GR US

Ελάχιστες ζημιές στο Ιονικό Χωριό της Αρχιεπισκοπής από τον κυκλώνα «Ιανό»

Εθνικός Κήρυξ

Ελάχιστες οι ζημιές που προξένησε ο ανεμοστρόβιλος Ιανός στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Ιονικό Χωριό της Αρχιεπισκοπής στο Βαρθολομιό Ηλείας στην Ελλάδα. Φωτογραφία GOA

ΑΘΗΝΑ. Ελάχιστες ζημιές υπέστη, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, ευτυχώς τούτη τη φορά, το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Ελλάδα, γνωστό ως Ιονικό Χωριό, ευρισκόμενο στο Βαρθολομιό Ηλείας, από το πλήγμα του κυκλώνα «Ιανός», που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα. Μόνο μερικά δέντρα ξεριζώθηκαν και κάποια κλαδιά δέντρων έσπασαν. Ο «Ιανός» χτύπησε με καταστροφική μανία τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, συμπεριλαμβανομένων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Τα εν λόγω νησιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Ιονικό Χωριό και τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο οι κατασκηνωτές.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2016, ανεμοστρόβιλος είχε επιφέρει τεράστιες καταστροφές στο Ιδρυμα, οι οποίες αποκαταστάθηκαν μετά παρέλευση αρκετών μηνών και υψηλού κόστους.

Φέτος, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ακυρώθηκε το θερινό πρόγραμμα των Κατασκηνώσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διόρισε τον π. Κυριάκο Κυριάκου στη θέση του διευθυντή τον Νοέμβριο του 2019, ενώ είχε διευθύνει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Ιονικού Χωριού και κατά το παρελθόν. Ο π. Κυριάκου σε δήλωσή του είχε τονίσει πως «η υγεία και η ασφάλεια όλων οι οποίοι συμμετέχουν στο Ιονικό Χωριό αποτελεί μέγιστο μέλημά μας. Η φυσική και πνευματική ευεξία των νέων της Αρχιεπισκοπής μας και εκείνων που είναι έτοιμοι να τους διακονήσουν είναι πάντοτε η ύψιστη προτεραιότητά μας».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» έχει γράψει αρκετές φορές για το Ιονικό Κέντρο και το επιτελούμενο έργο σ' αυτό, καθώς επίσης και για τις υποτροφίες τις οποίες παρείχε κατ' έτος το Ταμείο «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία».

Εθνικός Κήρυξ

Το Ιονικό Χωριό, Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Βαρθολομιό Ηλείας. Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος/Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Υπογραμμίζεται ότι το Ιονικό Χωριό ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος το έτος 1966, ενώ στην όλη του απόκτηση και ανοικοδόμηση συνέβαλλε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πούλος, πρώην ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αρχαγγέλων στο Στάφορντ του Κονέκτικατ και ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Παπαδέας. Αμφότεροι υπήρξαν πρωτουργοί του Ιονικού Χωριού.

Βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στο Βαρθολομιό της Ηλείας με αμερικανικού τύπου προδιαγραφές κοιτώνων, με Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα και Βυζαντινόρυθμο ναϊδριο στο οποίο καθημερινά τελούνται Ακολουθίες και προσευχές, ενώ γίνεται και διδαχή της Ορθόδοξης Πίστης. Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να φιλοξενήσουν διακόσια παιδιά ανά κατασκηνωτική περίοδο και επί πλέον πενήντα άτομα προσωπικό.

Εκτός από το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του Ιονικού Χωριού, το οποίο συμπεριλαμβάνει πολιτιστικά, πνευματικά, εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα, γίνεται ξενάγηση των κατασκηνωτών σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας όπως στην Αρχαία Ολυμπία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Δελφοί, Αίγινα, Καλάβρυτα, Πάτρα όπου επισκέπτονται τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα και στην Αθήνα όπου επισκέπτονται την Ακρόπολη και το νέο Μουσείο, καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα της Ελλάδος.