x
 

Ελλάδα

Εκκλησία της Ελλάδος για γάμο ομόφυλων: Δεν μπορούμε να τον αποδεχθούμε, αλλοιώνεται ο θεσμός της οικογένειας

30 Ιανουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Αναφορές στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αποσπάσματα από το βιβλίο της Γενέσεως, αλλά και μήνυμα αγάπης προς τους «αμαρτωλούς» θα περιλαμβάνει το κείμενο που θα διαβαστεί στους ιερούς ναούς την προσεχή Κυριακή σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων της Ιεραρχίας.

Στο κείμενο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου επισημαίνουν ότι «η δυαδικότητα των δύο φύσεων και η συμπληρωματικότητά τους δεν αποτελούν κοινωνικές επινοήσεις, αλλά παρέχονται από τον Θεό» καθώς και ότι «ο χριστιανικός γάμος δεν είναι απλά συμφωνία συμβίωσης, αλλά ιερό Μυστήριο, διά του οποίου ο άνδρας και η γυναίκα λαμβάνουν την Χάρη του Θεού για να προχωρήσουν προς την θέωσή τους».

Οπως σημειώνεται στο κείμενο, «η χριστιανική παραδοσιακή οικογένεια αποτελείται από πατέρα, μητέρα και παιδιά, και σε αυτήν την οικογένεια τα παιδιά αναπτύσσονται, γνωρίζοντας την μητρότητα και την πατρότητα που θα είναι απαραίτητα στοιχεία στην μετέπειτα εξέλιξή τους».

«Η Εκκλησία βασίζεται σε αυτήν την παράδοση, που δόθηκε από τον Θεό στους Αγίους, και δεν μπορεί να αποδεχθεί κάθε άλλη μορφή γάμου, πολλώ δε μάλλον τον λεγόμενο ‘ομοφυλοφιλικό γάμο’» προστίθεται στο κείμενο που θα διαβάσουν οι ιερείς.

Αν και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ξεκαθαρίζουν στο κείμενο ότι «η Εκκλησία ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πολιτεύεται κατά Θεόν και ποιμαίνει όλους» σημειώνουν ταυτόχρονα ότι η Εκκλησία «έχει ιδιαίτερο λόγο που πρέπει να γίνεται σεβαστός».

«Στο θέμα του λεγομένου «πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων», η Ιερά Σύνοδος όχι μόνον δεν μπορεί να σιωπήση, αλλά πρέπει να ομιλήση, από αγάπη και φιλανθρωπία σε όλους. Γι’ αυτό η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πρόσφατη απόφασή της με ομόφωνο και ενωτικό τρόπο, για λόγους τους οποίους αιτιολόγησε, δήλωσε ότι «είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο». Και αυτή η σαφής απόφασή της στηρίζεται στο ότι «οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και την μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλοφίλων ανηλίκων» συνεχίζει το κείμενο.

Ειδική αναφορά θα γίνει και στην «υιοθεσία παιδιών» με τους ιεράρχες να τονίζουν στο κείμενό τους ότι η πρόβλεψη αυτή «καταδικάζει τα μελλοντικά παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων, αφήνοντας δε ανοικτό παράθυρο για την λεγόμενη ‘παρένθετη κύηση’, που θα δώση κίνητρα ‘για την εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών’ και αλλοίωση του ιερού θεσμού της οικογενείας».

«Ολα αυτά η Εκκλησία, η οποία πρέπει να εκφράζη το θέλημα του Θεού και να καθοδηγή ορθόδοξα τα μέλη της, δεν μπορεί να τα αποδεχθή, διότι διαφορετικά θα προδώση την αποστολή της. Και το κάνει αυτό όχι μόνο από αγάπη στα μέλη της, αλλά από αγάπη και στην ίδια την Πολιτεία και τους θεσμούς της, ώστε να προσφέρουν στην κοινωνία και να συντελούν στην ενότητά της. Αποδεχόμαστε, βέβαια, τα δικαιώματα των ανθρώπων τα οποία κινούνται σε επιτρεπτά όρια, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις τους, αλλά η νομιμοποίηση του απολύτου ‘δικαιωματισμού’, που είναι θεοποίηση των δικαιωμάτων, προκαλεί την ίδια την κοινωνία», προσθέτουν στο κείμενό τους τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξηγώντας ότι «όλα τα ανωτέρω η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει σε όλα τα μέλη της ‘με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και αγάπης’, διότι όχι μόνο ο λεγόμενος ‘γάμος των ομοφυλοφίλων’ είναι ανατροπή του Χριστιανικού Γάμου και του θεσμού της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας, αλλάζοντας το πρότυπό της, αλλά και διότι η ομοφυλοφιλία έχει καταδικαστεί από την σύνολη εκκλησιαστική παράδοση, αρχής γενομένης από τον Απόστολο Παύλο (Ρωμ. Α’, 2432), και αντιμετωπίζεται με την μετάνοια, η οποία είναι αλλαγή τρόπου ζωής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μοναχοπαίδι του Aγγελου και της Συρίγας γεννιέται στην Αθήνα το 1522.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ