x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση στην Αστική Σχολή Γαλατά

05 Ιανουαρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. H πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αστική Σχολή Γαλατά, ύστερα από τρία χρόνια, μετά και την ολοκλήρωση της εκ βάθρων ανακαινίσεως του ιστορικού κτιρίου της Ομογένειας. Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε τη βασιλόπιτα της Σχολής, ενώ πραγματοποιήθηκε συναυλία του τραγουδιστή Δημητρίου Μπάση, μαζί με τη Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε, πως, «με πολλή χαρά συμμετέχουμε στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας στην ανακαινισμένη εκ βάθρων Αστική Σχολή Γαλατά, στο εντυπωσιακό Πολιτιστικό Κέντρο της Ομογένειας. Εχουν παρέλθει τρία σχεδόν χρόνια από την τελευταία παρόμοια εκδήλωση εδώ, στις 15 Φεβρουαρίου 2020. Η πανδημία του κορωνοϊού Covid – 19 δεν ήταν μόνον φονική, αλλά και αντικοινωνική. Δοξάζουμε τον Θεό της αγάπης, που μας αξιώνει να συνεχίσουμε τα ωραία έθιμά μας».

Στη συνέχεια, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης και καλωσόρισε τους εκπροσώπους και συντελεστές της ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος της Σχολής, με επικεφαλής τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Ορους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, την σύζυγό του κ. Μαρίνα και τους συνεργάτες του.

Από την μουσική εκδήλωση στην Αστική Σχολή Γαλατά Κωνσταντινούπολης. Διακρίνονται οι Γέροντες Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Δέρκων Απόστολος και δίπλα ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αγίου Ορους Αλέξιος.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ)

Σε άλλο σημείο, ο Πατριάρχης είπε πως «είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν και την ιστορική μας διαδρομή, για όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, για τις αξίες και τον πατρογονικό πολιτισμό μας. Σήμερα, οι εξελίξεις και η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ομογένειας, μας θέτουν απέναντι σε μεγάλες και πρωτόγνωρες ευθύνες. Οι φιλογενείς πρόγονοί μας έθεσαν πάνω από τον εαυτό τους την Ομογένεια και χάρισαν σε αυτήν εντυπωσιακά Ιδρύματα. Για εμάς αυτά δεν είναι μόνον σύμβολο και αφορμή για δίκαιη εγκαύχηση, αλλά και θετική πρόκληση και πρόσκληση για να αγωνισθούμε για τη διάσωση και τη λειτουργία τους με όλες μας τις δυνάμεις, για να αναδειχθούμε άξιοι συνεχιστές των πατέρων μας, ολιγώτεροι μεν σήμερα, αλλά ενωμένοι, δυναμικοί, με επίγνωση του ιστορικού χρέους και της ευθύνης μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αμαλία Βάκα ή Mazaltov Matsa, Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ