x
 

Πολιτική

Εκδήλωση στη Λαμία για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ

01 Ιουλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Ενας ιδιαίτερα έντονος διάλογος κυρίως για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και απαντήσεις σε σύγχρονα θέματα όπως είναι τα εργασιακά, η επιστήμη, η απασχόληση των νέων επιστημόνων, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λαμία για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η πρωτοτυπία της εκδήλωση ήταν ότι είχε χαρακτήρα debate με πραγματική συμμετοχή πολιτών, καθώς νέοι επιστήμονες, νέοι επαγγελματίες από τις 5 περιφερειακές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας πήραν μέρος σε αυτό το διάλογο βάζοντας στο τραπέζι κρίσιμα θέματα για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών πολιτικών με τις ανάγκες αλλά και την καθημερινότητα, ενώ παράλληλα έθεσαν ζητήματα που έχουν σχέση με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με την υποβοήθηση των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και έναν προβληματισμό για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται ιδιαίτερα για τους νέους επιστήμονες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ήταν οι δύο υπουργοί που σήκωσαν το βάρος των απαντήσεων, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «δικαιώνονται όλοι εκείνοι που έκαναν επιλογή στρατηγικής σημασίας να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η οικονομική μας ασπίδα ή το εργαλείο μέσα από το οποίο είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και ιδεολογικό μας καταφύγιο. Είναι επίσης το καταφύγιο ασφαλείας μας. Είναι ένας χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας, τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε ως ισχυρό», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και ανέφερε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες σημειώνοντας ωστόσο πως «η συγκεκριμένη είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται μετά το Ζάππειο».

Οπως επισήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός, μέσα από αυτό το Διάλογο, «προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες, αλλά, πάνω απ' όλα, να αγκαλιάσουμε τους νέους, γιατί εκεί που πάσχουμε είναι τελικά στη συμμετοχή των νέων με ισχυρή φωνή στα πολιτικά πράγματα. Πρέπει να ακούσουμε πολύ περισσότερο τις ανησυχίες τους, όπως για το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Και περιμένουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες τους για την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζουν», κατέληξε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που η χώρα μας προσδιόρισε ως στρατηγικής σημασίας επιλογή τη συμμετοχή της στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '50 στην κατεύθυνση μιας ενοποιημένης Ευρώπης σημειώνοντας πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με όραμα, διορατικότητα, ορθολογισμό και αποφασιστικότητα την προσανατόλισε σε μία επιλογή στρατηγικής σημασίας».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που ήταν και οικοδεσπότης στη συγκεκριμένη εκδήλωση, σημείωσε με νόημα ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να οργανώνονται σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να βαθύνει ο διάλογος για την Ενωμένη Ευρώπη, να ξεπεραστούν αγκυλώσεις αλλά και διλήμματα τα οποία όπως είπε «σε κάποια περίοδο ήταν και καθοριστικά».

«Παιδί του πολέμου» χαρακτήρισε την ΕΕ η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος της Εδρας Jean Monnet και πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας & Αμυνας, Φωτεινή Ασδεράκη μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η ίδια σημείωσε πως «οι επιλογές της χώρας μας που έγιναν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δικαιώθηκαν απόλυτα όχι το 1975, αλλά το 1959, αφού η χώρα μας υπέγραψε η συμφωνία σύνδεσης το 1961». Χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «ένα πεδίο διαλόγου» και συγχρόνως, όπως είπε, «έναν πολλαπλασιαστή ισχύος». Μάλιστα υπογράμμισε με έμφαση ακόμη και τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των λαών στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Μιλώντας για τους Ευρωπαίους πολίτες, είπε με νόημα ότι «ίσως δεν επιθυμούμε όλοι μας την ίδια Ευρώπη ίσως να επιθυμούμε και 27 διαφορετικές Ευρώπες όσα και τα μέλη της», όπως τόνισε, θέλοντας να δείξει τη διαφορετικότητα των απόψεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων βρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παροιμιώδους ελληνικής γραφειοκρατίας που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων και έδωσε τροφή σε αναρίθμητες θεατρικές επιθεωρήσεις.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ