x

Κοινωνία

Εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους – Πορείες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου

15 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πορείες και διάφορες εκδηλώσεις ο κυπριακός Ελληνισμός καταδικάζει την 38η θλιβερή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, την ίδια ώρα που στα κατεχόμενα οι Τούρκοι πανηγύριζαν για μια ακόμη φορά με προκλητικές εκδηλώσεις.

Ηταν η 15η Νοεμβρίου 1983 όταν ο τότε κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, προχώρησε σε ανακήρυξη του ψευδοκράτους παραβιάζοντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο.

Ενα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πορείες διαμαρτυρίας

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έδωσαν και φέτος το παρών τους στις αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, που έγιναν σε όλες τις ελεύθερες πόλεις.

Κρατώντας ψηλά την κυπριακή σημαία η νεολαία καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και έστειλε μηνύματα απελευθέρωσης και επανένωσης. Η ΠΣΕΜ σε ανακοίνωσή της χαιρέτησε την μαζική ανταπόκριση των μαθητών και μαθητριών και υπογράμμισε πως «οι μαθητές βροντοφώναξαν ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση, για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ομοσπονδιακή».

Συνεχίζοντας αναφέρουν πως «ως ΠΣΕΜ συνεχίζουμε τον δικό μας αντικατοχικό αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής. Μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα προνοεί ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Οι νέοι της Κύπρου εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους σε σχέση με την απουσία διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια, στηρίζοντας την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κόμματα και οργανώσεις καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις τους την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κατοχική Τουρκία επαναφέρει το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, «φρεσκάρει» τις παλιές τουρκικές ιδέες ενώ στέλνει παράλληλα απειλές προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας