x
 

Πολιτική

Εκτάκτως στο Προεδρικό ο Γ. Ελεγκτής για τους προβληματικούς διορισμούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκτάκτως στο Προεδρικό κλήθηκε την Τετάρτη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για το θέμα των προβληματικών διορισμών της Κυβέρνησης.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμα της την Τετάρτη ότι προτού σβήσει η πρώτη φωτιά για την Κυβέρνηση σε σχέση με την σύμβουλο του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχε θέσει θέμα και για τον διορισμό της Μαριλένας Ραουνά ως Προεδρικού Επιτρόπου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ζητούσε εξηγήσεις υποστηρίζοντας ότι και ο συγκεκριμένος διορισμός ήταν παράνομος διότι στον κρατικό προϋπολογισμό, δεν περιλαμβάνεται κονδύλι για τη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου.

Ο διορισμός της στη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα, μόλις πριν από δώδεκα μέρες μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12 Απριλίου. Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν ουσιαστικά να μπορεί η κ. Ραουνά να ασκεί τα καθήκοντα της ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου, καθώς η ίδια δεν είναι διπλωμάτης. Ήταν για χρόνια συνεργάτης του Προέδρου Χριστοδουλίδη όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας καθήκοντα συμβούλου.

Βρήκαν λύσεις, ανέφερε ο Γ. Ελεγκτής

Εξερχόμενος από το Προεδρικό μετά τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε ικανοποιημένος γιατί, όπως ανέφερε, βρέθηκαν λύσεις για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν σε σχέση με τους διορισμούς σε κυβερνητικά πόστα.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους συμβούλους των αξιωματούχων της κυβέρνησης και των βουλευτών, ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε ετοιμασία νομοσχεδίου – πρότυπου του νόμου που υπάρχει ήδη για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες- και θα το προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Θα προχωρήσει επίσης με ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον οι σύμβουλοι ικανοποιούν τα κριτήρια. «Όσοι δεν τα τηρούν, τότε θα υπάρξει τερματισμός της σύμβασης τους», σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη.

Για το ζήτημα της αναπληρώτριας Κ. Εκπροσώπου Δόξας Κομωδρόμου, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως έχει ήδη εγκριθεί η απόσπαση της από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Προεδρία με την ίδια μισθοδοσία και συνεπώς το θέμα έχει λυθεί.

Όσο για την Μαριλένα Ραουνά, εισήγηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι όπως διορισθεί στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας, η οποία παραμένει κενή και συμπεριλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς για το θέμα της 19χρονης που είχε διοριστεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως, «το θέμα της 19χρονης λύθηκε γιατί εκείνη η υπηρεσία έχει τερματιστεί, αλλά και να μην τερματιζόταν θα τερματιζόταν με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να υιοθετηθούν οι κανονισμοί για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες», εξήγησε ο Γενικός Ελεγκτής.

Παραδέχθηκε λάθος ια την 19χρονη ο Νικόλας

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του «συγκυβερνώντος» ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τοποθετήθηκε μετά τις μαζικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον διορισμό της 19χρονης φοιτήτριας στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

«Είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζει τα λάθη της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και ήταν όντως λάθος ο διορισμός της 19χρονης συμβούλου», ανέφερε σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πρόσθεσε ότι «η κριτική είναι καλοδεχούμενη», σημειώνοντας ότι «το ότι το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα επιδόθηκε σε ένα εξοντωτικό κανιβαλισμό, κατά μιας 19χρονης φοιτήτριας, είναι επίσης απαράδεκτο. Θα μπορούσε να ήταν η κόρη οποιουδήποτε από εμάς. Πρέπει να υπάρχει πάντα μέτρο στη κριτική», συμπλήρωσε σε ανάρτησή του.

Θέμα στη Βουλή για τους διορισμούς, από ΑΚΕΛ

Στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στη Βουλή σε σχέση με τους διορισμούς στους οποίους προέβη η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη το τελευταίο διάστημα, προχώρησε το ΑΚΕΛ.

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος ενέγραψε το θέμα υπό τον τίτλο «Η υποχρέωση της Εκτελεστικής Εξουσίας να προβαίνει σε διορισμούς στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας» και με αιτιολογικό ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διορισμοί, οι οποίοι απασχόλησαν την κοινωνία και κρίνεται αναγκαίο όπως διεξαχθεί συζήτηση, για λόγους δημόσιου συμφέροντος και θεσμοθέτησης μετρήσιμων κριτηρίων στους διορισμούς της Εκτελεστικής Εξουσίας και άλλων θεσμών.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι «η ρήση το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, δυστυχώς, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει πολλαπλασιαστεί επί δύο», για να σημειώσει ότι «οι αστοχίες και οι σκοπιμότητες γύρω από συγκεκριμένους διορισμούς συνεχίζονται, προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα, πλήττοντας τη χρήστη διοίκηση και μη σεβόμενες τη διαφάνεια, που πρέπει να χαρακτηρίζει τις πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις των κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με τον Άριστο Δαμιανού, «ως αποτέλεσμα και των τελευταίων διορισμών, που έγιναν από την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, έχουμε προωθήσει και έχουμε εγγράψει σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ειδικό αυτεπάγγελτο θέμα και ασφαλώς ως αποτέλεσμα αυτή της συζήτησης η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε και σε ετοιμασία σχετικής πρότασης νόμου ιδιαίτερα αν η εκτελεστική εξουσία αρνηθεί να προωθήσει η ίδια νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Θεωρούμε», είπε, «ότι ζητήματα που αφορούν στην αξιοκρατία, στη χρηστή διοίκηση, στην αποτροπή διασπάθισης δημοσίου χρήματος, πρέπει να χαρακτηρίζουν κυβερνήσεις». Όπως πρόσθεσε, «λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι σε αυτά τα ζητήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα μοιραία και αναπόδραστα φαίνεται να ακολουθούν την πεπατημένη και να βαδίζουν στα χνάρια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη».

Είπε πως το κόμμα του θεωρεί πως υπάρχει ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, για να προσθέσει ότι «θεσμικά πρέπει να οδηγηθεί σε αποτελεσματικές λύσεις, για να αποτραπεί η αυθαιρεσία της οποιασδήποτε Εκτελεστικής Εξουσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος θα ταξιδεύσει αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι, με ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων να βρίσκεται, ασφαλώς, το Κυπριακό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ