x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση στη Βοστώνη για το τραγούδι ως δημιουργία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

17 Απριλίου 2024

BΟΣΤΩΝΗ. Ο γνωστός συνθέτης, μουσικός και τραγουδιστής Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε διάλεξη στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, με θέμα της ομιλίας του «το τραγούδι ως δημιουργία που βασίζεται στην αρμονική σχέση του λόγου και της μελωδίας». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Μαλιώτειο Κέντρο και το Ελληνικό Κολλέγιο και την οποία παρακολούθησε πυκνό ακροατήριο.

Η διάλεξη πραγματεύθηκε ερωτήματα για τη σχέση του ήχου και του λόγου, για τις μουσικές νότες ως αποκαλυπτικές βαθυτέρων νοημάτων, για τον συντηρητικό και ταυτόχρονα προοδευτικό χαρακτήρα της μουσικής παράδοσης και για την ποίηση που όταν τραγουδιέται αποκτά μία νέα διάσταση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στους εκκλησιαστικούς ύμνους και στη σημασία τους, στη μουσικότητα που υπάρχει στην ανάγνωση του γραπτού λόγου, καθώς και στην εμμελή ανάγνωση. Ακόμα, επεσήμανε εμφαντικά ότι υπάρχουν καλλιτεχνικές δημιουργίες που είναι διαχρονικές, άλλες που αφορούν μόνο την επικαιρότητα, αλλά και ευτελείς δημιουργίες που δεν μπορούν να σταθούν στον χρόνο.

Ο γνωστός καλλιτέχνης Αλκίνοος Ιωαννίδης παίζει κιθάρα και τραγουδά επιτυχίες του στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Πόσοι αιώνες μπορούν να χωρέσουν σε τρία λεπτά τραγουδιού» αναρωτήθηκε ο Αλκίνοος, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, θέλοντας να δείξει το πώς σε ένα τραγούδι μπορούν να φανερωθούν βιώματα και αλήθειες βαθιά ριζωμένες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Γύρω από αυτόν τον συλλογισμό ανέπτυξε περαιτέρω τη σκέψη του, αναζητώντας τα μονοπάτια που συνδέουν τις πηγές της δημιουργίας με τους τρόπους διαμόρφωσής της και το πώς αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή.

Στο τέλος της ομιλίας του, με την μοναδικής χροιάς φωνή του και τη βοήθεια της αγαπημένης του κιθάρας συγκίνησε το ακροατήριο ερμηνεύοντας το τραγούδι «Προσκυνητής», το οποίο παρουσιάζει την προσευχή ως το ταξίδι που όντως αξίζει γιατί οδηγεί στην κατανόηση της αγάπης. Ακολούθησε συζήτηση του καλλιτέχνη με το ακροατήριο, με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις και κατόπιν δεξίωση στους χώρους του Μαλιωτείου για περαιτέρω συναναστροφή με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τους φίλους και θαυμαστές του έργου του και από τους μουσικόφιλους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, η οποία είχε ελεύθερη είσοδο για όλους.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με τον καθηγητή της εκκλησιαστικής μουσικής της Θεολογικής Σχολής π. Ρωμανό Καράνο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια ανοικτή γιορτή, στην οποία έδωσαν το «παρών» πελάτες κάθε ηλικίας, όπως επίσης και γνωστά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, το συγκρότημα του καφέ Under Pressure και της ελληνικής υπεραγοράς Athena πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια, το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαϊου, στις νέες εγκαταστάσεις της 31ης Οδού στην Αστόρια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ