ΑΘΗΝΑ. Μετά τα εγκαίνια, που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 13 Ιουλίου, συνεχίζει το «ταξίδι» της, έως και τον Ιούνιο του 2025, στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου, η έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο – Τα χρόνια της ελπίδας».
Δεκαεπτά χρόνια μετά τη φιλοξενία στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου του φιλέλληνα φωτογράφου και της έκθεσης «Στο δρόμο για την Ελλάδα με μία Rolleiflex», έρχεται η σειρά της νέας έκθεσης του συμπατριώτη μας πλέον Robert McCabe (Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ) (πολιτογραφήθηκε Ελληνας πολίτης το 2020), στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Τα κείμενα της έκθεσης είναι των Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου, ενώ η επιμέλεια και ο συντονισμός της είναι του Τάκη Αναγνωστόπουλου.
Πρόκειται για μια σειρά 70 ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους που τραβήχτηκαν μετά τη δύσκολη δεκαετία του ΄40 και απαθανατίζουν την προσπάθεια, τον αγώνα, την ελπίδα και το χαμόγελο της Ελλάδας στον δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης. Την έκθεση εγκαινίασε ο πρόεδρος του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (ΡΕΣ), καθηγητής Γιώργος Ματσόπουλος, παρουσία των δημάρχων Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου, της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αννας Μπατιστάτη, αντιδημάρχων, εκπροσώπων φορέων και ιδρυμάτων και πλήθους κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
«Σήμερα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, με χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε τον συμπατριώτη μας πλέον Robert McCabe και καλωσορίζουμε την έκθεση ‘Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο – Τα χρόνια της ελπίδας’», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ματσόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι μαγικές φωτογραφίες του Robert McCabe ανακαλούν από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων εικόνες οικείες, στιγμές της καθημερινής ζωής στην πόλη, στο χωριό, στην ύπαιθρο και μας κάνουν να χαμογελάμε νοσταλγικά». Υπενθύμισε, δε, ότι η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2023 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, εν συνεχεία ταξίδεψε υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας στη Σεούλ και τώρα με την ευγενική παραχώρηση του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου φιλοξενείται στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου Ιωαννίνων.
Το μήνυμα του Robert McCabe για τα εγκαίνια της έκθεσης ήταν το εξής: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή για την τιμή της διοργάνωσης αυτής της έκθεσης στο Μονοδένδρι, ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Ευχαριστώ επίσης την Βένια Βογιατζή του Εθνικού κι Ιστορικού Μουσείου -όπου έχουν δωρηθεί αυτά τα έργα- για το δάνειό τους στο Ριζάρειο εκθεσιακό κέντρο Μονοδενδρίου. Η σύλληψη και η έρευνα της έκθεσης ‘Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας’ έγινε από τον Παναγιώτη Ροϊλό, καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚεΔ), και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου με τους οποίους συνυπογράφουμε τα κείμενά της. Από τους Δελφούς και τους χώρους του ΕΠΚεΔ, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά, ταξίδεψε στη Σεούλ της Κορέας και τώρα έρχεται στο Μονοδένδρι. Ενα ιδιαίτερο ευχαριστώ, τέλος, στον επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Αναγνωστόπουλο για τη δουλειά του και όλους όσοι ταξίδεψαν στην Ηπειρο για τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης».
Με το έργο του, ο Robert McCabe επιστρέφει στην ηπειρώτικη γη η οποία συνδέθηκε με μια από τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες του οδοιπορικού του στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε στην εποχή της μετεφηβείας του και συνεχίζεται μέχρι σήμερα: Η Λαμπρινή, η Μαρία και η Ελένη ποζάρουν στο φακό του στο Ανω Περιστέρι το 1961. Οι τρεις μικρές φίλες είναι ντυμένες με ρούχα που μάλλον έφτιαξαν οι μητέρες τους. Παρότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι οικογένειές τους θα είχαν μετρήσει απώλειες τα δύσκολα χρόνια που είχαν προηγηθεί, τα χαμογελαστά τους πρόσωπα φέρουν τη χαρά της ζωής που μετά από κάθε εμπόδιο βρίσκει τον τρόπο να συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ορμή απ’ ό,τι πρωτύτερα. Λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Στα ταξίδια μου εκείνα τα χρόνια, από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, με εξέπλητταν ευχάριστα το κέφι, η ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα αυτών των ανθρώπων που είχαν επιβιώσει από τον εφιάλτη του πολέμου και τα επακόλουθα δεινά του».
«Εξοπλισμένη» με κείμενα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό, τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου και τον ίδιο τον Robert McCabe, η έκθεση «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας» αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Η έκθεση συνοδεύεται από το ομώνυμο βιβλίο υπό την αιγίδα του ΕΠΚεΔ (εκδόσεις Πατάκη / AbbevillePress).