x
 

Κοινωνία

Εκατοντάδες παιδιά θύματα κακοποίησης στη Βρετανία

28 Ιουλίου 2021

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βιασμοί, σεξουαλική βία, ρατσισμός, κουλτούρα σιωπής: μια έκθεση που δόθηκε χθές Τρίτη στη δημοσιότητα παρουσιάζει σε όλο της το εύρος την κακομεταχείριση που υπέστησαν, επί δεκαετίες, πολλά παιδιά που είχαν ανατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ, στα νότια του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Τζον Ο’Μπράιεν, τον γραμματέα της Ανεξάρτητης Ερευνας για τις Σεξουαλικές Επιθέσεις σε παιδιά (IICSA), είναι η πιο οδυνηρή από τις 15 εκθέσεις που έχει συντάξει μέχρι σήμερα αυτό το όργανο. Η IICSA ερεύνησε, μεταξύ άλλων, τέτοιες περιπτώσεις στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αλλά και στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η IICSA συγκροτήθηκε το 2015, αφού αποκαλύφθηκε μια σειρά από σκάνδαλα παιδεραστίας, συχνά με πρωταγωνιστές πασίγνωστους Βρετανούς, όπως τον παρουσιαστή του «BBC», Τζίμι Σάβιλ. Στην έκθεση που παρουσίασε προχθές υπογραμμίζει ότι το τοπικό συμβούλιο του Λάμπεθ γνώριζε τις καταγγελίες που είχαν κάνει 705 πρώην τρόφιμοι σε τρία κέντρα υποδοχής, για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Στο κείμενο των 228 σελίδων αναφέρεται ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ έθεσαν «ευάλωτα παιδιά στον δρόμο ενηλίκων που ήταν διαπιστωμένοι ή ύποπτοι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων» και οι οποίοι κατάφεραν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες. Φέρνει ως παράδειγμα έναν άνδρα, ο οποίος εργαζόταν σε ένα κέντρο υποδοχής της δεκαετία του 1970 και είχε κρύψει από τους εργοδότες του ότι είχε καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανηλίκου. Ακόμη όμως και όταν αποκαλύφθηκε το παρελθόν του, παρέμεινε στη θέση του. Το 1999 ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε για 34 σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους – μεταξύ των θυμάτων του ήταν και δύο αγόρια που είχαν ανατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ το 1980 και το 1983.

Οι υπάλληλοι των κέντρων υποδοχής αντιμετώπιζαν τα παιδιά «σαν να μην άξιζαν τίποτα» και επιδείκνυαν «παντελή περιφρόνηση» απέναντί τους.

Στην έκθεση συστήνεται να ξεκινήσει η Αστυνομία ποινική έρευνα για τον θάνατο ενός αγοριού, το οποίο πέθανε το 1977, αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει για σεξουαλική βία έναν υπεύθυνο.

Πολλοί μάρτυρες είπαν ότι στην καθημερινότητά τους βίωναν «βία, εκφοβισμό και ρατσισμό».

Το συμβούλιο του Λάμπεθ ζήτησε συγγνώμη και υιοθέτησε όλες τις συστάσεις που του έκανε η Επιτροπή.

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρά την εδώ και χρόνια καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας για τον πατέρα («Γιορτή του Πατέρα»), δεν έχει γίνει κατορθωτό να αποκτήσει ούτε τη δημοφιλία ούτε βέβαια τη συναισθηματική φόρτιση με την αντίστοιχη της μητέρας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ