GR US

Καλή η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα

Ευρωκίνηση

(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ)

ΑΘΗΝΑ. Tην καλή επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων επιβεβαιώνει η δεύτερη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, ο μέσος όρος κρουσμάτων μειώθηκε στα έξι ανά ημέρα, και των θανάτων στον έναν. Η έκθεση αποτυπώνει και τις αλλαγές στις συνήθειες των Ελλήνων λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, για το διάστημα 20-27 Μαΐου ο μέσος όρος του αριθμού των ασθενών του ιού σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) κυμάνθηκε στους 19. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει η έκθεση, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 56 και 48 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας περαιτέρω επιβράδυνση συγκριτικά με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο υψηλός αριθμός ημερησίων τεστ σταθεροποιείται περίπου στα 3.000 ως κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών. Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 13,04 σε 14,87. Δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης του ιού στη χώρα με Rt μικρότερο του 0,5, το πλήθος των διενεργούμενων τεστ είναι αρκετά υψηλό, αφού στην Ελλάδα διενεργούνται 530,73 τεστ ανά θετικό κρούσμα (στοιχεία 25.05), όταν π.χ. στην Αυστρία το αντίστοιχο νούμερο είναι 138,48, με τη διασπορά να ισοδυναμεί με 0,6 κρούσματα και 4,52 θετικά κρούσματα ανά ημέρα και ανά εκατομμύριο κατοίκους αντίστοιχα.

Αύξηση μετακινήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας συγκριτικά με τον Απρίλιο, ενώ η παραμονή στην κατοικία μειώθηκε κατά 9%.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε πάρκα με 74%. Ακολούθησαν η μετάβαση σε καταστήματα με 25% και για είδη α’ ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με 14%. Η χρήση με τα ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή στο +24%.

Αν και σημαντικό κομμάτι της τηλε-εργασίας παρέμεινε σε ισχύ, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 20%.

Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 25%, με μόνο την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται μια περαιτέρω αύξηση κατά 2%.

Η κινητικότητα του πληθυσμού αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) όπου σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση προόδου σημειώνεται μια πρόσθετη αύξηση κατά 23% στις επικυρώσεις με συνέπεια στις 25.05 να καταγράφεται μείωση σε σχέση με πέρυσι κατά 48%, έναντι 71% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οσον αφορά την εκπαίδευση, η προσέλευση των μαθητών δευτεροβάθμιας μειώθηκε σε σχέση με την πρώτη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου. Η Αττική, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά απόντων, σε αντίθεση με τα νησιά Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης όπου σημειώνονται οι λιγότεροι απόντες. Επιπρόσθετα, στους εκπαιδευτικούς παρατηρείται αυξητική τάση χορήγησης ειδικών αδειών που σχετίζονται με Covid-19.

Σε ό,τι αφορά πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, παραμένει μια σημαντική μείωση σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που πλέον σταθεροποιείται κοντά στο 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο από την αρχή του έτους μέχρι την τρέχουσα ημερομηνία. Σημειώνεται πως ήδη από τα μέσα Μαΐου η μείωση κατανάλωσης έχει περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα με διαρκώς καθοδική τάση.

Οπως αποτυπώνεται στην έκθεση, ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο για το Μάιο μέχρι στιγμής η αύξηση διαμορφώνεται στο 16%. Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου, όπου γινόταν λόγος για μια διαφαινόμενη και σημαντική επαύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μια γενικότερη μεταστροφή των πολιτών προς τα ηλεκτρονικά κανάλια από τα μετρητά. Η τάση αυτή δείχνει να παγιώνεται.