x
 

Πολιτική

Σε δεύτερο γύρο εκλογών Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

AΓΚΥΡΑ. Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα διεκδικήσουν την προεδρία της Τουρκίας οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον απερχόμενο πρόεδρο πάντως να ανατρέπει τα εις βάρος του προγνωστικά και να φτάνει πολύ κοντά σε απευθείας επανεκλογή του ήδη από την προχθεσινή αναμέτρηση.

Ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές ανάμεσα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον κύριο αντίπαλό του στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας από τους δύο δεν μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% από τον πρώτο γύρο.

Ειδικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,50%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%, ο Σινάν Ογάν 5,17% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%, ενώ περίπου 35.000 ψήφοι μένουν να καταμετρηθούν. Η συμμετοχή ανήλθε στο 84,92%, και στο εξωτερικό 52,60%, με 35.875 ψήφους.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της Τουρκίας

Στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο αποσύρει την υποψηφιότητά του, θα αντικατασταθεί από τον Σινάν Ογάν που αναδείχθηκε τρίτος.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο εθνικιστής Σινάν Ογκάν, συγκέντρωσε το 5,17% και είναι ο «κρίσιμος» παράγοντας που ίσως καθορίσει το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανάλογα με το πού θα «στρέψει» τους ψηφοφόρους του.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για τον δεύτερο γύρο. Ομως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο Ογκάν σε χθεσινή συνέντευξή του στο «Reuters».

Υποστηρικτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πανηγυρίζουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023. (AP Photo/Khalil Hamra)

Μια τρίτη θητεία του Ερντογάν θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων που δίνουν αγώνα για να αλλάξουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως λένε. Αντίθετα, σε πιθανή επικράτηση Κιλιτσντάρογλου, υπάρχει το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές.

Ο Ερντογάν τα «έδωσε όλα» στην προεκλογική περίοδο, καταφεύγοντας σε λαϊκιστικές παροχές για να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος των Τούρκων.

Πανηγυρισμοί για τον απερχόμενο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
(AP Photo/Ali Unal)

Στη δυναμική του Ερντογάν στέκονται οι πολιτικοί αναλυτές και εξηγούν γιατί το timing πιθανότατα θα τον χρίσει τελικό νικητή στον δεύτερο γύρο. «Ο Ερντογάν έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια», λέει ο πολιτικός αναλυτής Βολφάνγκο Πικολί.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές», λέει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο «Al Jazeera».

Οπαδοί του Ερντογάν στο αρχηγείο του κόμματος στην Αγκυρα. (AP Photo/Ali Unal)

Οι πρώτες δηλώσεις των δύο αντιπάλων

Στις πρώτες τους δηλώσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κλιτσντάρογλου δήλωσαν έτοιμοι να πάρουν τη νίκη στον δεύτερο γύρο.

Ο ηγέτης του AKP απηύθυνε πανηγυρική ομιλία στους οπαδούς του τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

Ευχαρίστησε τους πολίτες για τη «συμμετοχή ρεκόρ», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Βουλή μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP.

«Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας» είπε, χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την εκλογική διαδικασία, «παράδειγμα» για τον Κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του Κόσμου».

Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου στο αρχηγείο του στην Αγκυρα (AP Photo).

Αιχμές Κιλιτσντάρογλου

Από τη δική του μεριά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αμφισβήτησε αμέσως τα πρώτα αποτελέσματα και άφησε αιχμές για το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, σημείωσε: «Αγαπητέ μου λαέ, μπλόκαραν το σύστημα με επαναλαμβανόμενες ενστάσεις στις κάλπες που έχουμε πάρει πολλές ψήφους. Για παράδειγμα υπάρχουν ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Αγκυρα και σε 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες στις οποίες έγινε έξι φορές ένσταση και σε άλλες 11 φορές. Αυτή είναι η βούληση του τουρκικού λαού. Δεν μπορεί να το αποτρέψει με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό το ζήτημα είναι σοβαρό αφήστε τις ψήφους να περάσουν και το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο το συντομότερο δυνατόν. Μην φοβάστε τη βούληση του λαού. Επίσης καλώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε αρχικά.

«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στους υποστηρικτές του τη νίκη «στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΣΟΣ. Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου για την 200ή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ