x
 

Ελλάδα

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Αγαθόνικος

ΑΘΗΝΑ. Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Αγαθόνικος (Φατούρος) έπειτα από πολυετή ασθένεια. Νοσηλευόταν κατ’ οίκον στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.

Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεστεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ώρα 11:00 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

Οι καμπάνες των Ιερών Ναών, των Ιερών Μονών και Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων θα κτυπούν πένθιμα κατά την ώρα της Νεκρώσιμης Ακολουθίας.

Ο ενταφιασμός θα γίνει στο Κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου Κατερίνης, έπειτα από επιθυμία του μεταστάντος Ιεράρχη. Στον μακαριστό Μητροπολίτη Αγαθόνικο θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Μητροπολίτη.

Αντί στεφάνων θα κατατεθούν προαιρετικώς εισφορές υπέρ του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κατερίνης. Θα τελεστεί σαρανταλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου. Καθημερινά, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα τελείται τρισάγιο επί του τάφου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικος  (κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος), γεννήθηκε το 1937 στο Αίγιο. Υπήρξε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάσθηκε στο Βιβλιοπωλείο της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή», οπότε και συνδέθηκε πνευματικά με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο. Το 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, χειροτονήθηκε Διάκονος και διορίσθηκε Ιεροκήρυκας. Το έτος 1964 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως. Εκεί χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Ευστάθιο.

Το έτος 1968 αποσπάστηκε ως καθηγητής στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο της Ιεράς Νήσου Τήνου. Από το 1971 έως το 1974 διορίστηκε πρώτος Διευθυντής της Ιερατικής αυτής Σχολής.

Το έτος 1974 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας και Ιεροκηρύκων, τομείς στους οποίους επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον. Συγχρόνως, είχε την πνευματική ευθύνη των φοιτητών στη Φοιτητική Εστία Πατησίων, ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Ορφανοτροφείου «Αγιος Ανδρέας» Νέας Σμύρνης, Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ μετέβη στο Ιράκ, υπηρετώντας την εκεί ελληνική παροικία ως εφημέριος και πνευματικός.

Το 1985 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όπου αρχιεράτευσε επί 28 χρόνια. Επιτέλεσε πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στην Πιερία, εργάστηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών αγιογραφήσεως, εξοπλισμού και ευπρεπισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης και πολλών Ενοριακών Ιερών Ναών, Μονών και Παρεκκλησίων.

Επέδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τη φύλαξη και προστασία των δωρηθέντων προς την Ιερά Μητρόπολη βιβλίων του προκατόχου του αειμνήστου Μητροπολίτη Βαρνάβα. Ετσι, το 1985 ίδρυσε τη Βαρνάβεια Βιβλιοθήκη την οποία εγκαινίασε το 1995, στο δεκαετές μνημόσυνο του προκατόχου του, προσφέροντας και τα προσωπικά του βιβλία.

Χειροτόνησε 100 κληρικούς, φροντίζοντας για την πνευματική και εκκλησιαστική κατάρτισή τους.

Επί των ημερών του ανεγέρθηκαν 27 Ναοί, ενώ εγκαινίασε 40. Με προτροπή του, ανεγέρθηκαν 32 Πνευματικά Κέντρα, τα οποία εξυπηρετούν τόσο τις ποιμαντικές, όσο και τις φιλανθρωπικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Προέστη στην εκ βάθρων ανακαίνιση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ίδρυσε τα καθημερινά συσσίτια. Επί Αρχιερατείας του ιδρύθηκε και το Κατάστημα Δωρεάν Διανομής Ενδυμάτων και Υποδημάτων.

Υπήρξε ο αναβιωτής του Μοναχισμού στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, με την επαναλειτουργία παλαιών Ιερών Μονών και την ίδρυση νέων.

Το 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον απάλλαξε των καθηκόντων του, εξαιτίας ανεπανόρθωτου κλονισμού της υγείας του.

Υπέμεινε καρτερικά και σιωπηρά τη δοκιμασία της πολυετούς ασθένειας απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την τιμή προς το σεπτό πρόσωπό του, από τον διάδοχό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, τους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και το ποίμνιό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ηγέτες μεγάλων Εκκλησιών κατηγόρησαν τις ισραηλινές Αρχές ότι εξαπολύουν «συντονισμένη επίθεση» κατά της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ξεκινώντας φορολογικές διαδικασίες εναντίον τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ