x

Αμερική

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οργανισμός «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης» διοργανώνει, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στη 1 μ.μ., διάλεξη με ομιλήτρια την κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Associate in Linguistics στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard της Βοστώνης.

Ο τίτλος της ομιλίας θα είναι: «Η ελληνική γλώσσα απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας» και θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής δομής. Ο σύνδεσμος εγγραφής για να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι με email ένα προσωπικό zoom link για την ομιλία είναι:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZckduygrDkiGtPyc_hNgjIvi25j7BLv6seb?mc_cid=564ea449d5&mc_eid=UNIQID

Η καθηγήτρια κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη παρέθεσε την ακόλουθη σύντομη περίληψη της ομιλίας: «Θα γίνει αναφορά στα αντανακλαστικά της ελληνικής γλώσσας απέναντι στις κρίσεις οι οποίες μαστίζουν την τελευταία δωδεκαετία την Ελλάδα (μετρώντας τα έτη από την έναρξη των ‘μνημονίων’). Αναφερόμαστε στην οικονομική/τραπεζική, προσφυγική, υγειονομική και περιβαλλοντική/κλιματική κρίση, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι ορισμένες από αυτές αφορούν όχι μόνον τη χώρα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

Οπως υποστηρίζουμε, οι απειλές και οι κίνδυνοι για την κοινότητα επηρεάζουν σφοδρά και το γλωσσικό εργαλείο, το οποίο καλείται να αναπροσαρμόζεται με ταχύτητα φωτός, παρακολουθώντας τη δίνη των μεταβολών. Η ραγδαιότητα των αλλαγών και η πραγματική ανάγκη (‘ζωής και θανάτου’) των μελών της κοινότητας για αυτόματη ενημέρωση και αποτελεσματική συνεννόηση, αλλά και η σπουδή των εκάστοτε εξουσιαστών για διαχείριση των κρίσεων και επιβολή μέτρων, οδηγεί στη δημιουργία νεολογισμών, οι οποίοι, μολονότι καθιερώνονται ταχύτατα, δεν απολαμβάνουν πάντα τη συγκατάθεση των φυσικών ομιλητών. Και μολονότι η γλωσσική αλλαγή αποτελεί παράμετρο συνέχειας μιας γλώσσας, εν τούτοις η βίαιη επιβολή νέων σημασιών στις ίδιες λέξεις, προκαλεί τον προβληματισμό εάν υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγούμαστε σε μία σύγχρονη βαβέλ σε σχέση με την επικοινωνία και τη αλληλεπίδρασή μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης» ιδρύθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου του 2014 στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου έγινε και η πρώτη συνεδρίαση, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.».

Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να οργανωθεί και να διασυνδεθεί το σημαντικό Ακαδημαϊκό δυναμικό που έχει άμεση η έμμεση σχέση με τον Ελληνισμό. Παρευρέθηκαν αρκετοί Ελληνες ακαδημαϊκοί της περιοχής Βοστώνης, και απευθύνεται σε καθηγητές και ακαδημαϊκούς οι οποίοι ήδη διδάσκουν ή είναι συμβεβλημένοι με πανεπιστήμια.

Ανάμεσα στους σκοπούς του Κύκλου είναι:

Να φέρει μαζί τα μέλη του σε κοινωνικές και, το σημαντικότερο, πνευματικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να αλληλογνωριστούν σε κατατοπιστικές, ενδιαφέρουσες, και κοινωνικά ευχάριστες εκδηλώσεις.

Να διευκολύνει και να προάγει τη συζήτηση και κατανόηση θεμάτων τρέχοντος ενδιαφέροντος μέσω διοργανώσεως διαλέξεων και συζητήσεων.

Να καθιερώσει υποτροφίες που να αναγνωρίζουν την αριστεία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δεσμούς με τον Ελληνισμό και να οργανώσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον σκοπό αυτό.

Να δικτυωθεί με Ελληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Ελλάδα και τη Διασπορά, και να παρέχει συμβουλές, βοήθεια και καθοδήγηση.

Να αλληλοεπιδράσει και να συνεργαστεί με οργανώσεις που έχουν παρεμφερή ενδιαφέροντα για τον Ελληνισμό.

Πρόεδρος του Κύκλου σήμερα είναι η Ροζελίτα Φραγκουδάκη, καθηγήτρια Μηχανολογίας στο Merrimack College.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.