x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης στο Χιούστον

21 Απριλίου 2024
Των Ηλία Νεοφυτίδη και Βίβιαν Μάκκα

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Dr. Jeff Lansdale στην κατοικία του προξένου της Ελλάδας στο Χιούστον κ. Λάμπρου Κακίση για τον εορτασμό των 120 χρόνων από την ίδρυση της. Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν ομογενείς παράγοντες της ελληνικής κοινότητας του Χιούστον.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1904 από τον Αμερικανό εκπαιδευτικό Dr. John Henry House και είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός. Δέχεται μαθητές από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο, μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση και την απόκτηση πτυχίων και μεταπτυχιακών στις επιστήμες ζωής και τις γεωργικές εφαρμογές.

Το αγρόκτημα που διαθέτει η Σχολή. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη, τη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων παραδίδονται στην αγγλική γλώσσα, ενώ οι μαθητές μπορούν να διαμένουν στις εγκαταστάσεις της σχολής κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν πρακτική αγροτική και επιχειρηματική εκπαίδευση στο μεγάλο εκπαιδευτικό αγρόκτημα που διαθέτει η σχολή και συμμετέχουν στην καλλιέργεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση στην κατοικία του προξένου της Ελλάδας στο Χιούστον, Λάμπρου Κακίση (στη μέση), στις 17 Απριλίου. Πρώτος από αριστερά ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Dr. Jeff Lansdale. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Στην ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους, ο Dr. Jeff Lansdale αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Σχολής Dr. John Henry House και το όραμά του να δημιουργήσει ύστερα από 30 χρόνια ιεραποστολικής υπηρεσίας στα Βαλκάνια, ένα σχολείο που θα μπορούσε να προσφέρει ολιστική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά και να συνδράμει στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, σε μία εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό Οθωμανική κατοχή. Οι πρώτοι εννέα μαθητές του ήταν ορφανά παιδιά της περιοχής.

Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση στην κατοικία του προξένου της Ελλάδας στο Χιούστον, Λάμπρου Κακίση (τρίτος από αριστερά), στις 17 Απριλίου, προς τιμήν του Dr. Jeff Lansdale. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Πρωτοπόρα στην τεχνολογία, το 1936 η Σχολή παρήγαγε για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα η τεχνολογία καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία του ιδρύματος, όπως την έρευνα για την ανάπτυξη τμήματος πτηνοτροφίας και την παραγωγή αυγών Omega-3 (7 εκατομμύρια ετήσια παραγωγή),την κατασκευή σύγχρονων θερμοκηπίων, φυτώριων και αρδευτικών συστημάτων, μια αγέλη καθαρόαιμων αγελάδων Holstein – Friesian, η οποία κατατάσσεται στο 10% των καλύτερων ποικιλιών παγκοσμίως, αλλά και μελέτες για περιοχές της Ελλάδας που απειλούνται από την ξηρασία.

Ελληνες ομογενείς του Χιούστον έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Dr. Jeff Lansdale, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο ερευνητικά κέντρα με τα οποία συνεργάζεται στην Ευρώπη το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA – US Department of Agriculture), ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη Νότια Γαλλία.

Ο πρόξενος Λάμπρος Κακίσης διάβασε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία συνεχάρη τον πρόεδρο Dr. Jeff Lansdale για το τεράστιο έργο που προσφέρει η Σχολή στον πρωτογενή τομέα της χώρας, λειτουργώντας ως ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ1(1)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στην επίσημη έναρξη του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα την Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλωσόρισαν το πλήθος των παρευρισκομένων σήμερα το πρωί ο Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, Άρχων Μέγας Ακτουάριος και Εθνικός Διοικητής των Αρχόντων στην Αμερική και ο Αθανάσιος Μαρτίνος, Άρχων Έξαρχος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ