GR US

Ανησυχούν οι επιστήμονες για παρέμβαση της κυβέρνησης Τραπ επί του εμβολίου

Εθνικός Κήρυξ

Νοσοκόμα προετοιμάζει ένεση στο πλαίσιο δοκιμής για εμβόλιο ενάντια στην Covid-19, το οποίο παρασκευάστηκε από την «Moderna Inc.» (AP Photo/Hans Pennink)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον Απρίλιο, όταν τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα και οι ΗΠΑ είχαν προβεί σε lockdown, το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε μια παρουσίαση στον Λευκό Οίκο λέγοντας πως ο καλύτερος τρόπος για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν η ταχεία παρασκευή εμβολίου. «Διορία: Ενεργοποίηση της ευρείας πρόσβασης στους πολίτες μέχρι τον Οκτώβριο του 2020», έγραφε η πρώτη διαφάνεια, με την ημερομηνία του χρονοδιαγράμματος γραμμένη με έντονα γράμματα.

Δεδομένου πως συνήθως χρειάζονται χρόνια για την παρασκευή ενός εμβολίου, το χρονοδιάγραμμα για την πρωτοβουλία, η οποία ονομάστηκε «Operation Warp Speed», ήταν υπερβολικά φιλόδοξο.

Με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν και δεκάδες εκατομμύρια χωρίς δουλειά, η κρίση απαιτούσε μια ταχεία απάντηση σε ιδιωτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες.

Δεν διέφυγε σε κανέναν ότι η διορία ταίριαζε με την ανάγκη του προέδρου Τραμπ να ελεγχθεί ο ιός πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, σχολιάζει στο σχετικό δημοσίευμά της η «New York Times».

Η συνεχιζόμενη κούρσα για το εμβόλιο -εν μέσω μιας εκστρατείας κατά την οποία ο χειρισμός της πανδημίας από τον Πρόεδρο αποτελεί βασικό ζήτημα και ενώ αφιέρωσε χρόνο υπονομεύοντας την επιστήμη και την τεχνογνωσία της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας- θέτει πλέον σε δοκιμασία το σύστημα που έχει συστηθεί για να διασφαλίσει ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα σε βαθμό που δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.

Υπό τη διαρκή πίεση του Λευκού Οίκου που έχει ανάγκη τις καλές ειδήσεις και με τους πολίτες να επιζητούν απεγνωσμένα το τέλος της κρίσης, οι ερευνητές της κυβέρνησης φοβούνται την πολιτική παρέμβαση κατά τους επόμενους μήνες, ενώ αγωνίζονται να διασφαλίσουν πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ταχύτητας και της αυστηρής ρύθμισης, σύμφωνα με συνεντεύξεις της «ΝΥΤ» με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ομοσπονδιακούς επιστήμονες και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Ακόμα και σε ένα λιγότερο πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, θα υπήρχε ένας έντονος διάλογος αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας των δοκιμών και της έγκρισης. Οσο περισσότερο δοκιμάζεται το εμβόλιο πριν βγει στην αγορά, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Αλλά, με περίπου 1.000 άτομα να πεθαίνουν κάθε ημέρα στις ΗΠΑ, τα σχολεία να δυσκολεύονται να ανοίξουν και τη βαθιά ύφεση να κατακρημνίζει την Οικονομία ανά τη χώρα η επιθυμία για επιστροφή στην κανονική ζωή είναι τόσο ισχυρή ώστε να ξεπερνά τις κομματικές πολιτικές και τα σύνορα. Την Κυριακή, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει μια πανεθνική εκστρατεία εμβολιασμού τον Οκτώβριο με ένα εμβόλιο που δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις κλινικές δοκιμές, μία απόδειξη για πιθανή λείανση των γωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά, παρά τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ και παρά το πλήθος των φαρμακευτικών εταιρειών που συνεργάζονται μαζί της, το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Οκτωβρίου δεν είναι πλέον εφικτό να πραγματωθεί, με την κυβέρνηση να πιέζει πλέον ώστε να έχει διαθέσιμες εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έως το τέλους του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2021.

Αλλά, ειδικοί έξω και μέσα στην κυβέρνηση επιμένουν να λένε πως φοβούνται ότι ο Λευκός Οίκος θα πιέσει την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) να παραβλέψει τα ελλιπή δεδομένα και να έχει έτοιμο τουλάχιστον έναν περιορισμένο αριθμό εμβολίων, ίσως προς χρήση από συγκεκριμένες ομάδες όπως το ιατρικό προσωπικό, πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εντός αυτής της διαδικασίας που είναι πολύ νευρικοί αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση βάλει το χέρι της στον ντορβά του προγράμματος ‘Warp Speed’, τραβήξει δύο ή τρία εμβόλια και πει: ‘Το δοκιμάσαμε σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους, φαίνεται ασφαλές και πλέον θα το θέσουμε σε κυκλοφορία’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Πολ Οφιτ (Dr. Paul A. Offit), του University of Pennsylvania, ο οποίος είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για το εμβόλιο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Ανησυχούν πραγματικά γι’ αυτό», πρόσθεσε. «Και καλά κάνουν».