GR US

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος με λογιοσύνη και ευθύτητα στον «Ε.Κ.»

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος χοροστατεί σε Εσπερινό σε ιερό ναό της Μητρόπολης.
Φωτογραφία: Μητρόπολη Δράμας

ΒΟΣΤΩΝΗ.Ο Μητροπολίτης Δράμας, υπέρτιμος και έξαρχος Μακεδονίας κ. Παύλος με τη λογιότητα που τον διακρίνει, την ευθύτητα και την πολλή του αγάπη για την Εκκλησία και τον Ελληνισμό άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα». Γεννήθηκε στη Βέροια και το κοσμικό του όνομα ήταν Αλέξανδρος Αποστολίδης. Απεφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1988, και έλαβε το Διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Μητροπολίτης Δράμας εκλέχτηκε στις 5 Οκτωβρίου 2005.

Η συνέντευξή μας ξεκίνησε με την Αγία Σοφία για την οποία είπε, πως «ο πανίερος ναός της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί το σέμνωμα και το καύχημα της Ρωμανίας. Με απόφαση του προέδρου Ερντογάν λειτουργεί πλέον ως τέμενος. Οπως γράφει στο 'Εισοδικό της Αγίας Σοφίας' ο γιατρός Χριστοφόρος Σωφρονίου 'το κέλυφος δανείστηκαν οι Φράγκοι και οι Οθωμανοί και ως ανιστόρητοι και ανυποψίαστοι δανειολήπτες το καταχράστηκαν με έλλειμμα πνεύματος και φιλοσοφίας'. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποια ιδεολογία το μετέτρεψε μουσείο.

Πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιστροφή των μοναδικών κειμηλίων της Αγίας Σοφίας που ληστεύθηκαν το 1204 ώστε να επανέλθουν στον ναό και να εκτίθενται εκεί στον φυσικό τους χώρο».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος ηγείται της λιτανείας της ιερής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Φωτογραφία Μητρόπολη Δράμας.

Για την πανδημία και το άνοιγμα των ναών είπε πως «οι πιστοί δέχθηκαν την επανάκαμψή τους στους ναούς, έστω και με τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα, με αισθήματα ευχαριστίας προς τον Θεό και βαθειάς συγκινήσεως. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μεταξύ ασθενείας και θεραπείας χρειάζεται προσοχή και υπεύθυνη στάση για αποφυγή του κινδύνου της υποτροπής.

Η πίστη μας στο πρόσωπο του Χριστού κρίνεται κάθε μέρα μέσα στην καρδιά μας. Αν οι Απόστολοι ζητούσαν προσθήκη πίστεως, παρά τα όσα ζούσαν δίπλα του, εμείς τι να πούμε;

Με προσηλωμένο το βλέμμα στον Κύριο προσέρχονται στο ναό οι πιστοί για την τέλεση της θείας Λειτουργίας, του μυστηρίου της Ευχαριστίας, γιατί είναι το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας. Η αποχή, όμως, όλο αυτό το διάστημα και κυρίως κατά την περίοδο της Μεγάλης εβδομάδος και του Πάσχα από τη θεία λατρεία, πρέπει όλους μας έντονα να προβληματίσει, ώστε ν' αποτινάξουμε την σκόνη των τύπων που έχει επικαθήσει πάνω στις ψυχές μας, να προχωρήσει ο καθένας από μας στην επαναχριστιάνισή του και Χριστοποίησή του, ώστε να γίνει ζωντανός κήρυκας της ελπίδας στη σύγχρονη Γαλιλαία των Εθνών».

Αναφορικά αν θα μπορούσαν να μην είχαν κλείσει οι ναοί, όπως ισχυρίσθηκαν κάποιοι και εκ του κλήρου και όχι μόνο, ο Μητροπολίτης Παύλος είπε, πως «νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ σκληρό το μέτρο αυτό. Υπερβολική ευαισθησία λόγω της άγνωστης επιδημίας και ο φόβος της εξάπλωσης οδήγησαν στην υπερβολή. Αυτό που μας πόνεσε είναι το σκεπτικό τους για το τι είναι η Εκκλησία και το τι κάνουμε στην ευχαριστιακή σύναξη.

Εθνικός Κήρυξ

Από επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Δράμα, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Δράμας. Παύλο. Φωτογραφία Μητρόπολη Δράμας

Προφανώς δεν φταίνε μόνο αυτοί που πήραν την απόφαση. Φταίμε κι εμείς οι κληρικοί, διότι τα θεωρούμε όλα αυτά αυτονόητα. Όμως χριστιανοί γινόμαστε κάθε μέρα. Πορευόμαστε στο δρόμο για την Βασιλεία του Θεού, καταγγέλλοντας τον θάνατό Του, 'άχρις ου αν έλθη' (Α΄ Κορ. 11,26).

Ο αποκλεισμός μας ενόχλησε, διότι μας επιβλήθηκε άνωθεν. Αν το καλοσκεφθούμε, όμως, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι περισσότεροι αυτοαποκλείονται εκ προαιρέσεως. Αν οι βαπτισμένοι χριστιανοί είχαν επίγνωση του τι είναι η θεία Λειτουργία, το ποσοστό αυτών που εκκλησιάζονται δεν θα ήταν 3-5% επί του συνόλου των βαπτισμένων αλλά 100%. Μακάρι αυτό που ζήσαμε να μας κάνει να αναδιαρθρώσουμε τις προτεραιότητες της ζωής μας.

Με την απόφαση αυτή η φερόμενη ως 'ανοιχτή' κοινωνία μας δηλώνει πως δεν έχει ανάγκη τον Χριστό. Ταυτόχρονα δεν σταματά να προβάλλει 'αξίες' πάνω στις οποίες έχει κτισθεί, όπως της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, των δικαιωμάτων που οπωσδήποτε οι χριστιανοί συμμεριζόμαστε. Χωρίς, όμως, τις ευαγγελικές αξίες, οι προβαλλόμενες είναι κολοβές και η προβολή τους γίνεται τραγικό άλλοθι απανθρωπιάς.

Ολες οι θρησκείες διδάσκουν στον άνθρωπο να γονατίζει μπροστά στον Θεό. Στο μυστήριο της Ευχαριστίας, όμως, ο Θεός είναι που γονατίζει μπροστά στον άνθρωπο. Γονατίζει ακόμα και μπροστά στους δύο μαθητές του, που ξέρει ότι σε λίγο ο ένας θα τον προδώσει και ο άλλος θα τον αρνηθεί. Το γεγονός αυτό της γονυκλισίας δεν προκαλείται από τις αρετές μας, αλλά για να μας διδάξει ότι, αν ο Θεός γονατίζει μπροστά στον άνθρωπο, πρέπει και εμείς οι άνθρωποι να γονατίζουμε μπροστά στους αδελφούς μας. Σε κάθε θεία Λειτουργία ο Χριστός είναι που ιερουργεί στο φρικτό θυσιαστήριο και καθαγιάζει το ψωμί και το κρασί, που μεταβάλλονται σε αυτό το Σώμα Του και σε αυτό το Αίμα Του».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος πλαισιωμένος από νέους και νέες στους οποίους δίνει ξεχωριστή φροντίδα και εκτίμηση. Φωτογραφία Μητρόπολη Δράμας

Οι εκ των υστέρων επαφές με εκκλησιαστικούς ταγούς, η παρουσία στους ναούς, οι δηλώσεις ευλαβείας, εάν είναι ειλικρινείς, έχουν μεγάλη αξία, όμως μου φέρνουν στο νου και μία χαριτωμένη ποντιακή παροιμία που λέει: 'Με τον λύκο τρώνε το πρόβατο και με τον νοικοκύρη το μοιρολογάνε'».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον προβληματισμό του πως χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία,οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.Η ανθρώπινη έπαρση, η λατρεία της ύλης δεν αρκούν για τη θωράκιση του κόσμου.

Μήπως η οδυνηρή αυτή εμπειρία που ζούμε είναι ένα σημάδι που κάτι θέλει να μας πει; Μήπως οι ισχυρές χώρες, πέρα από τη μέριμνα για τα υλικά, πρέπει να καταστρώσουν σχέδια για τη δημιουργία 'ανοσοποιητικού' συστήματος στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου κυριαρχούν οι 'ιοί' του μίσους, του φόβου, του εθνικισμού και του θρησκευτικού φανατισμού; Μήπως τέλος πρέπει να ξαναγίνουμε Χριστιανοί;».

Αν ανησυχεί τώρα με το άνοιγμα των συνόρων, την έλευση των τουριστών, τους συνωστισμούς που άρχισαν να εμφανίζονται σε τουριστικά μέρη, είπε «βέβαια μας προβληματίζει το ότι αυξάνεται ο κίνδυνος διαδόσεως της νόσου, ενώ από την άλλη βλέπουμε ότι για οικονομικούς λόγους. Πώς είναι δυνατόν στο αεροπλάνο να ταξιδεύει κάποιος δίπλα-δίπλα, ενώ στην Εκκλησία να υπάρχει ο φόβος της μολύνσεως; Νυν υπέρ πάντων το χρήμα, το κέρδος. Με τον καιρό νομίζω θα αποκαλυφθούν πτυχές της πανδημίας που είτε αποσιωπήθηκαν είτε πέρασαν απαρατήρητες».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος κατά την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Φωτογραφία Μητρόπολη Δράμας

Στην ερώτηση πώς δέχθηκε η τοπική Εκκλησία της Δράμας τα ληφθέντα μέτρα, ο Μητροπολίτης Παύλος απάντησε πως «τα γενικά μέτρα τα δεχθήκαμε στη Δράμα ως αναγκαία για την προστασία του πληθυσμού και τα τηρήσαμε με ευλάβεια.

Ενστάσεις έχουμε σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των ναών και τον καθολικό αποκλεισμό των πιστών από τη θεία λατρεία. Το βιώσαμε έντονα αυτό. Οι αστυνομικοί, δικά μας παιδιά, ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση. Εμπαιναν στους ναούς, χτυπούσαν τις πόρτες μήπως τυχόν κανένας 'παράνομος' χριστιανός είχε σπάσει την απαγόρευση και ήταν μέσα. Κυνηγούσαν δηλαδή τους πιο νομοταγείς πολίτες αυτής της χώρας. Θα σας δώσω ένα τοπικό παράδειγμα. Κάθε χρόνο στις 29 Μαρτίου, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, στη Δράμα λιτανεύουμε την λάρνακα του οσίου Γεωργίου Καρσλίδη. Παρακάλεσα τον αντιπεριφερειάρχη να μας δώσουν άδεια να λιτανεύσουμε τον Αγιο δέκα συνολικά στον αριθμό κληρικοί και ιεροψάλτες, όσοι επιτρεπόταν το διάστημα εκείνο να παρίστανται στις δημόσιες συναθροίσεις και τελετές. Οι πιστοί, εννοείται, θα έβγαιναν στα μπαλκόνια τους. Αυτό θα ήταν μεγάλη παρηγοριά για όλους τους πιστούς. Από την Αθήνα η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν τους ένοιαζε, δεν πιστεύουν σ' αυτά. Αυτό μας πονά. Η αποορθοδοξοποίηση της Πατρίδας μας».

Σχετικά με τις ερωτήσεις που του υποβάλλουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι, είπε ότι «οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση. Βομβαρδίζονται καθημερινά από ειδήσεις, πληροφορίες και προβληματίζονται για το πού βρίσκεται η αλήθεια. Ειδικά οι νέοι μας, παιδιά καλοπροαίρετα με φιλότιμο, θα μπορούσαν να πετάξουν ψηλά, αν είχαν ως θεμέλιο τις διαχρονικές αξίες που κατά παράδοση προσφέρονται από την οικογένεια και το σχολείο.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, υπέρτιμος και έξαρχος Μακεδονίας, κ. Παύλος ευλογεί το εκκλησίασμα σε ναό της Μητρόπολης του. Φωτογραφία Μητρόπολη Δράμας.

Σήμερα, δυστυχώς, επικρατεί 'μανία' καταστροφής της οικογενείας, προβάλλονται νέου τύπου εκφράσεις της και το σχολείο αποχριστιανοποιείται. Φοβερός πόλεμος να μην διδάσκονται τα παιδιά μας την Ορθόδοξη πίστη και ζωή.

Πολλά παιδιά βρίσκουν τον δρόμο τους, ενώ άλλα, τα περισσότερα, κάνουν έναν κύκλο και επιστρέφουν τραυματισμένα, μα και ώριμα, στην πηγή. Έργο μας είναι να περιμένουμε έτοιμοι, με την αγκαλιά ανοιχτή. Η Εκκλησία πρέπει να θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα τη δημιουργία σχολείων και την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού».

Μιλώντας για τη Δράμα, είπε πως «μπορεί να καυχηθεί για δύο πράγματα. Για τη μεγάλη προσφορά της σε αίμα για την Πατρίδα, και για την μεγάλη απόσταση που την χωρίζει από την Αθήνα. Η επαρχία Δράμας σήκωσε με 'Γκάντεια' εγκαρτέρηση 500 και πλέον χρόνια τουρκικής δουλείας και τρεις αιματόβρεκτες Βουλγαρικές κατοχές. Έχασε πάρα πολλά πολιτιστικά αγαθά και πάρα πολύ από τον πληθυσμό της, που κατά την μεταπολεμική περίοδο αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για βιοποριστικούς και ψυχολογικούς λόγους.Σηκώνει και τον δυσανάλογο γι' αυτήν σταυρό, αυτόν της Θράκης, γιατί το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο δύο νομών αλλά ολόκληρης της Ελλάδας».

Τρέφει αγάπη πολλή και εκτίμηση για την Ομογένεια. Τόνισε πως «πέρασε η εποχή της 'θείας από το Σικάγο'. Για μας νομίζω είστε το φιλότιμό μας. Βλέπετε, δηλαδή, από εκεί, από το πολιτικό κέντρο του κόσμου, τις αταξίες και έρχεσθε και σκεπάζετε και δικαιολογείτε τ' αδικαιολόγητά μας πολλές φορές. Γεγονός είναι ότι η Αμερική επηρεάζει τον κόσμο ολόκληρο. Τελευταίο παράδειγμα η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Διερωτώμαι, όμως, ο ρατσισμός ισχύει μόνο για τους Αμερικανούς πολίτες; Όταν αστυνομικοί δολοφόνησαν εν ψυχρώ στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, στην Αλβανία, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, πόσοι διαμαρτυρήθηκαν; Φαίνεται ότι και ο ρατσισμός έχει πολλές εκφάνσεις, διαχωρισμούς και διαβαθμίσεις».