x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση για ανακαίνιση του αγάλματος Βενιζέλου έξω από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακαίνιση του αγάλματος του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, που βρίσκεται έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και έχει υποστεί φθορές από την υγρασία, πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα στο Κρητικό Σπίτι στο Κλίαργουότερ της Φλόριδας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε την Κυριακή από το Παράρτημα Αμερικής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Κρήτης και έγινε στη μνήμη του Γιάννη Κοκολάκη, ο οποίος είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας και του Συλλόγου Κρητών στο Κλίαργουότερ.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση του αγάλματος και συνεχάρη όλους όσοι κινητοποιήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα που απαιτούνται για το σκοπό αυτό. O ίδιος είχε αντιληφθεί την αναγκαιότητα ανακαίνισης του αγάλματος και ιδιαίτερα της βάσης του που έχει φθορά από την υγρασία, όταν πριν ένα χρόνο είχε επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για υπηρεσιακούς λόγους. «Είδα ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση», είπε. «Σκέφτηκα ότι πρέπει να βελτιωθεί αυτή η εικόνα». Σχετικά, μίλησε αρμοδίως ο κ. Τσώκος για την ανάγκη αυτή.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αμερικής του Ιδρύματος Βενιζέλου και Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Νίκος Καστρινάκης, κατά τον χαιρετισμό του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Το άγαλμα είχε δωρηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε τοποθετηθεί έξω από την πρεσβεία πριν από 15 περίπου χρόνια.

Ο κ. Τσώκος πρόσθεσε ότι απέναντι από την ελληνική πρεσβεία, είναι η τουρκική πρεσβεία, έξω από την οποία υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ, σε εξαιρετική κατάσταση.

«Είναι πολύ επίκαιρη και σημαντική η πρωτοβουλία σας και είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται, ώστε να επιτύχουμε αυτή τη βελτίωση της εικόνας του αγάλματος του Βενιζέλου», τόνισε ο κ. Τσώκος.

Κάλεσε, εξάλλου, όλους τους ομογενείς να δώσουν το παρών τους, αυτή την Κυριακή, στην ελληνική παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς. «Πρέπει να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Ελληνισμού εδώ στη Φλόριδα και ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι η Παρέλαση είναι ένας από τους τρόπους να έλθει η Νεολαία πιο κοντά στην οργανωμένη Ομογένεια.

Καταλήγοντας ο κ. Τσώκος κάλεσε όλους τους ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου.

Χαιρετισμό κατά την εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αμερικής, του Ιδρύματος Βενιζέλου, και Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Νίκος Καστρινάκης, που είχε έλθει από τη Ν. Υόρκη.

Ο κ. Καστρινάκης μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια της Παγκρητικής, ανακοινώνοντας ότι η τελευταία πρόσφερε 2500 δολάρια για την ανακαίνιση του αγάλματος. Διαβίβασε, επίσης, τις ευχαριστίες και την αγάπη του προέδρου του Ιδρύματος Βενιζέλου, Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος είχε πάντα στενή συνεργασία με τον Γιάννη Κοκολάκη. Ευχαρίστησε, ακόμα, για την εμπιστοσύνη όλων στο παράρτημα του Ιδρύματος στην Αμερική. «Το άγαλμα θα ανακαινιστεί, χωρίς αμφιβολία», διαβεβαίωσε.

Ο Σήφης Κοκολάκης ευχαριστεί για την εκτίμηση προς τον αείμνηστο πατέρα του και την υποστήριξη προς ανακαίνιση του αγάλματος Βενιζέλου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο κ. Καστρινάκης αναφερόμενος στη γνωριμία του με τον Γιάννη Κοκολάκη, είπε ότι ο τελευταίος αποτελούσε γι’ αυτόν πολύ μεγάλη εμπειρία, αντιπροσώπευε δε την έννοια της προόδου. «Σ’ όλη του τη ζωή, πάντα είχε μέσα του, το πώς θα προοδεύσουμε όλοι μαζί, ξεκινώντας από τον εαυτό του», είπε και δικαιολόγησε τη μεγάλη αγάπη του αείμνηστου με το Ιδρυμα Βενιζέλου. Είπε, ακόμα, ότι ο Κοκολάκης είχε τρεις ομοιότητες με τον Βενιζέλο: ήταν επίμονος, ανιδιοτελής και ατρόμητος.

Στη συνέχεια, ο κ. Καστρινάκης αναφέρθηκε στις επίμονες προσπάθειες που είχαν γίνει από τον Κοκολάκη, τον ίδιο και τους Στέλιο Κοχυλάκη και Γιάννη Σωπασή, για να βρεθεί και αγοραστεί αυτοκίνητο «Πακάρ» του 1929, στην Πενσυλβάνια, ίδιο με εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Βενιζέλος με τη σύζυγό του, Ελενα, όταν στις 6 Ιουνίου 1933 είχε γίνει δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Το αυτοκίνητο που αγοράστηκε προσφέρθηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, δίπλα στο διάτρητο από τις σφαίρες κουβούκλιο του αυτοκινήτου του Βενιζέλου.

Ο κ. Καστρινάκης ευχαρίστησε την Πέγκυ Κοκολάκη, όπως και τον αείμνηστο σύζυγό της, για το παράδειγμα που έδωσαν και δίνουν.

Τελειώνοντας, είπε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέθανε στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936. Αυτή την Κυριακή, 17 Μαρτίου, το Ιδρυμα Βενιζέλου θα τελέσει μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγ. Ελευθερίου, στο Μανχάταν της Ν. Υόρκη.ς

Ο γιος του Γιάννη Κοκολάκη, Σήφης, ευχαρίστησε τον τοπικό σύλλογο Κρητών και όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στον πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε την Ομογένεια και τον Ελληνισμό, γενικότερα, από διάφορες θέσεις. «Πάντως, ο πιο αγαπημένος του πατέρα μου, ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος», τόνισε. «Οποτε τον έβλεπα, διάβαζε για τον Βενιζέλο».

Με την ευκαιρία αυτή, αναφέρθηκε στη σημασία ιδρύσεως του Ιδρύματος Βενιζέλου στην Κρήτη, καθώς και τη χρησιμότητα του παραρτήματος στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα ανακαίνισης του αγάλματος του Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον.

Ο Κρητικός Σύλλογος επέδωσε στην Πέγκυ Κοκολάκη, βραβείο, στη μνήμη του συζύγου της, Γιάννη Κοκολάκη, ενώ επέδωσε και χρηματικό ποσό στην ερανική προσπάθεια για το άγαλμα του Βενιζέλου.

Συγκινημένη η κ. Κοκολάκη ευχαρίστησε όλα τα μέλη της οικογένειάς της για την αγάπη και τη συμπαράσταση που της δείχνουν.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών γινόταν προβολή βίντεο, με εικόνες από τη ζωή και τα έργα του Γιάννη Κοκολάκη, ενώ για τη διασκέδαση του κόσμου υπήρχε DJ και στη συνέχεια τραγούδησαν οι Κρήτες καλλιτέχνες Ανδρέας Λιλικάκης και Ιωάννης Κακλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η μνήμη του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνῳ εορτάσθηκε την Ε' Κυριακή των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, από των Σύλλογο των Καλυμνίων Νέας Υόρκης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ