έριξε άγκυρα ακριβώς ανάντη από την ακόμη πιο πολυσύχναστη γέφυρα Verrazzano-Narrows, από την οποία διέρχονται περίπου 200.000 οχήματα ημερησίως.

Το περιστατικό της 5ης Απριλίου είναι ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά κατά τα οποία τεράστια φορτηγά πλοία έχασαν την ώθησή τους, πολλά από αυτά κοντά σε γέφυρες και λιμάνια, σύμφωνα με ανάλυση αρχείων της Ακτοφυλακής από την «Washington Post».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το είδος της βλάβης που προηγήθηκε της κατάρρευσης της γέφυρας της Βαλτιμόρης στις 26 Μαρτίου -το 984 ποδιών «Dali» πιστεύεται ότι δεν είχε τη δυνατότητα να κινηθεί προς τα εμπρός καθώς υπέστη μια πιο εκτεταμένη διακοπή ρεύματος- δεν ήταν καθόλου μεμονωμένο ανάμεσα στα ολοένα και μεγαλύτερα φορτηγά πλοία που πλέουν τακτικά κοντά σε κρίσιμες υποδομές.

Γύρω από τη Βαλτιμόρη και μόνο, πλοία έχασαν τον κινητήρα τους σχεδόν είκοσι τέσσερις φορές μέσα στα τρία χρόνια πριν από την τραγωδία του περασμένου μήνα, σύμφωνα με την έρευνα της Post – συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού τον Νοέμβριο του 2021, κατά το οποίο σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 981 ποδιών χάλασε ο κινητήρας του για 15 λεπτά αμέσως μετά τη διέλευσή του κάτω από τη Key Bridge. Το 2020, ένα πλοίο ίδιου μεγέθους με το «Dali» έχασε την πρόωση «στην περιοχή της γέφυρας Bay Bridge» κοντά στην Ανάπολη, σύμφωνα με τα αρχεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη συνεκτικών κανόνων σχετικά με το πότε τα φορτηγά πλοία πρέπει να συνοδεύονται από ρυμουλκά που μπορούν να τα κρατήσουν στην πορεία τους ακόμη και αν οι μηχανές σβήσουν, εντείνει τον κίνδυνο. Ενώ τα ρυμουλκά συνόδευαν το «Qingdao», όπως προβλεπόταν από τις τοπικές οδηγίες στην περιοχή της Νέας Υόρκης, εκείνα που συνόδευαν το «Dali» αναχώρησαν πριν αυτό χτυπήσει τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη.

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως το «Dali» και το «Qingdao», έχουν διπλασιάσει το μέγεθός τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δήλωσαν οι ειδικοί, ενώ ορισμένα αμερικανικά λιμάνια -που χτίστηκαν σε βάθος αιώνων γύρω από πολυσύχναστες και στενές πλωτές οδούς- δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες αυτών των πλοίων, αυτών των μεγάλων πλοίων, που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα λιμάνια», δήλωσε ο Ααρον Ντάβενπορτ (Aaron Davenport), συνταξιούχος ανώτερος αξιωματικός της Ακτοφυλακής και εμπειρογνώμονας σε θέματα ναυτικής ασφάλειας.

Η ανάλυση της «Post» διαπίστωσε ότι 424 φορτηγά πλοία μήκους άνω των 600 ποδών ανέφεραν ότι έχασαν την πρόωση -δηλαδή οι μηχανές τους έκλεισαν- στα ύδατα των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Περίπου το ένα τέταρτο των περιστατικών συνέβη κοντά σε λιμάνι, γέφυρα ή άλλη υποδομή, σύμφωνα με την ανάλυση.

Τα σχετικά αρχεία ήταν ενημερωμένα μέχρι τις 17 Μαρτίου, πριν από τα περιστατικά που αφορούσαν το «Dali» και το «Qingdao».

Οι ερευνητές της Ακτοφυλακής διαπίστωσαν πολλές αιτίες για την απώλεια πρόωσης, σύμφωνα με τα αρχεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ολική απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε σβήσιμο του κινητήρα- σε άλλες περιπτώσεις, το ηλεκτρικό σύστημα παρέμεινε σε λειτουργία, αλλά η πρόωση χάθηκε λόγω μηχανικών βλαβών και βλαβών στον εξοπλισμό.

Πηγή: «The Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, η Ημέρα Μνήμης είναι μια αμερικανική αργία που γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου και τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στον στρατό των ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ