«Elea», το νέο ομογενειακό εστιατόριο στο δυτικό Μανχάταν

Οι ιδιοκτήτες του «Ελαία» απο αριστερά προς τα δεξιά, Γιάννης Πασχάλης, Μανώλης Καζανάς, Μερκούριος Αγγελιάδης, Στέφανος (Στηβ) Τενέδιος και Ειρηναίος Χρήστου. Φωτογραφία Βασίλης Βούλτσος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην οδό 217 και 85 δρόμους του δυτικού Μανχάταν, ανατολικά της Λεωφόρου Μπρόντγουεϊ, το εστιατόριο «Ελαία» (Elea) θα ανοίξει επισήμως τις πόρτες του για το κοινό, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Εκεί οι ιερείς, π. Αλεξ Καρλούτσος και π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, απο την ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμου στο Απερ Γουέστ Σάιντ, τέλεσαν τα εγκαίνια, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου,στις πέντε το απόγευμα.

Με ένα όνομα που φανερώνει τη διασύνδεσή του με την ελληνική κλασική παράδοση στην εστίαση, το «Ελαία», αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων του, καλοδέχτηκε πλήθος κόσμου, σε ένα κοκτέιλ πάρτι, από το οποίο δεν έλειψαν η καλή διάθεση ή τα νόστιμα ορεκτικά.

Το «Ελαία» έχει δύο μεγάλα μπαρ. Το συγκεκριμένο είναι στον πρώτο όροφο του εστιατορίου. Φωτογραφία Βασίλης Βούλτσος

Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου, σε φανερά καλή διάθεση, ως γνήσιοι οικοδεσπότες μίλησαν με όλους τους παρευρισκομένους και βεβαιώθηκαν για την καλοπέραση όλων. Μαθημένοι όλοι τους από επιχειρήσεις ήδη έχουν στο ενεργητικό τους το γνωστό εστιατόριο « Κύμα» (Kyma), το οποίο βρίσκεται σε δύο τοποθεσίες, στο Ρόσλιν αλλά και στο Φλατάιρον, της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσά στους ιδιοκτήτες που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια ήταν, ο βασικός μέτοχος του εγχειρήματος Μερκούριος Αγγελιάδης, ο Μανώλης Καζανάς, ο Γιάννης Πασχάλης, ο Στέφανος Τενέδιος και ο Ειρηναίος Χρήστου. Μόνος απών από την παρέα, ο συνιδιοκτήτης Γιάννης Σταυρόπουλος, που βρισκόταν σε ταξίδι στην Ελλάδα.

Ο πατέρας Χρυσόστομος Γκίλμπερτ έδωσε τις ευχές του και είπε στον Εθνικό Κήρυκα : «Είναι εκπληκτικό να έχουμε ένα αυθεντικό ελληνικό εστιατόριο στη γειτονιά, γιατί από όσο γνωρίζω μέχρι στιγμής δεν έχουμε. Θα μπορέσουν και οι έλληνες της περιοχής να βρουν ελληνικές γεύσεις και καλή παρέα εδώ».

Αποψη του κάτω ορόφου του εστιατορίου το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 2018. Φωτογραφία Βασίλης Βούλτσος

Ψηλοτάβανο με μεγάλες τζαμαρίες που επιτρέπουν στο φυσικό φως να περνάει μέσα στο εστιατόριο, το «Ελαία» απλώνει τα πέντε χιλιάδες τετραγωνικά του σε δύο ορόφους -ισόγειο και υπόγειο. Εχει 190 περίπου καθίσματα, και δύο φουλ μπαρ. Το μπαρ στο υπόγειο θα σερβίρει και φαγητό.

Ο Νικήτας Νικολής, εξάδελφος του κυρίου Αγγελιάδη, ήταν ο εργολάβος που έφερε σε πέρας το εγχείρημα : «Είμαστε και οι δυο από τη Σύμη και συνεργαζόμαστε μια ζωή», λέει για τον ξάδερφό του. «Μου πήρε έξι μήνες να το τελειώσω. Ήταν σχετικά εύκολο γιατί το κτίριο ήταν σε καλή κατάσταση. Θα συνεργαστούμε όμως και για το επόμενο εστιατόριο του, το επόμενο «Κύμα», που θα ανοίξει του χρόνου στην περιοχή Χάντσον Γιάρντς».

Ο Γιάννης Πασχάλης μιλάει με ενθουσιασμό για την ομάδα των ιδιοκτητών αλλά και για το ολοκαίνουργιο εστιατόριο. « Ο κόσμος θα βρεί σε εμάς καλό φαγητό και εξαιρετική περιποίηση».

Απο αριστερά προς τα δεξιά, ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων «Gyro World», Δημήτρης Πετρίδης, ο Γιώργος Βελής και ο ιδιοκτήτης του «Ελαία», Γιάννης Πασχάλης. Φωτογραφία Βασίλης Βούλτσος

Ο Μανώλης Καζανάς είχε να πει για το όνομα του μαγαζιού : «θέλαμε ένα όνομα που είναι σύμβολο της μεσογειακής κουζίνας, μα και της ελληνικής κουλτούρας. Η μεσογειακή ελιά είναι αυτό το σύμβολο. Το μαγαζί θα προσφέρει κομψό, αλλά και απλό φρέσκο φαγητό».

Ο Ειρηναίος Χρήστου με καταγωγή από την Κύπρο και γεννημένος στον Καναδά, θα είναι πέρα απο συνιδιοκτήτης και ο άνθρωπος που θα επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία του μαγαζιού. «Θέλουμε να γίνουμε ένα με τη γειτονιά και την κοινότητα που μας περικλείει, με προσιτές τιμές, και άνετο περιβάλλον. Προσπαθούμε να φέρουμε ένα αίσθημα της ενέργειας του κάτω μέρους της πόλεως, στο Απ Τάουν».

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης αγαπά τη δουλειά και είναι αποφασισμένος σύμφωνα με τα λεγόμενά του να εργάζεται μέχρι τελικής πτώσης.

Ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Γεύση» στο Upper East Side, Χρήστος Χρήστου με την παρέα του. Φωτογραφία Βασίλης Βούλτσος

«Πραγματικά πιστεύω, ότι το εγχείρημά μας θα πετύχει. Όλοι οι φίλοι μου όταν άνοιξα το πρώτο εστιατόριο, μου έλεγαν ότι μπαίνω σε φασαρίες άσκοπες στην ηλικία μου. Αλλά ότι κάνω θέλω να γίνεται σωστά. Ολα τα χρόνια που δούλευα εργολάβος – μια δουλειά που ευνοεί τις παρεξηγήσεις- δε βρέθηκε κανείς να με πάει στα δικαστήρια ούτε μια φορά. Πιστεύω πολύ στην καλή υπόληψη και το καλό όνομα».

Αναμφισβήτητα το «Ελαία» είναι ένα καλό όνομα με αψεγάδιαστη υπόληψη και υστεροφημία. Εξαιρετικοί στόχοι και οι δύο για ένα καινούριο εστιατόριο.

Ο πατέρας Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, από την ενορία του Ευαγγελισμοού του Upper West Side, λίγο μετά την τελετή των εγκαινίων. Φωτογραφία Βασίλης Βούλτσος.
Η είσοδος του «Elea» στη διεύθυνση 217 West 85th Street. Φωτογραφία Βασίλης Βούλτσος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available