x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Εκδήλωση στη Βοστώνη με θέμα «H δημιουργία και εξέλιξη του ελληνικού κράτους και η ανικανότητά του να μεταρρυθμιστεί»

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οργανισμός «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης», διοργανώνει ενδιαφέρουσα διάλεξη με τον Ομότιμο Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Σπυρίδωνα Ι. Φλογαΐτη.

Η διάλεξη θα έχει τίτλο «Η δημιουργία και εξέλιξη του ελληνικού κράτους και η ανικανότητα του να μεταρρυθμιστεί» και θα γίνει την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 από τις 11 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. ηλεκτρονικώς εξ’ αποστάσεως μέσω της δομής Zoom.

Ο καθηγητής κ. Φλογαϊτης, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός, στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, αναμένεται να αναφέρει πως «η δημιουργία του ελληνικού κράτους ήταν όνειρο και επιθυμία όλων των Ελλήνων, αλλά ήταν επίσης ένα συγκεκριμένο έργο των Ελλήνων που ζούσαν σε χριστιανοκρατούμενες περιοχές της πατρογονικής γης και των Ελλήνων της Διασποράς. Αυτές ήταν οι εποχές των εθνών, όταν τα αυτοκρατορικά κράτη ξεθώριασαν υπέρ των εθνών-κρατών, όπου κάθε έθνος μπορούσε να κυβερνηθεί μόνο του.

Οι Ελληνες που συνέλαβαν και προετοίμασαν την Επανάσταση θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κράτος παρόμοιο με αυτά των άλλων χριστιανικών και πολιτισμένων εθνών της Ευρώπης, κάτι που κατέστησαν σαφές στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ένα κείμενο πρωτοφανούς σημασίας για το Εθνος».

Θα επισημάνει ακόμα πως «ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας ενσάρκωσε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον αυτό το όνειρο, αλλά σύντομα δολοφονήθηκε, οπότε το σχέδιο δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους εκτελέστηκε πρακτικά από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία. Η Επανάσταση, ο Καποδίστριας και η Βαυαρική Αντιβασιλεία ήρθαν σε πλήρη ρήξη με το οθωμανικό παρελθόν και παρήγαγαν αυτό που επιθυμούσε η Επανάσταση, ένα σύγχρονο κράτος με σύγχρονους θεσμούς, ξεκινώντας από το μηδέν. Από τότε πολλές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν μεταρρυθμίσεις, αλλά η μεταρρύθμιση των θεσμών έχει αποδειχθεί περισσότερο επιθυμία και λιγότερο πραγματικότητα. Ο άνθρωπος που μπόρεσε να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει το κράτος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1910-1912 και στη συνέχεια ξανά τη δεκαετία του 1930. Το πρόβλημα ήταν ότι οι μεταρρυθμίσεις του χρειάζονταν σύντομα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, λόγω της επέκτασης της επικράτειας κατά σχεδόν πέντε φορές και της ανάγκης να λάβει εκατομμύρια Ελλήνων από την Ανατολία στο ελληνικό κράτος. Στη σύγχρονη εποχή, η μεταρρύθμιση που ισοδυναμεί με την Επανάσταση ή το έργο που επιτέλεσε ο Βενιζέλος είναι χωρίς αμφιβολία η είσοδος της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες χάρη προσωπικά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει μια μεγάλη μεταρρύθμιση ίση με εκείνη του 1910-1912, επιδεικνύοντας μία επίμονη αδυναμία στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο των προσδοκιών της Επανάστασης».

Για τον καθηγητή Σπυρίδωνα Ι. Φλογαΐτη

Ο Καθηγητής Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης είναι διευθυντής της European Public Law Organization (EPLO) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι Ομότιμος Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Commissioner της International Civil Service Commission των Ηνωμένων Εθνών.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα (Ελλάδα) και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό πτυχίου άριστα (καλύτερος φοιτητής της χρονιάς). Είναι κάτοχος Doctorat d’Etat στα Νομικά από το University of Paris II Panthéon-Assas, Doctorate in History του University of Paris I Panthéon-Sorbonne και του πτυχίου της École Pratique des Hautes Etudes-IVème Section, Histoire et Philologie. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά με μητρική γλώσσα τα Ελληνικά και έχει δημοσιεύσει πολλά έργα στο Δημόσιο Δίκαιο και την Ιστορία.

Εχει διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2015) και Υπουργός Εσωτερικών (2007 και 2009). Του έχουν απονεμηθεί τα παράσημα Légion d’ Honneur της Γαλλικής Δημοκρατίας, Cavaliere dell’Ordine di Merito της Ιταλικής Δημοκρατίας, La Croix d’Officier de l’Ordre du Mérite της Ουγγαρίας and Grande-Official da Ordem do Infante D. Henrique της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

Ο Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών

Ο «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης» ιδρύθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου του 2014 στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου έγινε και η πρώτη συνεδρίαση. Πρόεδρός του σήμερα είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης γνωστό ως ΜΙΤ, κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος. Διοργανώνει ομιλίες και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, με επιφανείς ομιλητές.

Ο πρόεδρος του “Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών”, καθηγητής του ΜΙΤ, κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Σκοπός της ίδρυσης του «Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών» ήταν να οργανωθεί και να διασυνδεθεί το σημαντικό ακαδημαϊκό δυναμικό που έχει άμεση η έμμεση σχέση με τον Ελληνισμό. Συμμετέχουν αρκετοί Ελληνες ακαδημαϊκοί της περιοχής Βοστώνης και απευθύνεται σε καθηγητές και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι ήδη διδάσκουν ή είναι συμβεβλημένοι με πανεπιστήμια.

Ανάμεσα στους σκοπούς του Κύκλου είναι:

Να φέρει μαζί τα μέλη του σε κοινωνικές και, το σημαντικότερο, πνευματικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να αλληλογνωριστούν σε κατατοπιστικές, ενδιαφέρουσες, και κοινωνικά ευχάριστες εκδηλώσεις.

Να διευκολύνει και να προάγει τη συζήτηση και κατανόηση θεμάτων τρέχοντος ενδιαφέροντος μέσω διοργανώσεως διαλέξεων και συζητήσεων.

Να καθιερώσει υποτροφίες που να αναγνωρίζουν την αριστεία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δεσμούς με τον Ελληνισμό και να οργανώσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον σκοπό αυτό.

Να δικτυωθεί με Ελληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Ελλάδα και τη Διασπορά, και να παρέχει συμβουλές, βοήθεια και καθοδήγηση.

Να αλληλοεπιδράσει και να συνεργαστεί με οργανώσεις που έχουν παρεμφερή ενδιαφέροντα για τον Ελληνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνειας η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο με την οποία ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ