x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση για τη Γιορτή της Γυναίκας στο Προξενείο Νέας Υόρκης (Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2023, σε μια κατάμεστη αίθουσα με γυναίκες κυρίως όλων των ηλικιών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του νέου γενικού προξένου στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, να παραβρεθούν και να τιμήσουν 5 επιφανείς γυναίκες από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, οι οποίες έχουν διακριθεί σε καθαρά ανδροκρατούμενους χώρους, όπως η ανώτατη πολιτειακή δικαστής της Νέας Υόρκης, Μάντλιν Σίγκα, η εκτελεστική διευθύντρια της «Ηγεσίας των 100», Πωλέτ Πούλου, η διεθνώς αναγνωρισμένη σεφ και επιχειρηματίας Μαρία Λόη, η καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Δρ Ελίζα Κονοφάγου και η Δρ Μαρία Βασάλου, στέλεχος της Goldman Sachs.

Ο γενικός πρόξενος καλωσόρισε τους επισήμους και είπε πως «αν όντως ισχύει η έκθεση του ΟΗΕ, ότι η πραγματική ισότητα των δυο φύλων θα επέλθει σε 300 χρόνια, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η ύπαρξη όμως λαμπρών γυναικών σαν και αυτές που έχουμε κοντά μας σήμερα, μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε».

Ενας μεγάλος αριθμός απο νέες κοπέλες συμμετείχε στην φετεινή εκδήλωση για την Γιορτή της Γυναίκας στο Προξενείο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη

Στη συνέχεια, έδωσε τον λόγο στην επίσημη προσκεκλημένη Γούλα Καλυψώ, Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία όπως δήλωσε, ήρθαν σαν ομάδα για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα Ηνωμένα Εθνη, στο Συνέδριο που αφορά το «Καθεστώς της Γυναίκας», μέσα σε πολύ άσχημες συγκυρίες, λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη. Αναφέρθηκε στο «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025» του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και τόνισε την αναγκαιότητα της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων, για ζητήματα ειρήνης, πολέμου, αντιμετώπισης κρίσεων.

Μετά από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Σακελλαροπούλου, η οποία ευχαρίστησε τις τιμώμενες γυναίκες ελληνικής καταγωγής για την προσφορά τους «στον επαγγελματικό τους χώρο και τα επιτεύγματά τους, τα οποία δεν τιμούν μόνο αυτές, αλλά και όλη την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα και αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τις νέες κοπέλες», ξεκίνησε η εξιστόρηση της ζωής των πέντε γυναικών σε ένα πολύ αξιόλογο πάνελ, που συντόνισε η τηλεοπτική παρουσιάστρια, Γιάννα Νταρίλη, κάνοντας ένα μικρό πρόλογο για τους αγώνες των γυναικών μέσα στην Ιστορία, παρουσιάζοντας τα βιογραφικά των τιμώμενων και θέτοντάς τους ερωτήματα για τη διαδρομή τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν ως γυναίκες, στους κατ’ εξοχήν ανδρικούς χώρους που εργάστηκαν, στο πώς συνδύασαν την οικογένεια και την καριέρα και τι συμβουλές θα έδιναν στους παρευρισκόμενους μέσα από την τόσο πολύτιμη εμπειρία τους. Οι διηγήσεις των επιφανών γυναικών που ακολούθησαν, γεμάτες χιούμορ, αγάπη και ατέλειωτη προσπάθεια και επιμονή, προκάλεσαν τον θαυμασμό των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση και είχαν όλες ένα κοινό σημείο: Τόλμη, Αφοσίωση, Πάθος και Συναίσθηση της Μοναδικότητάς τους ως γυναίκες, για τα οποία πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν, δίνοντας το παράδειγμα στις νεώτερες, αλλά και σε όλες τις Ελληνίδες γυναίκες που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους.

Τα εδέσματα που προσέφερε η Μαρία Λόη στο Προξενείο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη

Μερικά όμορφα σημεία από όσα μάς είπαν με πρώτη την κα Μάντλιν Σίγκα: «Οταν βρείτε πόρτες ανοιχτές πηγαίνετε εκεί κατευθείαν, για να δώσετε ευκαιρία στο όνειρό σας». Ακολούθησε η κα Πωλέτ Πούλου, που αναφέρθηκε στα λόγια του Αρχιεπίσκοπου Ιακώβου, όταν την πρωτογνώρισε και του ζήτησε να δουλέψει ως λογίστρια στην εκκλησία: «Δεν θέλω να μετράς χρήματα», της είπε. «Θέλω να με βοηθήσεις να μετράω ψυχές. Δεν θέλω ιερείς. Θέλω γυναίκες με μυαλό, αφοσίωση και αγάπη στην Εκκλησία». Η επιχειρηματίας Μαρία Λόη, που έμαθε να μαγειρεύει από τα 5 χρόνια της σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, για να τρώνε οι υπόλοιποι από την οικογένειά της στα χωράφια, είπε πως: «Αν κόψεις τις φλέβες μου, θα βγει λάδι. Δεν θα βγει τίποτα άλλο». Η Δρ Ελίζα Κονοφάγου, έφερε παράδειγμα την προγιαγιά της που με το γαϊδούρι έκανε 5 ώρες διαδρομή, για να πάει στο Βόλο από το Κεραμίδι, και να γίνει μοδίστρα, λέγοντάς μας πως πάντα υπάρχει μια έμπνευση πίσω από κάθε γυναίκα που επιτυγχάνει. Η δε κ. Μαρία Βασάλου, Κωνσταντινουπολίτισσα στην καταγωγή, αναφέρθηκε στη συμβουλή των γονιών της, να είναι ανεξάρτητη και να επικεντρώνεται στη γνώση και στις δυνατότητες που έχει ως άνθρωπος, γιατί όλα τα άλλα χάνονται. Σήμερα διαχειρίζεται πάνω από 200 εκατομμύρια στην Goldman Sachs. Ο γενικός πρόξενος έκλεισε τη βραδιά με θερμές ευχαριστίες στους παρευρισκόμενους. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, η κ. Μαρία Στεφάνου Κεφαλά, βουλευτής ΝΔ του Νομού Ιωαννίνων, η κ. Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Τάσος Κέζας, σύμβουλος πρεσβείας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, και πολλοί άλλοι. Ο γενικός πρόξενος επίσης τους συντελεστές της διοργάνωσης της εκδήλωσης, τον πρόξενο κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, την υπεύθυνη του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Μαίρη Βαξεβανίδου, την κ. Γιάννα Νταρίλη, τον κ. Θωμά Κιντή και άλλους.

Ο Γεν. Πρόξενος κος Κων/νος Κωνσταντίνου με την
καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Δρ. Ελίζα Κονοφάγου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Στιγμιότυπα απο την κατάμεστη αίθουσα του Προξενείου Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Στιγμιότυπα απο την κατάμεστη αίθουσα του Προξενείου Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Στιγμιότυπα απο την κατάμεστη αίθουσα του Προξενείου Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Απο αριστερά : Η κα Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η κα Γούλα Καλυψώ Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και η και η ανώτατη πολιτειακή δικαστής της Νέας Υόρκης, κα Μάντλιν Σίγκα. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Απο αριστερά : Η κα Τσίλα , η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη και η Δρ. Ελίζα Κονοφάγου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη και η κα Μυρσίνη Φέλιου, σύζυγος του Γεν. Προξένου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Η κα Γούλα Καλυψώ Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και η Δρ
Δρ Μαρία Βασάλου. στέλεχος της Goldman Sachs. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
O κ. Βαγγέλης Σέκερης, πρέσβης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη με την σύζυγό του Μαρία Σέκερη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Η Γιάννα Νταρίλη η συντονίστρια του πάνελ κατά την διάρκεια συνέντευξης στην Γεν. Γραμματέα Ισότητας κα Γούλα μετά την εκδήλωση. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Η Δρ Μαρία Βασάλου. στέλεχος της Goldman Sachs και ο κ. Σίμων Σιμωνίδης πρόεδρος της Delsona Therapeutics, Inc. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΙΚΑΓΟ. Ενα ποσό που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκε από την ετήσια δεξίωση του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου (National Hellenic Museum) στο Σικάγο, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Marriott Marquis».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ