x
 

Κοινωνία

Εκατοντάδες πιστοί στη λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

11 Αυγούστου 2022

Εκατοντάδες ήταν φέτος οι πιστοί -ορθόδοξοι και καθολικοί-, που ακολούθησαν την καλοκαιρινή λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, που λαμβάνει χώρα στην 11 Αυγούστου, τιμώντας τη χάρη του Αγίου για τη σωτηρία του νησιού από την επιδρομή των Οθωμανών.

Το έθιμο γιορτάζεται από το 1717. Εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα το 1716, οι Οθωμανοί έχοντας ήδη κυριεύσει τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος, συνέχισαν τις σφοδρές επιθέσεις τους στο νησί. Τότε σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ο ενετοκρατούμενος, κερκυραϊκός λαός, ζήτησε από τον προστάτη του Αγιο Σπυρίδωνα, να σώσει το νησί, όπως και έγινε. Ανήμερα στις 9 Αυγούστου του 1716, καταμεσής του καλοκαιριού, το νησί πλήγηκε από μία απρόσμενη σφοδρή καταιγίδα που «κατατρόπωσε» τα πλοία των Οθομανών που είχαν περικυκλώσει τη χώρα της Κέρκυρας, ενώ όσοι Οθωμανοί στρατιώτες είχαν επιβιβαστεί στο νησί, τράπηκαν φοβούμενοι σε φυγή, καθώς αντίκρυζαν μπροστά τους ένα καλόγερο, δηλαδή τον Αγιο Σπυρίδωνα, που τους δίωκε με αναμμένο πυρσό.

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα αναγνώρισαν και οι Ενετοί, ενώ ο στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε από τη Βενετική Γερουσία, που με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ. καθιέρωσε η ετήσια λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.

Τη φετινή καλοκαιρινή λιτανεία του ιερού σκηνώματος που διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες, ακολούθησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, οι φιλαρμονικές, πρόσκοποι και μαθητές του νησιού, ενώ πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, την ιερά λιτανεία ακολούθησαν και οι: Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, καθώς και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, Γεώργιος Αλτουβάς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι και φέτος αρκετοί ήταν οι Ρώσοι πιστοί που βρέθηκαν στη λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η πίστη τους είναι αυτή που τους φέρνει κάθε χρόνο στο νησί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» καθώς και η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών και χορήγηση δωρεάν φαρμάκων και πραγματοποιήσεων ιατρικών εξετάσεων έως τις 31 Μαρτίου 2024 στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ