GR US

Ανεμοστρόβιλος προξένησε ζημιές στο Ιονικό Χωριό

Εθνικός Κήρυξ

Εικόνα από την καταστροφή που προξένησε ο ανεμοστρόβιλος της 13ης Οκτωβρίου στην τραπεζαρία του Ιονικού Χωριού.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

ΑΘΗΝΑ. Ανεμοστρόβιλος ο οποίος ξέσπασε στις 13 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Καρασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής γνωστό ως Ιονικό Χωριό ευρισκόμενο στο Βαρθολομιό της Ηλείας. Οι μεγαλύτερες ζημιές, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής, εντοπίζονται τόσο στην τραπεζαρία, όσο και στην πισίνα της Κατασκήνωσης.

Επίσης, ξεριζώθηκαν πολλά δένδρα πίσω από τα καταλύματα των παιδιών τα οποία οι σφοδροί άνεμοι τα μετέφεραν αρκετά μακριά. Δεν βρισκόταν κανείς στα κτίρια του Ιονικού Χωριού κατά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου και φυσικά δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε το ίδρυμα γύρω στη 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, προς τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η Αρχιεπισκοπή συνεργάζεται με ειδήμονες εργολάβους, αλλά και με μηχανικούς προκειμένου να αξιολογήσει τις βλάβες, αλλά και να ελέγξει τα κτίρια από δομικής πλευράς για λόγους ασφαλείας.

Ο διευθυντής του Ιονικού Χωριού π. Κυριάκος Κυριάκου είπε πως «είμαστε ευτυχείς που δεν τραυματίσθηκε κανείς κατά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου από την κατασκήνωση. Οι ομάδες μας στην Αρχιεπισκοπή και στην Ελλάδα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές και να επιδιορθώσουν την κατασκήνωση. Αναμένουμε να λάβουμε μία ολοκληρωμένη έκθεση αναφορικά με τις ζημιές και επίσης μία εκτίμηση του κόστους για τις επιδιορθώσεις».

Εθνικός Κήρυξ

Ο ανεμοστρόβιλος προξένησε ζημιές και στην πισίνα του Ιονικού Χωριού. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 25 Σεπτεμβρίου ο ανεμοστρόβιλος «Ιανός», ο οποίος χτύπησε τον περασμένο μήνα με καταστροφική μανία τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, συμπεριλαμβανομένων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, δεν προξένησε παρά ελάχιστες ζημιές στο Ιονικό Χωριό παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω νησιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Ιονικό Χωριό και τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο οι κατασκηνωτές. Τούτη τη φορά όμως την Τρίτη 13 Οκτωβρίου τα πράγματα έλαβαν άλλη τροπή.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι πριν από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016 ανεμοστρόβιλος είχε επιφέρει τεράστιες καταστροφές στο Ιδρυμα, οι οποίες αποκαταστάθηκαν μετά παρέλευση αρκετών μηνών και υψηλού κόστους.

Φέτος, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» ακυρώθηκε το θερινό πρόγραμμα των Κατασκηνώσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διόρισε τον π. Κυριάκο Κυριάκου στη θέση του διευθυντή τον Νοέμβριο του 2019, ενώ είχε διευθύνει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Ιονικού Χωριού και κατά το παρελθόν.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» έχει γράψει αρκετές φορές για το Ιονικό Κέντρο και το επιτελούμενο έργο σ' αυτό, καθώς επίσης και για τις υποτροφίες τις οποίες παρείχε κατ' έτος το Ταμείο «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία».

Υπογραμμίζεται ότι το Ιονικό Χωριό ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος το έτος 1966, ενώ στην όλη του απόκτηση και ανοικοδόμηση συνέβαλλε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πούλος, πρώην ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αρχαγγέλων στο Στάφορντ του Κονέκτικατ και ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Παπαδέας. Αμφότεροι υπήρξαν πρωτουργοί του Ιονικού Χωριού.

Εθνικός Κήρυξ

Από την καταστροφή που προξένησε ο ανεμοστρόβιλος στο Ιονικό Χωριό. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στο Βαρθολομιό της Ηλείας με αμερικανικού τύπου προδιαγραφές κοιτώνων, με Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα και Βυζαντινόρυθμο ναϊδριο στο οποίο καθημερινά τελούνται Ακολουθίες και προσευχές, ενώ γίνεται και διδαχή της Ορθόδοξης Πίστης. Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να φιλοξενήσουν διακόσια παιδιά ανά κατασκηνωτική περίοδο και επί πλέον πενήντα άτομα προσωπικό.

Εκτός από το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του Ιονικού Χωριού, το οποίο συμπεριλαμβάνει πολιτιστικά, πνευματικά, εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα, γίνεται ξενάγηση των κατασκηνωτών σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας όπως στην Αρχαία Ολυμπία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Δελφοί, Αίγινα, Καλάβρυτα, Πάτρα όπου επισκέπτονται τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα και στην Αθήνα όπου επισκέπτονται την Ακρόπολη και το Νέο Μουσείο, καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα της Ελλάδος.