x
 

Πολιτική

Εκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό για τις αποκαλύψεις του «Cyprus Confidential»

20 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι αποκαλύψεις της έρευνας της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων, «Cyprus Confidential», αναφορικά με την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας, ήταν στο επίκεντρο έκτακτης υπηρεσιακής σύσκεψης που έγινε τη Δευτέρα στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης και οι Υπουργοί Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου και Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Παρόντες επίσης στη σύσκεψη η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μαριλένα Ραουνά, η γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Πηνελόπη Παπαβασιλείου, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών που είναι σε εξέλιξη και αφορούν ενδεχόμενες παρανομίες από πλευράς κυπριακών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προκειμένου να παρακάμψουν τις σε βάρος τους κυρώσεις Ρώσοι και άλλοι ξένοι πολυεκατομμυριούχοι.

Όπως έχει αναφερθεί από στελέχη της κυβέρνησης, ήδη κάποιες υποθέσεις ήταν υπό διερεύνηση από την Αστυνομία πριν προκύψουν δημοσιεύματα, άλλες εξετάζονται μετά από τις αποκαλύψεις της διεθνούς κοινοπραξίας διερευνητικών δημοσιογράφων, ενώ ορισμένες αξιολογούνται κατόπιν καταγγελιών που έγιναν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έδωσε οδηγίες σε σχέση με το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων άλλης χώρας, που κατόπιν πρόσκλησης από τον ίδιο θα έρθει στην Κύπρο ώστε να συνδράμει στις έρευνες που γίνονται για ενδεχόμενες παρανομίες σε σχέση με τις κυρώσεις.

Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος στη σύσκεψη, θέλησε να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει συνεργασία με την ομάδα των ειδικών, δίδοντας οδηγίες προκειμένου να έχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο τους.

Στο μεταξύ από σήμερα τρία στελέχη της Αστυνομίας έχουν αποσπαστεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας (Υ.Δ.Ο.Ε.).  Όπως έγινε γνωστό έχει συσταθεί ειδική ομάδα διερεύνησης, η οποία υπάγεται την εν λόγω υποδιεύθυνση.

Αυτό που διερευνάται μετά και τις αποκαλύψεις στο πλαίσιο της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας  είναι κατά πόσον κυπριακές εταιρικές οντότητες στον τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υποβοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες με παράνομα μέσα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν, μέχρι στιγμής εξετάστηκαν ή εξετάζονται 28 υποθέσεις σε σχέση με ενδεχόμενη παραβίαση κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 σε βάρος της Ρωσίας και επιχειρηματιών που θεωρείται πως τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Από Μέρα Σε Μέρα» του κρατικού ΡΙΚ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, είπε ότι στόχος της σύσκεψης ήταν η εξέταση των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης, η οποία εστιάζει την προσοχή της σε δύο πτυχές.

Η πρώτη πτυχή, πρόσθεσε, αφορά στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του εποπτικού πλαισίου και η δεύτερη στην αποτελεσματικότητα των ερευνών.

Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε πως όσο δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα και ουσιαστική κατάληξη στις έρευνες, ώστε να οδηγηθούν κάποιοι ενώπιον της δικαιοσύνης, θα αυξάνεται η καχυποψία για τη χώρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς.

Επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να αποσείσει την κατηγορία ότι η Κύπρος είναι χώρος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αυτός είναι ο οδηγός όλων των αποφάσεων της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

Κραδασμοί μέχρι την Ινδία

Στο μεταξύ, αισθητές μέχρι και την Ινδία του 1,4 δις κατοίκων είναι οι παρενέργειες από τις αποκαλύψεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Αφορμή για τους κραδασμούς επί ινδικού εδάφους είναι οι αποκαλύψεις που έκανε η Indian Express για επιχειρηματίες που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα υπό αξιοπερίεργες συνθήκες. Η εν λόγω εφημερίδα συμμετείχε στην κοινοπραξία των διερευνητικών δημοσιογράφων που εργάστηκαν για την έρευνα υπό τον τίτλο «Cyprus Confidential», αναλύοντας 3.6 εκατομμύρια αρχεία κυπριακών παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», πρώην αξιωματούχος της πολυπληθούς χώρας – ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης της Ινδίας E. A. S. Sarma – με αφορμή τις αποκαλύψεις για πέραν των 60 «κυπριοποιημένων» Ινδών, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Ajay Kumar Bhalla και τον καλεί να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να γίνει διερεύνηση και να διωχθούν άμεσα όσοι από τους πολιτογραφηθέντες Ινδούς έχουν παρανομήσει. Επικαλείται προς τούτο τις πρόνοιες του άρθρου 9 του Συντάγματος της Ινδίας, το οποίο απαγορεύει σε Ινδούς πολίτες να διατηρούν δυο υπηκοότητες.

Σημειώνει ότι κάποιοι από τους 66 που απέκτησαν «χρυσά διαβατήρια» από την Κύπρο, διατηρούν ταυτόχρονα και έγκυρα ινδικά διαβατήρια, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Αναφέρεται στο σημείο του ρεπορτάζ της Indian Express που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για ένα ζεύγος από την Ινδία που ενόσω είχε κυπριακά διαβατήρια έκανε χρήση και των ινδικών ταξιδιωτικών του εγγράφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην ανθρωπότητα ο Χένρι Κίσιντζερ δεν παραγράφονται.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ