x

Ταξίδι

Εκλειψη σελήνης απόψε, η μεγαλύτερη σε διάρκεια εδώ και 580 χρόνια

18 Νοεμβρίου 2021

Οι πολίτες πολλών περιοχών θα έχουν την ευκαιρία την Πέμπτη το βράδυ να παρατηρήσουν μια σχεδόν ολική έκλειψη σελήνης, καθώς η πανσέληνος θα βυθιστεί στο κόκκινο φως που ρίχνει η σκιά της Γης. Το θέαμα θα είναι ορατό σε όλη τη Βόρεια Αμερική – με εξαίρεση την ανατολική Γροιλανδία – την Αλάσκα, τη Χαβάη, όπως και σε κάποιες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας.

Αν και τεχνικά δεν πρόκειται για ολική έκλειψη σελήνης, το 97& του φεγγαριού θα καλύπτεται από το πιο σκοτεινό μέρος της σκιάς της Γης. Μόνο μια λωρίδα στο κάτω αριστερό μέρος του φεγγαριού θα παραμείνει αχνά φωτισμένη.

Ενα συναρπαστικό στοιχείο της σημερινής έκλειψης θα είναι η διάρκειά της – 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική έκλειψη σελήνης τα τελευταία 580 χρόνια.

Την ώρα της έκλειψης θα έχει Πανσέληνο. Κάποιοι αναφέρονται στην Πανσέληνο του Νοεμβρίου ως «φεγγάρι του κάστορα», ένα όνομα που δόθηκε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς όταν οι κάστορες ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στην προετοιμασία για το χειμώνα και ήταν καιρός να στήσουν παγίδες, σύμφωνα με τη NASA. Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται επίσης παγωνιά, ή φεγγάρι χιονιού για τις χειμερινές συνθήκες που ξεκινούν αυτή την εποχή του χρόνου, γράφει η NASA.

Ενα φεγγάρι, όταν εκλείψει, αποκαλείται επίσης μερικές φορές «ματωμένο φεγγάρι» (blood moon) λόγω του κοκκινωπού ή σκουριασμένου χρώματος.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει όταν πολλοί κοιμούνται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής, αλλά όσοι κατοικούν στη Δυτική Ακτή δεν χρειάζεται να είναι νυχτερινοί κάτοικοι για να παρακολουθήσουν το καλύτερο μέρος της παράστασης.

Η έκλειψη Σελήνης θα ξεκινήσει στη 1:02 π.μ. ανατολική ώρα της Παρασκευής ή στις 10:02 μ.μ. Ωρα Ειρηνικού Πέμπτη. Τότε είναι που το περιφερειακό σκοτάδι που σχετίζεται με τη σκιά της Γης, θα κρύψει το φεγγάρι. Δεν θα υπάρχει μεγάλη αισθητή διαφορά στο πώς εμφανίζεται το φεγγάρι. Γι’ αυτό, θα πρέπει να περιμένει κάποιος μέχρι τις 2:18 π.μ. ανατολικής ώρας, όταν η σκιά αρχίζει να διασχίζει το φεγγάρι. Δεν θα γίνει «ολική», αλλά η έκλειψη θα γίνει πιο βαθιά και πιο έντονη μέχρι τις 4:02 π.μ. ανατολικής ώρας, όταν περισσότερο από το 97 τοις εκατό της σελήνης θα βυθιστεί στην γήινη σκιά. Δεν είναι τεχνικά μια ολική έκλειψη, αλλά για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, είναι από οπτική άποψη.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Γη μεσολαβεί μεταξύ του Ηλιου και της Σελήνης. Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την Πανσέληνο να φωτίζεται από φως που φθάνει απευθείας από τον Ηλιο, αλλά όταν η Γη μπλοκάρει αυτό το φως, μια σκιά σαρώνει τη σεληνιακή επιφάνεια. Κατά τις ολικές και σχεδόν ολικές σεληνιακές εκλείψεις, το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης του φεγγαριού καταλαμβάνεται από αυτή τη σκιά, αλλά κάποιο ηλιακό φως που περνά από την ατμόσφαιρα της Γης μπορεί να γίνει κόκκινο και να λούσει το φεγγάρι σε μια απόκοσμη κεχριμπαρένια απόχρωση.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.