x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκθεση Κεραμικής και Υφαντικής Τέχνης στο Hellenic Aesthetic στην Αστόρια (Φωτογραφίες)

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στις 5 μ.μ. το απόγευμα, στη «σκηνή» του Hellenic Aesthetic, στην όμορφη ελληνική γωνιά μόδας της Μαριάνθης Βλάχου στην Αστόρια, θα συναντηθούν δύο Ελληνες, για να παρουσιάσουν έργο ελληνικό, με τις δημιουργίες τους. Δυο διεθνείς σχεδιαστές, ο Ηλίας Χριστόπουλος και η Βαρβάρα Παπαδέδε, που έχουν απλώσει την ύλη τους πέρα από τα ελληνικά μας σύνορα και στοχεύουν μέσα από την Κεραμική και την Υφαντική Τέχνη, να ανοίξουν πολυπολιτισμικό διάλογο με τους «θεατές», που θα ενδιαφερθούν να δουν την εξαιρετική και βραβευμένη δουλειά τους.
Συνάντησα την Μαρία Κοσμίδου, τον εγκέφαλο αυτής της «παράστασης», Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας MARIA KOSMIDOU, LLC, η οποία από το 2015 που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό εκθεσιακό χώρο με μοναδικά, βιώσιμα, πολυτελή προϊόντα μόδας Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων σχεδιαστών, τα οποία περιλαμβάνουν RTW, κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ, και οικιακά είδη, όλα κατασκευασμένα με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και με υφάσματα κατασκευασμένα από φυσικά νήματα. Η ανήσυχη φύση της Μαρίας την ώθησε να ακολουθήσει διάφορες διαδρομές, όπως Γυμναστική Ακαδημία, Ψυχολογία, και Μόδα, όπου έκανε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στην Ελλάδα, έως ότου αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Μαζί με την Μαριάνθη Βλάχου και την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Νέας Υόρκης, του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Νέας Υόρκης και του HACC, αποφάσισαν να οργανώσουν μια κοινή εκδήλωση, για όσους ασχολούνται με τη βιομηχανία της φιλοξενίας και του εσωτερικού σχεδιασμού, αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της Κεραμικής και της Υφαντικής στην Ελλάδα, προσκαλώντας τους δυο εξέχοντες καλλιτέχνες.

Κυρία Κοσμίδου, ποιο θα είναι το προφίλ της εκδήλωσης;

Μαρία Κοσμίδου Ιδρυτρια της “MARIA KOSMIDOU LLC”
Ο κεραμίστας Ηλίας Χριστόπουλος
Η σχεδιάστρια υφασμάτων Βαρβάρα Παπαδέδε

Στο Hellenic Aesthetic, θα παρουσιάσουμε τις συλλογές των Natural Greek Fabrics σε σχέδια της Βαρβάρας Παπαδέδε και κεραμικά έργα από κάποιες συλλογές του Ηλία Χριστόπουλου, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ σε ένα b2b (business to business) event με σκοπό να παρουσιάσουμε μέσα από τη φιλοξενία που τόσο μας χαρακτηρίζει ως Ελληνες, την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και φυσικά να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και για τις δύο εταιρείες. Τα Natural Greek Fabrics υφαίνουν από το νήμα υψηλής ποιότητας υφάσματα, από φυσικά υλικά και η Βαρβάρα Παπαδέδε είναι η σχεδιάστρια, η οποία έχει καταφέρει να δώσει διεθνή χαρακτήρα στις δημιουργίες αυτές, που έχουν απλώσει τη φήμη της εταιρείας έξω από τα ελληνικά σύνορα. Ο Ηλίας Χριστόπουλος είναι ένας εξαιρετικός κεραμίστας, επίσης με διεθνή αναγνώριση, και οι συλλογές του έχουν φιλοξενηθεί σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στις Σκαδιναβικές χώρες, στην Αγγλία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Με ποιο σκεπτικό φέρατε κοντά τους δυο καλλιτέχνες;

Μου αρέσει να εμπνέομαι από τους ανθρώπους και να εμπνέω τους ανθρώπους. Είχα την ιδέα να τους φέρω σε επαφή γιατί είναι και οι δυο εξαιρετικής ποιότητας άνθρωποι. Το μείγμα τους ήταν εκπληκτικό. Οταν γνωρίστηκαν ταυτίστηκαν αμέσως οι ιδέες τους, οι ηθικοί τους κώδικες, το στυλ τους και κυρίως το πώς θέλουν να παρουσιάσουν τη σύγχρονη Ελλάδα. Γιατί σαν χώρα έχουμε αναμφίβολα ιστορία, αλλά είναι καιρός να δείξουμε ότι έχουμε και μέλλον. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε την ιστορία μας. Επιπλέον έχουν χαμηλό προφίλ, δεν αυτοπροβάλλονται, εργάζονται για να πετύχουν τα όνειρά τους, αντιλαμβάνονται τις ευθύνες των διεθνών συνεργασιών και για αυτό έχουν ήδη εξαιρετικές διεθνείς συνεργασίες στο βιογραφικό τους. Θεωρώ πολύ τυχερό που συμπράττω με τους δυο τους στο άνοιγμά τους στις ΗΠΑ.

Ποια είναι η προσφορά της Βαρβάρα Παπαδέδε στη Natural Greek Fabrics;

Ο κεραμίστας Ηλίας Χριστόπουλος και η σχεδιάστρια υφασμάτων Βαρβάρα Παπαδέδε

Η ιδέα των Natural Greek Fabrics ήταν της Βαρβάρα Παπαδέδε, η οποία ήρθε και ανανέωσε μια ιστορική επιχείρηση που εδρεύει στην Αθήνα από το 1936. Η Βαρβάρα Παπαδέδε έδωσε το σύγχρονο όνομα και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο όλα τα υπέροχα παραδοσιακά υφάσματα με τα οποία όλοι μας έχουμε μεγαλώσει. Το κατάστημα της Αιόλου ανανεώθηκε, μαζί με την πελατεία του. Θέατρα, ξενοδοχεία, παλιά αρχοντικά και επαύλεις, εστιατόρια, επαγγελματικοί χώροι και αρχιτέκτονες από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται με τα Natural Greek Fabrics. Η σύγχρονη εικόνα τους τους έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον του διεθνή Τύπου όπως του γαλλικού Elle & Μarie Claire καθώς και του Architectural Digest που τους φιλοξένησε στο εξώφυλλό του.
Η Βαρβάρα Παπαδέδε είναι αυτή που έδωσε νέα πνοή, κρατώντας όμως όλη την παραδοσιακή τεχνική και όλες τις παλιές συνεργασίες της εταιρείας με συμπαραστάτη τον Λευτέρη Ευθυμίου – ιδιοκτήτη της επιχείρησης, σύντροφο και αρωγό σε όλη αυτή την προσπάθεια της Βαρβάρας, προσαρμόζοντας το μάρκετινγκ στις σύγχρονες απαιτήσεις. Με σπουδές styling στη Γαλλία στο Esmod, έχει υιοθετήσει την ευρωπαϊκή φινέτσα, την οποία προσαρμόζει άριστα στις προσωπικές αναζητήσεις του πελάτη της, είτε πρόκειται για ένα όμορφο απλό σπίτι, είτε για ένα ολόκληρο ξενοδοχείο. Εχει την ικανότητα, τη διαίσθηση και το ταλέντο, να δημιουργεί προτάσεις, ανάλογες με τους χώρους και το στυλ του καθενός. Δεν πορεύεται μόνο με το δικό της γούστο, αλλά κατανοεί τις ανάγκες του πελάτη, και τη διαφορετική κουλτούρα του καθενός. Με αυτή την προσέγγιση η δουλειά της έχει αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα.

Ο Ηλίας Χριστόπουλος έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές εκθέσεις κεραμικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό…

Ο Ηλίας Χριστόπουλος ανήκει στην νεώτερη θα λέγαμε γενιά των κεραμιστών και μέσα στο έργο του έχει ενώσει το παρελθόν της κεραμικής τέχνης στην Ελλάδα με το παρόν, επηρεασμένος από τα ιστορικά μονοπάτια της κεραμικής τέχνης, της πατρίδας του, Μεσσηνίας. Εχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό με μαθήματα κεραμικής δίπλα στην Ηρώ-Μυρτώ Μαγκανάρη και τον Saimon Hill και είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος και της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής (IAC). Εχει αποσπάσει 4 βραβεία και 3 επαίνους σε Πανελλήνιες Εκθέσεις Καλλιτεχνικής Κεραμικής. Εχει συμμετάσχει σε 15 Διεθνείς Διαγωνιστικές και σε μία ομαδική, ενώ έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Εχει διδάξει κεραμική σε εικαστικά εργαστήρια στην Ελλάδα, στο Σύλλογο «Αλκυόνη» σε παιδιά ΑμεΑ (άτομα με αναπηρία) και στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, καθώς και στη Γαλλία υπό την αιγίδα του μουσείου George Pompidou. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Κεραμέων Ιχνη, η οποία ιδρύθηκε το 2011. Εργα του βρίσκονται στις ιδιωτικές συλλογές και μουσεία κεραμικής του εξωτερικού.

Η πορεία σας έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον. Πείτε μας πώς ήρθατε στην Αμερική;

Η Μαριάνθη Βλάχου ιδιοκτήτρια της Hellenic Aesthetic NYC

Εν όψει της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποφάσισα, ότι έπρεπε να κάνω ένα άλμα πριν τη φθορά παρ’ όλο που η επαγγελματική μου πορεία ήταν πολύ καλή. Το πρόβλημα ήταν, ότι η ελληνική αγορά βυθιζόταν και ήταν θέμα χρόνου η κρίση να συμπαρασύρει και εμένα. Η εμπειρία μου, μου άνοιξε νέους ορίζοντες, με υποχρέωσε να σκεφτώ outside the box και να αναπτύξω συνεργασία με Ελληνες σχεδιαστές, που είχαμε συνάψει συνεργασία στο παρελθόν. Αν και η πρώτη μου σκέψη ήταν η Ευρώπη, οι συνθήκες ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου και αντί της Ευρώπης παρουσιάστηκε η ευκαιρία της Αμερικής.

Είναι άθλος που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέρατε τόσο πολλά σε μια τόσο δύσκολη αγορά…

Οταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα στην αμερικανική αγορά, βλέπεις, ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτός που θα έρθει στην Αμερική, πρέπει να είναι αποφασισμένος να μεγαλώσει μαζί με τα όνειρά του και πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες των ονείρων του. Πρέπει να είναι αποφασισμένος να κάνει συνεργασίες και ομαδική δουλειά, να είναι αυτό που λένε τόσο εύστοχα οι Αμερικανοί. Team player. Δεν μπορεί να είναι «μονοφαγάς» και να τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Πρέπει να είναι ανοιχτός στις συνεργασίες αλλιώς η αγορά θα τον καταπιεί.

Πώς υλοποιήθηκε αυτό στη δική σας περίπτωση;

Κάποια στιγμή μέσα στην απελπισία μου, μετά από αναπάντητα μηνύματα, τηλέφωνα και emails, πήρα όλα τα ρούχα και τα κοσμήματα των σχεδιαστών που εκπροσωπούσα, τα έριξα μέσα σε ένα σάκο και έκανα αυτό που δεν αναγκάστηκα ποτέ να κάνω στην Ελλάδα! Αρχισα να πηγαίνω από πόρτα σε πόρτα και να δείχνω τη δουλειά των σχεδιαστών. Μέσα από πολλές ζυμώσεις και πολλά λάθη σε μία αγορά που τρως τα μούτρα σου στην αρχή, έμαθα πράγματα τα οποία δεν θα τα μάθαινα διαφορετικά.


Ποιος είναι ο στόχος της δικής σας εταιρείας MARIA KOSMIDOU, LLC;

Η εταιρεία αυτή είναι ένα online fashion showroom που προάγει τους ανερχόμενους και καταξιωμένους Ελληνες σχεδιαστές στις ΗΠΑ, οι οποίοι με το ταλέντο τους και την ευρύτητα του πνεύματός τους, προάγουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό. Παράλληλα, επειδή μου αρέσει να προοδεύω και να συμπαρασύρω κι άλλους ανθρώπους σ’ αυτό που εγώ θεωρώ εξέλιξη, προσπαθώ με τους συνεργάτες μου να καθοδηγήσουμε μέσω της συμβουλευτικής, τους σχεδιαστές, ώστε να τους προετοιμάσουμε να μπουν στην αμερικανική αγορά. Αυτό γίνεται με μία ομάδα εξαιρετικών συνεργατών, όπως φωτογράφων, καλλιτεχνικών διευθυντών και άλλων πολλών, οι οποίοι εργάζονται για κάθε ένα σχεδιαστή και για κάθε ένα Brand. Σ’ αυτά τα project και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, έχουμε τη μεγάλη ικανοποίηση να μας υποστηρίζουν το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Νέας Υόρκης, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Νέας Υόρκης και το HACC. Μόνο με τέτοιες συμπράξεις πιστεύω, ότι μπορούμε να φέρουμε την Ελλάδα στην Αμερική και την Αμερική στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: Hellenic Aesthetic,30-91 31st St, Queens, NY 11102και Maria Kosmidou LLC
e: [email protected] | w: mariakosmidou.comi: @mariakosmidou_fashion |
m: (+1) 551 273 8495 . Εάν θέλετε να έρθετε στην έκθεση απευθυνθείτε στο [email protected] έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι συλλογές θα είναι ανοιχτές για το κοινό κατά τις τακτικές ώρες των καταστημάτων από 15 έως 21 Νοεμβρίου, από το μεσημέρι έως τις 19:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ορκίστηκε την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης, μέρος του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέα Αγγλίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ