x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελένη Ψαρρά: Οι γονείς βάζουμε τα θεμέλια του Ελληνισμού στα παιδιά μας

Η Ελένη Ψαρρά μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Ψαρρά είναι γνωστοί όχι μόνο από την επιτυχημένη τους πορεία στην Αμερική και την John Psaras Realty Inc., αλλά για τη στάση ζωής την οποία έχουν και τη σεμνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους. Μετανάστες και οι δυο από την Ελλάδα, η Ελένη από το Θάνο Λήμνου και ο Γιάννης από τη Χίο, γνωρίστηκαν, αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν, φέρνοντας στον κόσμο τρία αγόρια και ένα κορίτσι και έβαλαν στόχο ζωής να τα μορφώσουν με την Ελλάδα και τον πολιτισμό που έφερναν και οι δυο κληρονομιά καρδιάς από το νησί τους. Και τα 4 παιδιά τους αποφοίτησαν από το Ημερήσιο Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν και την παράδοση αυτή την συνεχίζουν στα εγγόνια τους που και αυτά μόλις αποφοίτησαν από το ίδιο σχολείο.

Κυρία Ψαρρά, γιατί ήταν τόσο σημαντικό για σας να μάθουν τα παιδιά σας ελληνικά;

Γιατί δεν αφήσαμε ποτέ την Ελλάδα, δεν ξεχάσαμε ποτέ τις ρίζες και την καταγωγή μας. Και πώς άλλωστε να τα ξεχάσουμε με τέτοια ιστορία και πολιτισμό που έχει δώσει τα φώτα σε όλη την ανθρωπότητα! Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να πάρουν τις βάσεις και στη γλώσσα αλλά και στην ιστορία μας. Να μάθουν έστω τις δυο εθνικές μας γιορτές και να ξέρουν γιατί τις γιορτάζουμε. Πρέπει να υπάρξει μια υποδομή στα παιδιά μας που να στηρίξει την ελληνική τους ταυτότητα και αυτά είναι η γλώσσα, η ιστορία, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας. Στα σχολεία μας διδάσκονται και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί που είναι και αυτοί βασικό παιδαγωγικό μέσο μάθησης και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών μας και τα βοηθούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολα αυτά είναι οι ελληνικές μας αξίες που φέραμε μαζί μας από τα σπίτια μας και την Ελλάδα και δεν θέλουμε να χαθούν.

Πού νομίζετε ότι πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, στην οικογένεια ή στο σχολείο για τη διατήρηση των αξιών αυτών;

Πιστεύω ότι και τα καλά και τα κακά ξεκινούν από την οικογένεια. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική γλώσσα, αν θα την μιλούν τα παιδιά, το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές αξίες, που οι γονείς είμαστε πάλι υπεύθυνοι να μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Αν οι γονείς δεν μιλούν ελληνικά στο σπίτι, αν δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε εκδηλώσεις ελληνικές, ώστε να τα φέρουν σε επαφή με τον Ελληνισμό και άλλα ελληνόπουλα, αν δεν πηγαίνουν στην Ελλάδα, τότε πώς να έχουμε απαίτηση από το παιδί να μιλάει Ελληνικά;
Εγώ την εγγονή μου την έπαιρνα μαζί μου από 5 χρονών στη Φιλόπτωχο να πουλάει λαχεία, να ασχολείται για να ακολουθήσει τα δικά μου βήματα. Σημασία έχει τι θα δείξουμε στα παιδιά και πώς θα τα διδάξουμε να αγαπούν την χώρα καταγωγής τους. Το σχολείο σαφώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και έχω ήδη παραδείγματα παιδιών που είχαν τον ένα γονιό τους ξένο και μιλούσαν στο σπίτι μόνο αγγλικά. Στο σχολείο εκπαιδεύτηκαν πολύ καλά από πολύ καλούς δασκάλους, που είχαν ενδιαφέρον ουσιαστικό για αυτό που έκαναν και τελικά μιλούσαν ελληνικά. Αυτός βέβαια δεν είναι ο κανόνας, όπως ο κανόνας δεν είναι και οι άριστοι δάσκαλοι.

Τα δικά σας παιδιά πώς έμαθαν καλά ελληνικά;

Οταν τα παιδιά ήταν μικρά και μας μιλούσαν αγγλικά ο σύζυγός τους έλεγε «δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε. Να μου μιλάτε ελληνικά». Ετσι τα ανάγκαζε να μιλούν ελληνικά, για να μη χάσουν την γλώσσα μας, όπως χάνεται σε πολλά παιδιά που δεν τους μιλούν οι γονείς τους ελληνικά. Στέλναμε τα παιδιά σε ελληνικό σχολείο, αλλά δεν μας αρκούσε. Είχαμε τη δυνατότητα κάθε καλοκαίρι που πηγαίνουμε στην Ελλάδα και τα οργανώσαμε έτσι, ώστε τα παιδιά να κάνουν και διακοπές και φροντιστήριο Ελληνικών στο νησί. Από τα 7 χρόνια τους μέχρι και τα 15 κάθε καλοκαίρι έκαναν ελληνικά. Ο γιος που σήμερα είναι 31 ετών, όταν ήταν 25 χρονών είχε πάει για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και έκανε ιδιαίτερα μαθήματα Ελληνικών για να βελτιώσει την ορολογία σε τεχνικούς όρους. Τα παιδιά μας μιλάνε Ελληνικά και τώρα έχουμε ρίξει το βάρος στα εγγόνια να μάθουν και αυτά τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Εχετε επιτελέσει ένα μεγάλο έργο για το σχολείο του Τιμίου Σταυρού και εδώ και δυο χρόνια κάνατε ακόμα περισσότερα έργα… Πείτε μας κάτι γι’ αυτά.

Κάνουμε εδώ και χρόνια ό,τι μπορούμε για το σχολείο. Πριν δύο χρόνια κάναμε ένα μεγαλύτερο έργο. Ανανεώσαμε την αίθουσα, όπου τρώνε τα παιδιά και τα αλλάξαμε όλα μέσα, ώστε να είναι ο χώρος πιο λειτουργικός, πιο μοντέρνος και τα παιδιά να ευχαριστιούνται το διάλειμμά τους. Εγώ προσωπικά με τη συμπαράσταση πάντα του συζύγου μου ξεκίνησα δυο πολύ σημαντικά έργα στο γραφικό χωριό μου, το Θάνο Λήμνου, για τα οποία είμαι πολύ ευτυχισμένη αφού θα κάνουν ευτυχισμένους και άλλους ανθρώπους. Αφού μου το ζητάτε σας υπόσχομαι να σας ενημερώσω σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεκάθαρη απάντηση, όσον αφορά στις πραγματικές διαστάσεις των διατυπώσεων που εντάχθηκαν ή αφαιρέθηκαν στο κείμενο του Αμυντικού Προϋπολογισμού του 2023 (NDAA 2023) αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, έδωσε ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας