x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση για την εθνική επέτειο στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών

31 Οκτωβρίου 2023

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Στις 29 Οκτωβρίου 2023 το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών (Hellenic Cultural Center of the Southwest) πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. H εκδήλωση έλαβε χώρα στην George Costas Hall της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου στο Χιούστον.

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του προέδρου της οργάνωσης Ιωάννη Ρεμεδιάκη, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του τους διοργανωτές, τους παρευρισκομένους και τον καθηγητή κ. Εμμανουήλ Παπαδάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Ιστορικό Καφενείο του Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών με την επιμέλεια του καθηγητή Παπαδάκη, παρουσίασε τις μάχες στα Υψώματα 731 και 717 που αποτελούν μία λιγότερο γνωστή πτυχή του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Τα δύο αυτά υψώματα δέχτηκαν το κυρίως βάρος της ιταλικής επίθεσης. Οι μάχες εξελίχθηκαν από τις 9 Μαρτίου 1941 έως τις 22 Μαρτίου 1941 υπό την επίβλεψη του Μουσολίνι. Επέφεραν δυσανάλογα μεγάλες απώλειες στους Ιταλούς και εξελίσσονταν σε μία ιδιαίτερη καμπή του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ελάχιστα πριν τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Με πολλές θυσίες οι Ελληνες απέκρουαν άυπνοι για πέντε συνεχόμενες μέρες τους Ιταλούς στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Στο 731 συνολικά έπεσαν πάνω από 40.000 οβίδες με αποτέλεσμα να εξαφανίσουν τη βλάστηση και να επιφέρουν τον θάνατο σε αρκετούς Ελληνες πολεμιστές. Στην πρώτη φάση της μάχης το Υψωμα υπερασπίστηκε ένα τάγμα Τρικαλινών, τμήμα της Πρώτης Μεραρχίας της Στρατιάς Ηπείρου. Στη δεύτερη φάση το τμήμα αυτό αντικαταστάθηκε αποδεκατισμένο, κατάκοπο και πεινασμένο από ένα Τάγμα Μακεδόνων στρατιωτών με επικεφαλής τον ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά.

O καθηγητής Εμμανουήλ Παπαδάκης στην εκδήλωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Παπαδάκης ανέφερε και το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών. Η εαρινή επίθεση του Μουσολίνι αποτέλεσε το Κύκνειο Ασμα του δικτάτορα ως αυτόκλητου στρατιωτικού ηγήτορα. Η μάχη του 731 δεν ήταν μόνο ένα διδακτικό επεισόδιο πατριωτισμού και ανδρείας, αλλά αποτέλεσε και παράδειγμα σχεδιασμού επιτυχούς ενεργητικής άμυνας σε μία γραμμή που δεν ήταν συστηματικά οχυρωμένη.

Η κ. Μαρία Καραγιαννοπούλου διάβασε τον «Λούη» του Νικηφόρου Βρεττάκου που έζησε τη μάχη ως επίστρατος οπλίτης και τη διήγηση για το περιστατικό της πρώτης περισυλλογής των νεκρών Ιταλών από την εξαιρετική ιστορική πραγματεία του προσφάτως εκλιπόντος Δρα Γεωργίου Μπλύτα, με τον τίτλο «Η Πρώτη Νίκη». Στον τόπο της Θυσίας που βρίσκεται σήμερα αρκετά μέσα στο αλβανικό έδαφος υπάρχει ένα εικονοστάσι ενώ κοντά του βρίσκεται ένα πολύ μεγαλύτερο ιταλικό μνημείο. Το εικονοστάσι έχει γίνει αντικείμενο συστηματικού βανδαλισμού. Σχετικές εικόνες από τις διαδοχικές ανασκευές και καταστροφές προβλήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Η Μαρία Καραγιαννοπούλου στην εκδήλωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του Ελληνα προξένου στο Χιούστον, Λάμπρου Κακίση. Ο κ. Κακίσης, συνεχάρη το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών (Hellenic Cultural Center of the Southwest) για τη διοργάνωση της εκδήλωσης προκειμένου, όπως είπε, να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του Αλβανικού Επους. Ανθρωποι απλοί, οι οποίοι υπέμειναν καρτερικά κακουχίες, στερήσεις και πόνο, δίνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας τους. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επική αντίσταση των Ελλήνων στο Υψωμα 731, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο σκληρή και φονική ίσως μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκανε επίσης λόγο για τις εμπειρίες του από την προηγούμενη θητεία του ως γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και παρουσίασε φωτογραφίες από το μνημείο που είχε τοποθετηθεί στο Υψωμα 731 το 2004. Σημείωσε ότι το μνημείο αυτό καταστράφηκε εκ βάθρων, μάλλον με τη χρήση εκρηκτικών. Με μέριμνα του ΥΠΕΞ, στη θέση του καταστραφέντος τοποθετήθηκε νέο εικονοστάσι το 2012, το οποίο με την πάροδο των χρόνων υπόκειται σε συνεχείς μικροκαταστροφές από αγνώστους.

Χαιρετισμός του προξένου της Ελλάδας στο Χιούστον, Λάμπρου Κακίση, στην εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε 27 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η ασυνείδητη οδηγός η οποία, τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης του 2021, παρέσυρε και σκότωσε με το όχημά της τον ομογενή αστυνομικό Νικόλαο Τσάκο (Nicholas Tsakos), ο οποίος βρισκόταν εν ώρα καθήκοντος, σε μια επεισοδιακή νύχτα στο Λονγκ Αϊλαντ Εξπρεσγουεϊ (Long Island Expressway).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ