x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση στο King’s College του Λονδίνου: «Η σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης: Διεθνείς διαστάσεις»

07 Νοεμβρίου 2023

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του King’s College στο Λονδίνο, μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο, εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η εκδήλωση με γενικό τίτλο “The Significance of the Lausanne Treaty: International Dimensions” συνδιοργανώθηκε από τον Anglo-Hellenic League, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King’s College και το Σύνδεσμο Κωνσταντινουπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ηταν διαρθρωμένη σε τρία μέρη και άνοιξε με χαιρετισμό της Gonda Van Steen, Καθηγήτριας της Έδρας Κοραή και Διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του King’s College.

Στη συνέχεια, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία», μία συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions. Την ταινία προλόγισε ο παραγωγός της ταινίας Λεωνίδας Λιάμπεης. Μετά το τέλος της προβολής ο Λ. Λιάμπεης και η επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος, ιστορικός Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τις λεπτομέρειες της παραγωγής και το ιστορικό περιεχόμενο της ταινίας.

Εκδήλωση στο King’s College του Λονδίνου με θέμα «Η σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης: Διεθνείς διαστάσεις». Φωτογραφία: Παραχώρηση Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στο έργο του Anglo-Hellenic League. Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Roula Konzotis, παρουσιάζοντας τον ανασχεδιασμένο λογότυπο και το νέο ιστότοπο του Συνδέσμου, μίλησε για τους σκοπούς και τις προοπτικές του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επιστημονική συνάντηση την οποία συντόνισε ο Βρετανός ιστορικός Bruce Clark, συγγραφέας του έργου “Twice A Stranger: How Mass Expulsion Forged Modern Greece and Turkey”. Μετά από μία ουσιαστική εισαγωγή του συντονιστή ακολούθησαν οι τρεις εισηγήσεις (στα αγγλικά) των Ελένης Κατσιαδάκη, με τίτλο “The Treaty of Lausanne: an overview”, Μαρίας Φαφαλιού με τίτλο “Social and gender dimensions of the refugees’ conditions – Eyewitnessed accounts” και Ceyda Karamursel με τίτλο “The Treaty of Lausanne as the Dawn of a New Economic Order”. Ακολούθησε ο σχολιασμός των εισηγήσεων από τον Bruce Clark και τέλος μία εκτενής και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

Κλείνοντας, εκ μέρους των οργανωτών οι Πάνος Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντινουπολιτών Ηνωμένου Βασιλείου, και John Kittmer, Πρόεδρος του Anglo-Hellenic League, ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για τη συμβολή του.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων οι πρώην πρεσβευτές της Βρετανίας στην Ελλάδα Sir Michael Llewelyn Smith και Kate Smith, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαζική ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν που γιόρτασε τα ονομαστήριά του, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη το πρωί.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ