x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδηλώσεις στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση

23 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΔΝΕΫ. Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων γίνονται στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για την δωδέκατη Κληρικολαϊκή της Συνέλευση, η οποία έχει οριστεί να γίνει από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Συγκεκριμένα, εκτός από τους τέσσερις Μητροπολίτες εξ’ Ελλάδος οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Αυστραλία και για τους οποίους έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυκας», αφίχθηκε στο Σύδνεϋ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, οι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Κερασούντος κ. Ευμένιος, και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης.

Παρέστησαν, επίσης, κληρικοί και λαϊκοί, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας, υπό τον Διευθυντή αυτού, κ. Στυλιανό Μαγδαλόπουλο, μέλη της Χριστιανικής Ενώσεως, καθώς και άλλοι πιστοί.

Από την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα στο Σύδνεϋ, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, Επίσκοποι, ιερείς και ομογενείς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας διαβίβασε σε όλους τις ευχές του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου ενώ με συγκίνηση δέχθηκε μια ανθοδέσμη με λουλούδια, καθώς και τις ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου για την τιμητική παρουσία του στην επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της τοπικής Εκκλησίας.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 23 Σεπτεμβρίου, επίσημη υποδοχή των προσκεκλημένων εκ του εξωτερικού Αρχιερέων, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Της Δοξολογίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, ενώ παρέστησαν και οι εξ Ελλάδος Μητροπολίτες Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Από την τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Θερμό αδελφικό καλωσόρισμα απηύθυνε προς όλους ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, εκφράζοντας την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Ανάμεσα στα άλλα είπε πως «θέλω να σας καλωσορίσω εκ μέρους των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, του ευαγούς Κλήρου και του ευσεβεστάτου ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας, για τον κόπο στον οποίο υποβληθήκατε και να ευχηθώ η παραμονή σας εδώ να είναι ευλογημένη, προς δόξα του Θεού και της Αγίας μας Εκκλησίας. Εύχομαι τα έτη σας να είναι πολλά, ευλογημένα και υγιεινά, για να συνεχίσετε όλοι σας να ορθοτομείτε τον λόγο της αληθείας και να δίδετε τη μαρτυρία του Χριστού με τον λόγο σας, αλλά κυρίως με τη ζωή σας, όπως όλοι σας το πράττετε στις ευλογημένες επαρχίες που σας έχει τάξει ο Θεός».

Αντιφωνώντας ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, μετέφερε την αγάπη της Μητρός Εκκλησίας προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου και είπε πως «ήρθα από μακριά για να είμαι εδώ, δίπλα σας, να με αγκαλιάσει η αγάπη σας, αλλά και να δω από κοντά το έργο σας. Οχι για να ενημερώσω το Πατριαρχείο, αλλά περισσότερο για να καταλάβετε εσείς εδώ την αγάπη του σεπτού Οικουμενικού Κέντρου και της Μητρός Εκκλησίας μας».

Τόνισε πως «η Εκκλησία της Αυστραλίας, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, επιτελεί θεάρεστο έργο και ανταποκρίνεται με επιτυχία στις πολλαπλές προκλήσεις των καιρών. Και τούτο διότι όπου υπάρχει αγάπη, εκεί βρίσκεται και ο Χριστός, ο οποίος ευλογεί τα έργα μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος προσφωνεί τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Νικήτα, εκπρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τους εξ’ Ελλάδος Μητροπολίτες, τον ιερό κλήρο και ευσεβή ομογενειακό λαό της Αυστραλίας στον Εσπερινό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου, 23 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και Αγίας Ελέσης στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος περιέγραψε πώς ο βίος της Παναγίας και η παρουσία της στη ζωή της Εκκλησίας μας, σχετίζονται με την Ανάσταση. Αφού αναφέρθηκε σε σχετικά γεγονότα, από τη γέννησή Της έως και την Ανάσταση του Χριστού, καταληκτικά παρατήρησε πως η σχέση της Θεοτόκου με την Ανάσταση πιστοποιείται και από τις θαυματουργικές εμφανίσεις ιερών εικόνων, όπως αυτή που συνέβη σε έναν φτωχό βοσκό στο νησί των Κυθήρων με την εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης. Τόνισε πως «Ανάσταση είναι η εμφάνιση των ιερών σεβασμάτων και η αποκάλυψη των ιερών εικόνων της Παναγίας μας, που είναι κατάσπαρτες σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη οικουμένη» και προσέθεσε πως «αυτές οι ιερές εικόνες, ενώ είναι δυσαρίθμητες στη μέτρησή τους, δεν κατακερματίζουν το πρόσωπο της Παναγίας. Αλλά αποδεικνύουν πως με κάθε τρόπο η Παναγία συνοδεύει τον αγώνα μας προς τον Σταυρό μέχρι την ώρα της Αναστάσεως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δημήτρης Κατός είναι ο καινούργιος πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ