x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Γενικό Προξενείο στην Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι εικόνες και οι μνήμες μιας άλλης εποχής, μέσα από την πορεία μιας ολόκληρης κοινωνίας που διεκόπη βίαια με αίμα και ατελείωτο πόνο, αναβιώνουν από το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για την Εκθεση «Ενθύμια από τη Μικρά Ασία: Καθημερινή Ζωή, Καταστροφή, Μετεγκατάσταση», του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω, η οποία ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, με μέριμνα του Γενικού Προξενείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μέχρι και τη «μαύρη σελίδα» της Μικρασιατικής Καταστροφής, που συνέπεσε με την άγρια δολοφονία αλλά και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μελανότερη σελίδα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα και ένα μέρος αυτών εδώ, στις ΗΠΑ. Για αυτό είναι πολύ σημαντική αυτή η Εκθεση. Στους 15 μήνες που εγώ βρίσκομαι στην Αμερική έχω γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας», ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο γενικό προξενείο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Ιστορικό – Αρχαιολόγο Δρ Κυριακή Καρόγλου και συνολικά περιλαμβάνει πάνω από εξήντα φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλία, λευκά είδη, ενδύματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη και χειροτεχνήματα, που, επί της ουσίας, αποτελούν δωρεά των Μικρασιατών προσφύγων και των απογόνων τους στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω.

«Είναι ένα όνειρο που γεννήθηκε από μια τρελή ιδέα. Μια εργατική πόλη, όπως το Αιγάλεω, να ανοίγει τα φτερά της για να παρουσιάσει τη μικρασιατική ιδέα στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αρχικά, ήταν κάτι που μας φαινόταν άπιαστο. Ομως, ξεκινήσαμε από τη Σμύρνη το 2017, όταν πείσαμε τους Τούρκους να μας δώσουν το Δημαρχείο της Σμύρνης να φιλοξενηθεί η έκθεση. Ετσι, καταφέραμε να πάνε τα αντικείμενα και οι φωτογραφίες των ανθρώπων εκεί απ’ όπου έφυγαν», προσέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω, Γιάννης Κουτούλιας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προσέθεσε πως, ως Κωνσταντινουπολίτης πρώτης γενιάς έχει έναν επιπλέον προσωπικό λόγο να αισθάνεται συγκινημένος.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο γενικό προξενείο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στα εγκαίνια αυτής της Εκθεσης, η οποία, για εμένα, που είμαι πρώτης γενιάς Κωνσταντινουπολίτης, σημαίνει πάρα πολλά. Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο με τις μνήμες της Μικρασίας, αλλά και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ποια είναι η Μικρασία. Διετέλεσα ο ίδιος Μητροπολίτης μιας Μητροπόλεως της Μικράς Ασίας, της Μητροπόλεως Προύσσης, την οποία με τη βοήθεια Ελληνοαμερικανών -αλλά και του Σεβασμιωτάτου (σ.σ. Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου) που είναι και παρών- την αναστήσαμε», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ξεχωριστό χρώμα στα εγκαίνια της Εκθεσης έδωσε η ερμηνεία τριών εμβληματικών τραγουδιών («Κοράσιν ετραγούδαγε», «Από ξένο τόπο», «Μενεξέδες και Ζουμπούλια») από την ερμηνεύτρια Erini (Ειρήνη Τορνεσάκη), που απέσπασε το χειροκρότημα και τα καλύτερα σχόλια των παρευρισκομένων.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο γενικό προξενείο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1. Μαρία Ράπτη - Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP & AffiliatesΑνταγωνισμός και Αντιμονοπώλια[caption id="attachment_653670" align="alignnone" width="516"] ΦΩΤ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ