x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση στη Φλόριδα για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Η Αθηναϊκή Ακαδημία της Φλόριδας, που είναι το πρώτο ελληνικού ενδιαφέροντος σχολείο τσάρτερ στην Αμερική, γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με ομιλητές δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκά Τσώκο.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Τσώκος τόνισε ότι το Γενικό Προξενείο προωθεί όλες τις δράσεις, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και άλλες για την ελληνική γλώσσα.

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας είναι μια πολύ καλή αφορμή, σε συνεργασία με τα σχολεία τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στη Φλόριδα, να οργανώνονται εκδηλώσεις όπως αυτή της Αθηναϊκής Ακαδημίας», πρόσθεσε.

Για τη σημασία αυτού του εορτασμού, ο κ. Τσώκος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συντηρήσουμε αυτή τη διεθνή αναγνώριση και σημασία που αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αλλαγή κατεύθυνσης των μεγάλων ξένων πανεπιστημίων, ακριβώς, σε ό,τι αφορά στην εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και, γενικότερα, των κλασσικών σπουδών.

Οι μαθητές της Αθηναϊκής Ακαδημίας παρακολουθούν τους ομιλητές. Στο βήμα, ο Γεν. Πρόξενος, Λουκάς Τσώκος. Καθήμενοι αριστερά, οι: Αλεξ Βελούδος, June Roper και Σεβαστή Βαρυτιμίδου. Δεξιά, οι: Δρ Ανδρέας Νίκολς και Δρ Ιφιγένεια Γιανναδάκη.
ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

«Εξίσου σημαντικό είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε στις νεότερες γενιές των ομογενών, αλλά και σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα τα Νέα Ελληνικά, που είναι μια πάρα πολύ πλούσια γλώσσα και που όταν κάποιος την μάθει του προσφέρει έναν γλωσσικό, εκφραστικό πλούτο, τον οποίο δεν είναι εύκολο να συναντήσει κανείς σε άλλες γλώσσες και μπορεί αυτό να τον βοηθήσει, ειδικά έναν νέο, στις σπουδές του, να του διευρύνει, γενικότερα τους πνευματικούς του ορίζοντες.

Ο κ. Τσώκος τόνισε ότι το Γενικό Προξενείο προωθεί όλες τις δράσεις, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, για τα Νέα Ελληνικά. Συμπλήρωσε δε, ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας είναι μια πολύ καλή αφορμή, σε συνεργασία με τα σχολεία τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στη Φλόριδα, να συνδιοργανώνονται εκδηλώσεις όπως αυτή της Αθηναϊκής Ακαδημίας.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Ελληνας γενικός πρόξενος αναγνώρισε το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλα τα ελληνικά σχολεία στη Φλόριδα. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα αυξηθούν τα ελληνικού ενδιαφέροντος σχολεία τσάρτερ,  λόγω της αποστολής και σπουδαιότητάς τους.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος της Αθηναϊκής Ακαδημίας, Σεβαστή Βαρυτιμίδου τόνισε ότι με τον εορτασμό αυτό δείχνουμε την εκτίμησή μας για την εκμάθηση μιας παγκόσμιας γλώσσας που έχει θεμελιώδη ρόλο και καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και καθιέρωση της γραφής καθώς και του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

H επίκουρη καθηγήτρια και κάτοχος της Εδρας Α. Ν. Κάσσα των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, Δρ Ιφιγένεια Γιανναδάκη, έκανε την εισήγησή της στο ζήτημα της σπουδαιότητας της Αρχαίας Ελληνικής και Νέας Ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες, δίδοντας έμφαση στη δημιουργία του αλφαβήτου και της καταγραφής των κλασικών κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας καθώς και της σπουδαιότητάς τους στην εκπαίδευση από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα. Ο δεύτερος θεματικός άξονας της εισήγησης αφορούσε στην πρόσληψη των έργων των Ελλήνων Κλασικών στον σύγχρονο κόσμο, έργα διαχρονικά τα οποία υπήρξαν θεμέλια της δυτικής σκέψης και της δημοκρατικής παράδοσης.

O Δρ Ανδρέας Νίκολς, λέκτορας στις Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας έκανε την εισήγησή του σχετικά με την Ελληνική Μυθολογία: Η μυθολογία ήταν ένα ζωτικό συστατικό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, βοηθώντας στη διαμόρφωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και στο πώς έβλεπαν οι αρχαίοι Ελληνες τον κόσμο γύρω τους. Διαπέρασε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των έργων τέχνης τους, τόσο εικαστικών όσο και λογοτεχνικών. Αν και δεν λατρεύουμε πλέον τους θεούς και τους ήρωες της αρχαιότητας, η ελληνική μυθολογία συνεχίζει να έχει συνεχή παρουσία στη σύγχρονη κοινωνία μας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε εν συντομία σε μερικούς μόνο τρόπους με τους οποίους η Ελληνική Μυθολογία βρίσκεται παντού γύρω μας, στη γλώσσα μας και σε πολλά από τα σύμβολα που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε ιδέες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο διευθυντής επιχειρήσεων της Αθηναϊκής Ακαδημίας, Αλέκος Βελούδος και η διευθύντρια, June Roper.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ