x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης

16 Φεβρουαρίου 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οργανισμός «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης», διοργανώνει ενδιαφέρουσα διάλεξη με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου από τις 11 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει ηλεκτρονικώς εξ’ αποστάσεως με Zoom.

Το θέμα της διάλεξης θα είναι: «Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας». Θα επακολουθήσει διάλογος με εκείνους που θα συμμετάσχουν.

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology), και Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC). Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ έχει διατελέσει και διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρύση, ένα μικρό χωριό του Δήμου Γόρτυνας, περίπου 30 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου και αποφοίτησε με άριστα από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο).

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (με άριστα το 1989), και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Μοριακή Γενετική από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1995, έχοντας τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Rutgers των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν επιστρέψει το 2002, σε θέση ερευνητή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας.

Το 2010 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής σε διακεκριμένη θέση αριστείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2013 ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας.

Ο «Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βοστώνης» ιδρύθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου του 2014 στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου έγινε και η πρώτη συνεδρίαση. Πρόεδρός του σήμερα είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης γνωστό ως ΜΙΤ, κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος. Διοργανώνει ομιλίες και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, με επιφανείς ομιλητές.

Σκοπός της ίδρυσης του «Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών» ήταν να οργανωθεί και να διασυνδεθεί το σημαντικό ακαδημαϊκό δυναμικό που έχει άμεση η έμμεση σχέση με τον Ελληνισμό. Συμμετέχουν αρκετοί Ελληνες ακαδημαϊκοί της περιοχής Βοστώνης και απευθύνεται σε καθηγητές και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι ήδη διδάσκουν ή είναι συμβεβλημένοι με πανεπιστήμια.

Ανάμεσα στους σκοπούς του Κύκλου είναι:

Να φέρει μαζί τα μέλη του σε κοινωνικές και, το σημαντικότερο, πνευματικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να αλληλογνωριστούν σε κατατοπιστικές, ενδιαφέρουσες, και κοινωνικά ευχάριστες εκδηλώσεις.

Να διευκολύνει και να προάγει τη συζήτηση και κατανόηση θεμάτων τρέχοντος ενδιαφέροντος μέσω διοργανώσεως διαλέξεων και συζητήσεων.

Να καθιερώσει υποτροφίες που να αναγνωρίζουν την αριστεία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δεσμούς με τον Ελληνισμό και να οργανώσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον σκοπό αυτό.

Να δικτυωθεί με Ελληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Ελλάδα και τη Διασπορά, και να παρέχει συμβουλές, βοήθεια και καθοδήγηση.

Να αλληλοεπιδράσει και να συνεργαστεί με οργανώσεις που έχουν παρεμφερή ενδιαφέροντα για τον Ελληνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο με την οποία ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης θα τιμήσει την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ