x
 

Επιστήμη

Εκπληκτικά ταξίδια! Νέος άτλας για την μετανάστευση των πουλιών

15 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ενα κουφαηδόνι που ζυγίζει όσο τέσσερις πέννες κάνει δύο φορές τον χρόνο ένα εντυπωσιακό ταξίδι. Το μικροσκοπικό ωδικό πτηνό πετά σχεδόν 4.000 μίλια (6.437 χιλιόμετρα) ανάμεσα στα ελατοδάση του Καναδά και τις περιοχές διαχείμασής του στη βόρεια Νότια Αμερική.

«Τα αποδημητικά πουλιά είναι αυτοί οι μικροί κοσμογυρισμένοι», είπε η Τζιλ Ντεπ (Jill Deppe), η ανώτερη διευθύντρια της πρωτοβουλίας μεταναστευτικών πουλιών στην «National Audubon Society».

Ενας νέος διαδικτυακός άτλας μετανάστευσης πτηνών, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, αντλείται από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό επιστημονικών και κοινοτικών πηγών δεδομένων για να απεικονίσει τις διαδρομές περίπου 450 ειδών πουλιών στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των κουφαηδονιών.

Το εργαλείο χαρτογράφησης «Bird Migration Explorer», διαθέσιμο δωρεάν στο κοινό, είναι μια συνεχής συνεργασία μεταξύ 11 ομάδων που συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων του «Cornell Lab of Ornithology», «Smithsonian Migratory Bird Center», «U.S. Geological Survey», του Πανεπιστημίου Georgetown, του Κολοράντο Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο και της «National Audubon Society».

Ένας ψαραετός πετά πάνω από τον κόλπο Chesapeake στις 29 Μαρτίου 2022, στην Πασαντένα του Μέριλαντ. AP Photo/Julio Cortez, Αρχείο)

Για πρώτη φορά, ο ιστότοπος θα συγκεντρώσει διαδικτυακά δεδομένα από εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα GPS για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πτηνών, καθώς και περισσότερα από 100 χρόνια δεδομένων που συλλέγονται από το «USGS», στην πλατφόρμα eBird του Cornell για τη γονιδιωματική ανάλυση φτερών για τον εντοπισμό της προέλευσης των πτηνών και άλλων δεδομένων.

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε δει μια πραγματική αναγέννηση σε διάφορες τεχνολογίες για την παρακολούθηση μεταναστεύσεων πουλιών σε όλο τον κόσμο σε κλίμακες που δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν», δήλωσε ο Πίτερ Μάρα (Peter Marra), ειδικός στη μετανάστευση πουλιών στο Πανεπιστήμιο Georgetown που συνεργάστηκε στο έργο.

Ο ιστότοπος επιτρέπει σε έναν χρήστη να εισαγάγει ένα είδος -για παράδειγμα, ψαραετό- και να παρακολουθεί τις κινήσεις κατά τη διάρκεια ενός έτους. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να εισέλθουν στην πόλη όπου ζουν και να κάνουν κλικ σε άλλο σημείο του χάρτη για μια μερική λίστα πουλιών που μεταναστεύουν μεταξύ των δύο τοποθεσιών. Για παράδειγμα, ψαραετοί, μπομπολίνοι και τουλάχιστον 12 άλλα είδη μεταναστεύουν μεταξύ της Ουάσιγκτον, DC και του Φόντε Μπόα, Βραζιλία.

Η φοιτήτρια Emily Williams κυκλοφορεί έναν αμερικανικό πετρίτη. (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Καθώς γίνονται διαθέσιμα νέα δεδομένα παρακολούθησης, ο ιστότοπος θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Η Μέλανι Σμιθ (Melanie Smith) διευθύντρια προγράμματος για την τοποθεσία, είπε ότι η επόμενη φάση επέκτασης θα προσθέσει περισσότερα δεδομένα για τα θαλασσοπούλια.

Ο Μάικλ Χερέρα (Michael Herrera), κάτοικος της Ουάσιγκτον, ξεκίνησε την παρατήρηση πουλιών πριν από περίπου τέσσερις μήνες και γρήγορα εθίστηκε. «Είναι σχεδόν σαν αυτός ο κρυφός κόσμος που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια σου», είπε. «Μόλις αρχίσεις να δίνεις προσοχή, όλες αυτές οι λεπτομέρειες που έμοιαζαν με θόρυβο φόντου αποκτούν ξαφνικά νόημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΡΛΑΝΤΟ. Για πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους ανά φυλή και εθνικότητα, μια προσπάθεια που ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους κατοίκους που προσδιορίζονται ως Ισπανόφωνοι και της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Βόρειας Αφρικής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ