x

Πολιτική

Εκθεση Γκουτέρες για ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Εξασθενούν οι προοπτικές για λύση

04 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο ψυγείο βάζει ουσιαστικά το Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ με τα συμπεράσματα στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη που εδρεύει στην Κύπρο, η οποία (έκθεση) για μια ακόμη φορά κινείται στη «λογική» των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή την κατοχική δύναμη και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει «αβέβαιες», προς το παρόν, τις προοπτικές για την επίτευξη κοινού εδάφους για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της διαδικασίας παραμένει στα χέρια των πλευρών.

Στο ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του, ο ΓΓ του ΟΗΕ επικεντρώνεται σε εξελίξεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 12 Δεκεμβρίου 2022 και αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές διατηρούν τις αντίθετες απόψεις τους για την πορεία προς τα εμπρός. Ελλείψει εποικοδομητικών ή εναρμονισμένων μηνυμάτων από τους δύο ηγέτες που θα μπορούσαν να έχουν απήχηση και στις δύο κοινότητες, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και έναντι των Ηνωμένων Εθνών «έχει επιδεινωθεί», αναφέρεται.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης απουσίας πλήρων διαπραγματεύσεων, όπως σημειώνει ο κ. Γκουτέρες, «η παρουσία των ηγετών στη δεξίωση της 7ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία έστειλε ένα θετικό μήνυμα στο ευρύτερο κοινό».

«Καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις πλευρές στην αναζήτηση κοινού εδάφους, η ευελιξία, η πολιτική βούληση και η προοπτική των μερών προς το καλύτερο συμφέρον των Κυπρίων θα είναι υψίστης σημασίας», αναφέρει.

Η υπό αναφορά περίοδος, προστίθεται, ξεκίνησε με μια ανανεωμένη δέσμευση από τις πλευρές να προχωρήσουν δυναμικά με μέτρα που θα οικοδομούσαν εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, ως μέσο δημιουργίας συνθηκών ευνοϊκών για ενδεχόμενες συνομιλίες. Από τον Οκτώβριο, ωστόσο, «οι σκληρυνόμενες απαιτήσεις σχετικά με το καθεστώς του βορρά και η πολιτική ρητορική στο νότο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας αύξησαν τα αντιληπτά ψυχολογικά εμπόδια στη συνεργασία».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι το πολιτικό τοπίο «περιπλέκεται περαιτέρω» από διαφωνίες και δηλώσεις σχετικά με περιοχές εντός της νεκρής ζώνης, παρακείμενων περιοχών και στα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων, ενώ, «η κατάσταση στο νησί επιδεινώνεται από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για θαλάσσιες ζώνες και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Για την προοπτική συνομιλιών και το διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι, λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό μεταξύ των δύο πλευρών και δεδομένου του επικρατούντος κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού κλίματος, «οι προοπτικές επίτευξης κοινού εδάφους για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο παραμένουν προς το παρόν αβέβαιες».

Καθώς οι απόψεις σχετικά με τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου εξακολουθούν να διαφέρουν, σημειώνει, δεν έχει βρεθεί ακόμη συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες για το διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους επίτευξης κοινού εδάφους για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.

Γίνεται επίσης αναφορά και στην ανάγκη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τον κ. Γκουτέρες να ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να συμμετάσχουν «σε έναν εποικοδομητικό διάλογο» και να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Στην έκθεση παρατίθενται και τα σημειώματα που απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προς επίλυση του Κυπριακού, και συγκεκριμένα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην απόρριψη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη του πακέτου «τολμηρών» μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που είχε υποβάλει και στην αντιπρόταση του κ. Τατάρ τον Ιούλιο του 2022, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης «που δυστυχώς αντικατοπτρίζουν τη θέση της τουρκικής πλευράς για μια λύση «δύο κρατών».

Αναφέρεται επίσης σε ανανεωμένες προσπάθειες «για την επιδίωξη της διεθνούς αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας, όπως φαίνεται στην πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να τροποποιήσει το καταστατικό του προκειμένου να επιτραπεί η ένταξη οντοτήτων και να χορηγηθεί το καθεστώς του παρατηρητή στην παράνομη αποσχιστική οντότητα το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».
Κάνει αναφορά και στις προκλητικές ενέργειες και τις συνεχείς απειλές από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως παράνομες ενέργειες και ανακοινώσεις για περαιτέρω παραβιάσεις στα Βαρόσια, αλλά και προσπάθειες παρεμβάσεις στη νεκρά ζώνη.

Ο Ε. Τατάρ από την πλευρά του αναφέρει ότι συνέχισαν τις προσπάθειές τους «για την επιβεβαίωση των εγγενών μας δικαιωμάτων, δηλαδή της κυριαρχίας και της ισότητας διεθνούς καθεστώτος, τα οποία στερηθήκαμε με τη βία το 1963». Αναφέρεται σε προτάσεις συνεργασίας που έχει υποβάλει στον τομέα της ενέργειας και πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί η συγκατάθεσή τους για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις κατεχόμενες περιοχές «και να επιτευχθεί κατεπειγόντως νομικό πλαίσιο».

Για το θέμα των Βαρωσίων, αναφέρει ότι στην υπό αναφορά περίοδο, οι ελληνοκυπριακές αιτήσεις προς την «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» σχετικά με το κλειστό τμήμα της πόλης, αυξήθηκαν σε 470.

Στις 30 Ιανουαρίου η απόφαση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στις 30 Ιανουαρίου θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιαπωνίας, Πρέσβης Kimihiro Ishikane, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τον μήνα Ιανουάριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, οι δηλώσεις του κ. Ishikane έγιναν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα.

Ο κ. Ishikane, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει στις 30 Ιανουαρίου για την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ