x

Ελλάδα

Εκλέχτηκαν πέντε νέοι Μητροπολίτες στην Εκκλησία της Ελλάδος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προέβη στην εκλογή πέντε νέων Μητροπολιτών στις κενές Μητροπόλεις Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης, στην οποία εκλέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικής, Καστορίας ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος, Περιστερίου ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, Πολυανής και Κιλκισίου ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου και Θήρας ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970.

Αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στη συνέχεια από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκάρη Μοναχός το 1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1993 από τον αείμνηστο σήμερα Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο και πρεσβύτερος το 1995 από τον επίσης αείμνηστο Επίσκοπο Κερνίτσης Λεόντιο.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1960 στα Νάματα Κοζάνης, σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κανονικό Δίκαιο και Θρησκειολογία στο Παρίσι (μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές).

Είναι καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Paris XIII. Από το 2009 είναι καθηγητής Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ έχει εργασθεί ως καθηγητής και στο Πανεπιστήμιο της Ταλλίνης και του Ταρτού της Εσθονίας.

Ως κληρικός υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας.

Στην 25ετία που έζησε στο εξωτερικό, δίδαξε σε 20 πανεπιστήμια τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο τόσο σε βιβλία όσο και σε επιστημονικά άρθρα. Τα βιβλία του για το Κανονικό Δίκαιο έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, Βαρθολομαίος Αντωνίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969 και διακονούσε ως κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ήταν γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, ήταν γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ενώ φέτος του είχε αναθέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, της προετοιμασίας και υλοποίησης των διαφόρων επετειακών εκδηλώσεων και ομιλιών ανά την ελληνική επικράτεια, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Καλλινίκος (κατά κόσμον Νικόλαος Γεωργάτος) γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1966 και μεγάλωσε και αναπτύχθηκε μέσα σε περιβάλλον εκκλησιαστικό, συνοδευόμενο πάντοτε από την παρουσία του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε επτά χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της Έδεσσας, της Κρήτης, της Αθήνας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Από μαθητής του Δημοτικού συνδέθηκε πνευματικά με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1999 εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Καλλίνικος και στις 19 Σεπτεμβρίου 1999 χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Μητροπολίτη. Ιερόθεο.

Την 1η Ιανουαρίου 2000 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον ίδιο Μητροπολίτη. Εργάσθηκε ως Διάκονος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κρυονερίων, κατόπιν ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως και υπεύθυνος του Τμήματος Νεότητας, και από τον Μάρτιο του 2017 έως σήμερα ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης Πλάτων Κρικής γεννήθηκε στην Πάτμο το 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Το έτος 1977 εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός υπό του θείου του μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου(μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πλάτωνος Αιβαζίδου συγγενούς εκ πατρός του.

Υπηρέτησε ως κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε στον Ιερόν Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρετήσας στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου. Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Από το 1998 μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του σημερινού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές μοναχούς, που με τη ρητορική τους καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.