x
 

Πολιτική

Ελίζα Βόζεμπεργκ στον «Ε.Κ.»: «Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση προς την πατρίδα»

30 Μαΐου 2024
Του Γιώργου-Μάριου Χαιρετάκη

ΑΘΗΝΑ. Σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ε.Κ.» η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια, Ελίζα Βόζεμπεργκ. Μεταξύ άλλων παραδέχεται ότι αβελτηρίες και αρρυθμίες της Ευρώπης έχουν δώσει χώρο σε ακραίες φωνές, απορρίπτει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος δικαίου και υποστηρίζει ότι η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση προς την πατρίδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στις εκλογές αυτές με παγκόσμιο όραμα για τους πολίτες της και όχι μόνο με τοπική δράση, αναφέρει το «Politico» σε πρόσφατο άρθρο του. Εχει γίνει η προετοιμασία για κάτι τέτοιο; Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Καταρχάς να πούμε ότι η Ευρώπη έχει πάρει τα μηνύματα από κάποιες αβελτηρίες και αρρυθμίες με αποτέλεσμα να ανησυχεί για ενδεχόμενη αύξηση των ακροδεξιών, των εθνικιστικών, των ακραίων φωνών. Το μήνυμα αυτό που πήρε την ωθεί στο να ακολουθήσει πραγματικά ένα global action, μια σφαιρική, οριζόντια και δίκαιη ανά τα κράτη μέλη ευρωπαϊκή πολιτική, ούτως ώστε να πείσει την επόμενη μέρα ότι αυτό το οικοδόμημα πρόκειται να συνεχίσει να εμβαθύνει και να ακολουθήσει τις αξίες από τις οποίες δημιουργήθηκε, δηλαδή το κράτος δικαίου και τις ίσες ευκαιρίες. Δεν έχει άλλη ευκαιρία.

«Ε.Κ.»: Ολο και μεγαλώνει η προτίμηση στον «Κανένα» στις δημοσκοπήσεις. Πώς το κρίνετε αυτό; Είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Είναι ίδιον του Ελληνα ενόψει των οποιοδήποτε εκλογικών αναμετρήσεων να καταγράφει μια ανησυχία και μια διαμαρτυρία. Είναι και λογικό αυτό διότι η κυβερνητική πολιτική δεν προλαβαίνει ποτέ να ολοκληρώσει έτσι ούτως ώστε να έχεις απτά παραδείγματα την επόμενη στιγμή. Σημασία έχει ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού είναι αυξημένη, αγγίζει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών σε όλες τις μετρήσεις και έχει μεγάλη απόκλιση από την προτίμηση στο κόμμα, που σημαίνει ότι αυτός ο οποίος ηγείται της κυβερνήσεως και άρα εκπροσωπεί τη χώρα είναι ισχυρός και τον εμπιστεύονται οι πολίτες και αυτό είναι το πρωταρχικό.

«Ε.Κ.»: Υποκλοπές: Ως ευρωβουλευτής και ως κυβερνών κόμμα πιστεύετε πως το έχετε διαχειριστεί σωστά το θέμα ή έγιναν αστοχίες;

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ με τον συνεργάτη του «Ε.Κ.» Γιώργο-Μάριο Χαιρετάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε από την πρώτη στιγμή από τον αρμόδιο τότε, τον κ. Γεραπετρίτη να ενημερωθεί. Δεν θέλησε. Θέλησε να υπάρχει μια θεσμική θωράκιση, είναι δικαίωμά του, δεν τον κρίνω για αυτό. Σε κάθε περίπτωση τώρα μπορεί να ενημερωθεί γιατί συνέβησαν οι παρακολουθήσεις αυτές. Να πούμε πως παρακολουθήσεις γίνονται παντού, σε όλον τον κόσμο και μιλούμε για τις νόμιμες επισυνδέσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Οι παρακολουθήσεις που αναφέρονται στο παράνομο λογισμικό, στο Predator ποτέ δεν απεδείχθη -γιατί δεν είναι έτσι- ότι ευθύνεται η κυβέρνηση. Επίσης, εμείς οι ευρωβουλευτές αναδείξαμε στην ΕΕ όταν, αντιπολιτευτικά, τέθηκε θέμα κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο για εμένα είναι αστείο δεδομένου πως φέραμε τον πολιτισμό και την δημοκρατία στον πλανήτη, αναδείξαμε πως η κυβέρνηση ήταν η πρώτη που θεσμοθέτησε, μετά το γεγονός αυτό, ποινικές διατάξεις και κυρωτικούς μηχανισμούς για τη χρήση, μίσθωση, κατοχή παράνομου λογισμικού. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα και μάλιστα έγινε ο οδηγός για τις νομοθεσίες των άλλων κρατών-μελών. Η κυβέρνηση είχε μια ευθύνη ενδεχομένως για κάποιους επικοινωνιακούς χειρισμούς αλλά επαναλαμβάνω πως οι νόμιμες επισυνδέσεις που εκτελούνται με βάση όλες τις προδιαγραφές του νόμου και με εισαγγελική παραγγελία δεν πρέπει να τίθενται σε κριτική.

«Ε.Κ.»: Τελικά βρίσκεται σε κρίση ή όχι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα; Μην ξεχνάμε τα στοιχεία της έκθεσης της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» για το 2023.

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η έκθεση κάθε χρόνο καταγράφει αρρυθμίες, ελλείψεις, παραλείψεις. Είναι απόλυτα λογικό, σε όλες τις δημοκρατικές χώρες υπάρχουν προβλήματα. Σημασία έχει πως η ετήσια έκθεση της Επιτροπής, η οποία καταγράφει την εικόνα του κράτους δικαίου για κάθε χώρα, έχει παραδεχθεί για τη χώρα μας πως υπάρχει πρόοδος. Θέμα κράτους δικαίου δεν μπορούμε να θέτουμε επειδή υπάρχουν κάποιες παρεκκλίσεις. Όταν μια χώρα έχει ανεξάρτητες αρχές, κατοχυρωμένη ανεξάρτητη δικαιοσύνη και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και τις προδιαγραφές της ΕΕ δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόβλημα στο κράτος δικαίου.

«Ε.Κ.»: Ενα μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα αλλά και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ θεωρούν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία «δευτερεύουσας σημασίας» αντί για «προτεραιότητα». Τι τους απαντάτε;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Αρχικά, να αποφασίσουμε ότι τα αντιδημοκρατικά χτυπήματα στον πυρήνα της Ευρώπης (η Ουκρανία είναι Ευρώπη) είναι καταδικαστέα χωρίς αστερίσκους ή θα κάνουμε συμψηφισμούς ο καθένας πώς βλέπει τα πράγματα. Η άποψή μου είναι πως από τη στιγμή που η Ρωσία άδικα επιτέθηκε σε βάρος μιας χώρας, η χώρα πρέπει να τύχει μιας στήριξης χωρίς περιορισμούς. Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων ακολουθεί αυτήν την άποψη. Η διαφορετική άποψη σεβαστή αλλά δεν την αποδέχομαι.

«Ε.Κ.»: Γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία; (Και ως δικηγόρος-πολιτικός αλλά και ως γυναίκα).

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ανθρωποκτονία (το έγκλημα αφορά στον άνθρωπο που είναι η υπέρτατη αξία) – Γυναικοκτονία (για λόγους επικοινωνιακούς και συμβολικούς).

«Ε.Κ.»: Μπάιντεν ή Τραμπ;

Αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την τελική επιλογή του αμερικανικού λαού.

«Ε.Κ.»: Ιμάμογλου ή Ερντογάν;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Και οι δύο υπηρετούν αναθεωρητική πολιτική (εναπόκειται στην ΕΕ να απαντά κατάλληλα).

«Ε.Κ.»: Τι εκτιμάτε και περιμένετε από την επιστολική ψήφο, η εφαρμογή της οποίας θα ξεκινήσει από τις φετινές, μάλιστα, Ευρωεκλογές;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η επιστολική ψήφος ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση και έπρεπε εδώ και χρόνια να την έχουμε κάνει. Πιστεύω πως είναι ανάγκη να επεκταθεί νομοθετικά και να ψηφιστεί και στις εθνικές εκλογές. Εκτιμώ πως ικανοποιείται ένα αίτημα της Ομογένειας αλλά και ανθρώπων που με φυσική παρουσία και εντός των τειχών αδυνατούν να πάνε στις κάλπες υπό την προϋπόθεση πως θα δούμε επιτέλους και την ψήφο στις Ευρωεκλογές όχι ως δικαίωμα μόνο αλλά και ως υποχρέωση προς την πατρίδα μας.

«Ε.Κ.»: Τι απολογισμό θα έκανε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ για αυτά τα 10 χρόνια που είναι στη θέση αυτή ως προς το έργο της και τη συνεισφορά της στην Ελλάδα μέσω Βρυξελλών;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Είχα κρίσιμες επιτροπές (Τουρισμό, Ναυτιλία, Μεταφορές, Μετανάστευση, Διεθνές Εγκλημα, Κακοποίηση γυναικών) και σε όλες αυτές είχα λειτουργήσει είτε προσωπικά είτε ομαδικά με παραβάσεις, νομοθετικό έργο, δημόσιες εμφανίσεις, εκδηλώσεις, αρθρογραφία, συμμετοχή στην εσωτερική μας σκηνή και συνεργασία με την όποια κυβέρνηση. Υπηρέτησα αυτό το οποίο συστήνω ή παρακαλώ να ακολουθούν και πιο νέοι συνάδελφοι. Οταν είσαι ευρωβουλευτής εκπροσωπείς τη χώρα σου, τα συμφέροντά της ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση νόμιμα και δημοκρατικά έχει εκλεγεί, τη συνδράμεις και κάνεις μια σωστή εξαγωγή της ελληνικής φωνής στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Ε.Κ.»: Η πολιτική έχει ημερομηνία λήξης; Θα βλέπατε ξανά την Ελίζα Βόζεμπεργκ ως δικηγόρο;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ημερομηνία λήξης. Κάποτε ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Δεν είμαστε για πάντα αιώνιοι. Υπό την προϋπόθεση πως η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να εμπλέκονται πρόσωπα που έχουν μπει στον επαγγελματικό στίβο και έχουν εργαστεί. Η πολιτική έρχεται μετά. Είναι και η συμβουλή που είχα πάρει από τον πατέρα μου από μικρή ηλικία. «Πρώτα μορφώσου, πάρε τους τίτλους σου, κάνε τη δουλειά σου και η πολιτική έρχεται μετά».

«Ε.Κ.»: Ποιο το μήνυμά σας για τις 9 Ιουνίου προς τους απόδημους τώρα που και αυτοί ψηφίζουν μέσω της επιστολικής ψήφου και πώς σχολιάζετε τη στάση της αντιπολίτευσης που δεν θέλει επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η αντιπολίτευση χωρίς λογικά επιχειρήματα είναι ένα «όχι» σε όλα. Μέσα στο «όχι» σε όλα, εντάσσεται και η άρνηση της επιστολικής ψήφου. Της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ μάλλον τείνει να την υπερψηφίσει τώρα που θα την φέρει ο Πρωθυπουργός και για τις εθνικές εκλογές. Το μήνυμά μου είναι αυτό που λέω και στα νέα παιδιά και σε συναδέλφους και παντού: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα αλλά η ιερότητά του έγκειται και στο καθήκον. Εχουμε υποχρέωση να πάμε όλοι στις κάλπες είτε με την επιστολική ψήφο είτε με τη φυσική μας παρουσία για να αποφασίσουμε πώς θα είναι η Ελλάδα τού αύριο μέσα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη καλύτερη, διαφορετικά η κριτική εκ του ασφαλούς με την έλλειψη της συμμετοχής είναι άρνηση προς τα συμφέροντα της χώρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Mega και αναφερόμενος στα 50 χρόνια της ΝΔ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη και πιο σταθερή παράταξη στη χώρα.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ