x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» στο Τελλόγλειο Ιδρυμα

23 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Θα παραμείνει και τον Φεβρουάριο στο Τελλόγλειο Ιδρυμα στη Θεσσαλονίκη η έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής», καθώς μετά από τρεισήμισι μήνες μεγάλης επισκεψιμότητας από σχολεία, ομάδες κοινού και μεμονωμένους επισκέπτες, παρατάθηκε η περίοδος παραμονής της.

Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένους από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα, που προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι, όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Αγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote και o Δανός M.C.W. Rørbye. Οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής. Φωτογραφία: Τελλόγλειο Ιδρυμα

Στη συλλογή περιλαμβάνονται και παραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού Φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτές οι ελληνικές τοπιογραφίες συνετέλεσαν ώστε η ιδανική Ελλάδα των Ευρωπαίων να αποκτήσει εδαφικότητα. Στο μεταξύ, η συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικών ιδεολογικών και τεχνοτροπικών προσεγγίσεων που περιέχει η έκθεση, προσφέρουν στους επισκέπτες εκτός από την αισθητική απόλαυση και ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου.

Παράταση και για την έκθεση «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι»

Εως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα παραμείνει επίσης και η έκθεση «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι», στην οποία παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, στα οποία διακρίνεται η κλιματική αλλαγή λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Φύση Κραυγές και Ψίθυροι. Φωτογραφία: Τελλόγλειο Ιδρυμα

Εργα των Κόντογλου, Φαεινού, Γεωργιάδη, Αρφαρά, Σκλάβου, κ.ά. αποτελούν κάλεσμα για προβληματισμό, σκέψη και εγρήγορση πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί συντονισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Το ωράριο λειτουργίας και για τις δύο εκθέσεις είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά. Επόμενη ξενάγηση κοινού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αμαλία Βάκα ή Mazaltov Matsa, Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ