GR US

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown - Ανησυχία από τη διασπορά του ιού στην Αττική

Ευρωκίνηση

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απο το υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νέο lockdown άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει τα χειρότερα και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ», σημείωσε πως η έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα ανησυχεί κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο ενός lockdown τόνισε πως «δεν αποκλείουμε τίποτα, όταν ήδη έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά, ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας.

«Οταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία και το Ισραήλ, σημειώνοντας πως «τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στη Γαλλία και το Ισραήλ, δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στη Γαλλία από 2.000 - 3.000 κρούσματα την ημέρα ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ έχει επιβληθεί lockdown μετά την έξαρση της επιδημίας στην περιοχή.

Οπως εξήγησε «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι» προσθέτοντας πως «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα».

Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ’ όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μην βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και για την πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα το τέλος του καλοκαιριού.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ισχύ τα μέτρα στην Αττική

Σε ισχύ είναι από χθες τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Αττική, που εδώ και εβδομάδες εμφανίζει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς θα φανεί αν τα μέτρα ήταν αρκετά για να περιοριστεί η εξάπλωση το ιού.

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) –όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου– και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα.

Το μήνυμα της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι ότι πρέπει πάση θυσία να περιοριστεί η υπερμετάδοση μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Τα μέχρι τώρα κρούσματα στην Αττική, όπου βρίσκεται και το 30% του συνολικού πληθυσμού, ανέρχονται σε περίπου τα μισά από όσα εντοπίζονται πανελλαδικά, όπως είπε προχθές ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επικαλούμενος το τι συμβαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπως στο Βερολίνο το οποίο έχει πληθυσμό όσο η Αττική (12.000 κρούσματα).