x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκλέχτηκε νέος Αρχιεπίσκοπος στην Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ιωάννη εξέλεξε τον Μητροπολίτη Σάββα Εσπέρ ως Αρχιεπίσκοπο Νέας Υόρκης και Μητροπολίτη της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Μητρόπολης Βορείου Αμερικής.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Σάββας εκλέχτηκε σε διαδοχή του πρώην Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ, ο οποίος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση λόγω σκανδάλου σεξουαλικής φύσεως μετά γυναικός από την Καλιφόρνια που ξέσπασε πριν μερικούς μήνες, αναγκάζοντας τον Πατριαρχείο Αντιοχείας στο οποίο ανήκε εκκλησιαστικά και κανονικά να τον απομακρύνει.

Επισημαίνεται ότι η Αντιοχειανή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής συγκροτείται από οκτώ Επισκοπές και έχει στο δυναμικό της 275 Καθεδρικούς ναούς, κοινότητες, ιεραποστολές ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Οι Επισκοπές έχουν τις έδρες τους στο Λος Αντζελες, στην Οτάβα του Καναδά, στο Μαϊάμι, στο Τολίδο, στην Γουίτσιτα, στο Γούστερ, στη Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον και στο Οκλαντ – Τσάρλεστον.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας, όπως συνέστησε ο Πατριάρχης Ιωάννης, ηγείται και επιβλέπει τις ενορίες, τις ιεραποστολές, τα διάφορα τμήματα, ιδρύματα και οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά από την έδρα του στην πόλη Ενγλκεγουντ (Englewood) της Νέας Ιερσέης. Οι βοηθοί Επίσκοποι τον βοηθούν στη διοίκηση ανά την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας γεννήθηκε στην Λατάκια της Συρίας το 1959. Εχει δίπλωμα πολιτικού μηχανικού, καθώς επίσης και Θεολογίας, ενώ γνωρίζει απταίστως την Αραβική και Αγγλική γλώσσα.

Πριν από την εκλογή σε Αρχιεπίσκοπο είχε επιδοθεί σε σοβαρά έργα φιλανθρωπίας και συγκεκριμένα με το Hauran Connection στην Επισκοπή Γουίτσιτα. Το έργο αυτό εμπλουτίζει την Ορθοδοξία στον αρχαίο Χριστιανικό κόσμο. Συγκεντρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε διάστημα 15 ετών.

Επισημαίνεται πως η Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή είχε πάντοτε αγαθές σχέσεις με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής τις οποίες είχε καλλιεργήσει ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με τον επίσης αείμνηστο σήμερα Αντιοχειανό Αρχιεπίσκοπο Φίλιππο Σαλίμπα και τις οποίες συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθαίρεσε από το μέγιστο λειτούργημα της ιερωσύνης τον Ελευθέριο Τάτση, μέχρι προ τινος κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία εξέδωσε το ακόλουθο αναλυτικό ανακοινωθέν με την συνημμένη φωτογραφία:« Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορεί τον ευαγή κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου ότι, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεβλήθη στον μέχρι πρότινος κληρικό κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ