GR US

Απρόκλητη αστυνομική επίθεση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη

Ευρωκίνηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Ενταση σημειώθηκε το χτεσινό βράδυ στη γειτονιά της Κυψέλης μετά την απρόκλητη επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην οποία βρίσκονταν δεκάδες πολίτες με προφανή στόχο την κοινωνικοποίηση. Ο «Ε.Κ.», διαψεύδει κατηγορηματικά τους αστυνομικούς ισχυρισμούς για προηγούμενη εναντίον τους επίθεση με «μπουκάλια και πέτρες», όπως αναγράφεται στα σημερινά δημοσιεύματα.

Μάλιστα, η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ-Δέλτα) ήταν κατά τα φαινόμενα προσχεδιασμένη, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα φώτα στην πλατεία έκλεισαν -εν είδη πρόβας για την επερχόμενη επίθεση- χωρίς να υπάρχει κάποια ανακοινωμένη διακοπή ρεύματος.

Μετά τη μία το ξημέρωμα του Σαββάτου και αφού τα φώτα έκλεισαν για δεύτερη φορά, διμοιρία των ΜΑΤ έκανε την εμφάνισή της από την οδό Ιθάκης και χωρίς προειδοποίηση ή σύσταση προς τους πολίτες - όπως επιβάλλουν τα νέα ανακοινωμένα μέτρα μετά την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης των πολιτών - επιτέθηκε με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκαλώντας τον πανικό και τη σύγχυση στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στα γύρω στενά.

Και, ενώ η αρχική εντύπωση ήταν πως η επέμβαση των ΜΑΤ θα ολοκληρωνόταν με την διάλυση του συγκεντρωμένου πλήθους – περίπου 200 άτομα – δυνάμεις δικυκλιστών της ομάδας Δέλτα (μετονομασθείσα σε Δράση) κινήθηκαν συντονισμένα στα στενά τη γειτονιάς κυνηγώντας όλους όσοι έσπευδαν να προστατευτούν.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν 37 στο σύνολο προσαγωγές πολιτών, εκ των οποίων οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στην οδό Φωκίωνος Νέγρη, στην οποία ήταν παρών ο «Εθνικός Κήρυκας.», (βλ. σχετικό βίντεο) προσήχθησαν αρχικά πέντε άτομα, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε άλλη μονάδα της «Δ» με 3 ακόμα προσαχθέντες.

Στο ερώτημα του «Ε.Κ.», εάν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος της επιχείρησης να εξηγήσει τα τεκταινόμενα, η απάντηση ήταν άκρως ειρωνική και παραπλανητική: «Να πας στην Πατησίων, εκεί είναι ο υπεύθυνος που ζητάς».

Σε κάθε περίπτωση, οι προσαχθέντες της οδού Φωκίωνος Νέγρη ήταν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επέδειξαν άμεσα τις αστυνομικές τους ταυτότητες και ισχυρίστηκαν πως δεν παραβρέθηκαν ποτέ στην πλ. Αγίου Γεωργίου. Οι προσαχθέντες ανέφεραν επανειλημμένα πως καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης οι ίδιοι βρίσκονταν στην οδό Φωκίωνος Νέγρη και πως οι προσαγωγές τους έγιναν «στο σωρό».

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος μεταφοράς των προσαχθέντων από το συγκεκριμένο σημείο προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, καθώς παρά τις επίμονες εκκλήσεις τους να τους παραλάβει περιπολικό με διακριτικά αστυνομικά στοιχεία, οι άνδρες της «Δ» (ομάδα 12) τους ανάγκασαν να εισέλθουν σε τρία συμβατικά οχήματα Ι.Χ. (οι πινακίδες των οποίων βρίσκονται στη διάθεση του «Ε.Κ.»).

Στο ερώτημα του «Ε.Κ.» για το που κατευθύνονται οι προσαχθέντες πολίτες με τα αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά, η απάντηση ήταν και πάλι άκρως αντιεπαγγελματική: «Οπου θέλουμε τους πάμε».

Αντ' αυτού μας ζητήθηκε να επιδείξουμε το κινητό μας και τα «ηχητικά που τράβηξες», αίτημα που αποσύρθηκε με την εξήγηση πως πρόκειται για προσωπικά στοιχεία και πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αιτιολογηθεί.

Ο «Ε.Κ.» ενημερώθηκε αργότερα για το σημείο μεταφοράς (ΓΑΔΑ) των συγκεκριμένων προσαχθέντων από δικηγόρους που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρας.

Να σημειωθεί ότι κατά τις προσαγωγές, οι αστυνομικοί δεν έφεραν κανένα μέσο προστασίας για τον κορωνοϊό (π.χ. μάσκες ή γάντια) και πως η επαφή με τους προσαχθέντες ήταν πολύ στενότερη του ενός μέτρου.

Μετά τις 3 τα ξημερώματα, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, αυτή τη φορά στη ΓΑΔΑ, κατά συγγενών, φίλων και αλληλέγγυων που έσπευσαν στο σημείο προς υπεράσπιση των προσαχθέντων, με τις πληροφορίες του «Ε.Κ.» να κάνουν λόγο για βιαιοπραγίες κατά των συγκεντρωμένων κατά την απώθησή τους προς την οδό Σούτσου.   

Τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει πως πριν την επίθεση πραγματοποιήθηκε «τηλεφώνημα αγνώστου προς την Αμεση Δράση και ισχυρίστηκε ότι τον μαχαίρωσαν και τον λήστεψαν άγνωστοι στην Κυψέλη».

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει εκδοθεί κάποιο αστυνομικό Δελτίο Τύπου.

Για σήμερα, Σάββατο, καλείται συγκέντρωση στις 19:00, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ως απάντηση στα χτεσινά περιστατικά.