x
 

Πολιτισμός

Εκδήλωση τιμής των ηρώων του ’21 στο Μεσολόγγι από την ΑΗΕΡΑ

25 Ιουλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Εκδήλωση για τη συμμετοχή και τη θυσία φιλελλήνων Αμερικανών στον αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους, διοργάνωσε η American Hellenic Education Progressive Association (AHEPA) σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι, το Σάββατο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΚΙΝΑΛ) Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, η χωρική αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο ύπατος αντιπρόεδρος AHEPA Αμερικής, Δημήτρης Κόκοτας, ο κυβερνήτης AHEPA Ελλάδας, Κώστας Βαρσάμης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυπάκτου «AHEPA Lepanto 1571», Αγγελος Σταυρόπουλος, μέλη της AHEPA και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων.

«Η αμερικανική υποστήριξη στην Ελληνική Επανάσταση είχε έντονες κοινωνικές επιπτώσεις και βαθύ πολιτικό αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας βοήθησε τους Αμερικανούς να επαναπροσδιορισθούν ως λαός, να ερμηνεύσουν τη κληρονομιά της Αμερικανικής Επανάστασης, να συνδέσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη τους με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν της διανόησης και του πολιτισμού και να δουν εν τέλει από διαφορετικό πρίσμα, τη θέση τους στη διεθνή σκηνή», ανέφερε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συνέχισε:

«Η ουδετερότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δεν πτόησε καθόλου τον αυθόρμητο ενθουσιασμό της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν σύντομα σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, πολλαπλές φιλελληνικές επιτροπές υποστήριξης της Ελληνικής Επανάστασης, που πυροδότησαν το δημόσιο αίσθημα και τη συμπάθεια υπέρ της Ελλάδας, ενισχύοντας τελικά τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, αφενός με υλικά μέσα, στέλνοντας χρήματα, τροφές και ρουχισμό και αφετέρου παρέχοντας του ηθική υποστήριξη, με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες, αλλά και με οργάνωση σχετικών καλλιτεχνικών δρώμενων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και χοροεσπερίδων.

Η πιο συγκινητική όμως όψη του αμερικανικού φιλελληνισμού, συνίσταται στο γεγονός πως τα καράβια που έφταναν έμφορτα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, ουδέποτε γύριζαν πίσω άδεια. Αμερικανοί ιεραπόστολοι φρόντιζαν πάντα να διασώζουν πολλά ορφανά Ελληνόπουλα από τη σκλαβιά ή τον θάνατο, τα οποία στη συνέχεια σπούδασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγιναν εξέχοντα πρόσωπα της αμερικανικής κοινωνίας, όπως δικαστές, γιατροί, ή ακόμη και αξιωματικοί του αμερικανικού Στρατού και Ναυτικού.

Ως Ελληνες, οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους Αμερικανούς φιλέλληνες, οι οποίοι με τον έναν ή άλλον τρόπο τάχθηκαν στο πλευρό μας από χιλιάδες μίλια μακριά και συνέδραμαν καθοριστικά στην ελευθερία και την ανεξαρτησία μας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας στον χαιρετισμό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο ΣπάρτηςΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης φιλοξενεί χιλιάδες ευρήματα από διάφορες περιοχές του νομού Λακωνίας, τα οποία καλύπτουν την χρονική περίοδο από τη Νεολιθική μέχρι την Υστερη Ρωμαϊκή εποχή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ