x

Γαστρονομία

Εκδήλωση στο Kyma: Οι Ελληνικές Ελιές είναι οι Καλύτερες της Ευρώπης

29 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα δεξιώσεων του εστιατορίου Kyma (15 W 18th str NY, NY) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την προώθηση της ελληνικής ελιάς, με προσκεκλημένο το διεθνή και ελληνικό Τύπο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Olive You» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ε.Ε., ήταν να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει το κοινό για τη μοναδικότητα της ελληνικής ελιάς και τη θρεπτική της αξία. Αφενός η παρουσίαση αυτή της ελιάς, ως ενός γκουρμέ σνακ, αποσκοπεί στο να επανασυστήσει την ελληνική ελιά σε ένα διεθνές κοινό – το οποίο πιθανόν δεν είναι εξοικειωμένο με την εξαίσια γεύση της και τις διαφορετικές ποικιλίες – αλλά και αφετέρου να τις διαφοροποιήσει από άλλες τεχνητές ελιές, που διατίθενται στην αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι, πως μέχρι σήμερα οι διάφορες ποικιλίες της ελληνικής ελιάς – Καλαμάτας, Χαλκιδικής, Κονσερβολιάς, Θρούμπα- , εξακολουθούν να δημιουργούνται, με τις πιο φυσικές και ασφαλείς μεθόδους. Ωριμάζουν πάνω στο δέντρο και στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα στην άλμη, που τις εμποτίζει με τη χαρακτηριστική τους πίκρα καθώς ωριμάζουν φυσικά. Αφού ωριμάσουν, ελαιόλαδο ή ξύδι μπορούν να προστεθούν στην άλμη, ανάλογα με τον τύπο της ελιάς.

Πάντοτε με επίκεντρο τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή και τη διασφάλιση τόσο της ποιότητας όσο και των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους, οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές , ως ευρωπαϊκά προϊόντα, υποβάλλονται συνεχώς σε αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα στάδια, ξεκινώντας από τον ελαιώνα, μέχρι το τελικό στάδιο, αυτό της παραγωγής και συσκευασίας.

Η διοργανώτρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Γιάννα Νταρίλη (Yanna Darili) μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα εξήγησε : « Είμαι ολιστική διατροφολόγος με ειδίκευση στη σωματική άσκηση, αλλά και τηλεοπτική ρεπόρτερ που ειδικεύεται στο ευ ζην, τα ταξιδια, την υγεία και την ευεξία. Καλέσαμε σήμερα εδώ τον Τύπο, ώστε να τους συστήσουμε τις ευρωπαϊκές επιτραπέζιες ελιές, επειδή πρώτιστα είναι ένα φυσικό προϊόν. Το καταπληκτικό σχετικά με τις ελληνικές μαύρες ελιές είναι, ότι ωριμάζουν φυσικά πάνω στο ελαιόδεντρο. Υπογραμμίζω, οτι δεν υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που μπορούν να το υποστηρίξουν αυτό».

Η κα Νταρίλη μιλώντας σχετικά με την αξία αυτού του φυσικού και μοναδικού τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής ελιάς συμπλήρωσε : « Αυτό είναι, που κάνει την ελληνική ελιά μοναδική. Καθώς δεν ωριμάζουν με τεχνητά μέσα, προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά πλεονεκτήματα. Για αυτό το λόγο και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, δεν επιβάλλει φόρους στις ευρωπαϊκές επιτραπέζιες ελιές και δη στην ελληνική ελιά. Στον αντίποδα για παράδειγμα βρίσκονται οι ισπανικές ελιές στις οποίες και επιβάλλεται ταρίφα της τάξης του 25%».

«Αυτό δίνει στην Ελλάδα το προβάδισμα αλλά και μια ευκαιρία να προτείνει στις ΗΠΑ τις ελληνικές ελιές. Γιατί η Ελλάδα, εκτός από την ιστορία της, έχει να προσφέρει μια σειρά απο καταπληκτικά και ασφαλή για τη υγεία φυσικά προϊόντα. Αυτό εκπροσωπούμε σήμερα εδώ και επίσης συστήνουμε και την πάλαι ποτέ ιπποκρατική μέθοδο της θεραπείας μέσω του φαγητού», κατέληξε η ίδια.

Το μενού της βραδιάς επιμελήθηκε ο σεφ Κρις Χρήστου (Chris Christou). Φυσικά, πρωταγωνίστρια των εδεσμάτων δεν ήταν άλλη από την ελληνική ελιά, την οποία και οι συνδαιτυμόνες μπόρεσαν να απολαύσουν σε ελληνικές σαλάτες, πάστα ελιάς και λοιπούς συνδυασμούς. Μιλώντας στην κα Νταρίλη ο κ. Χρήστου τόνισε πως οι ελληνικές ελιές αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για μια σειρά από φαγητά αλλά και ποτά όπως το μαρτίνι.

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, ήταν ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης Γιώργος Μιχαηλίδης, ο δικηγόρος Τάσος Παρδάλης με τη σύζυγό του Μαρία, η Όλγα Γκολφινοπούλου και ο Μιχαήλ Δελακάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Ηταν γνωστό πως το "Όλυμπος Νάουσα" όδευε προς την "κοίμηση".

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.