GR US

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον ιό

Αssociated Press

Πολίτες φορώντας μάσκες κοντά στον Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι. (AP Photo/Michel Euler)

ΠΑΡΙΣΙ. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνουν σε όλη την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, η Γηραιά Ηπειρος μαθαίνει να ζει με τον ιό γράφει σε χθεσινό της εκτεταμένο δημοσίευμα η εφημερίδα «New York Times».

Το δημοσίευμα ξεκινά αναφέροντας μια φράση που είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή της πανδημίας προτρέποντας τους Γάλλους να πραγματοποιήσουν «πόλεμο» ενάντια στον κορωνοϊό. Σήμερα, το μήνυμά του είναι να «μάθουν οι Γάλλοι να ζουν με τον ιό».

Από την πλήρη σύγκρουση έως τον περιορισμό του ψυχρού πολέμου, η Γαλλία και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης επέλεξαν τη συνύπαρξη, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, το καλοκαίρι υποχωρεί σε ένα φθινόπωρο γεμάτο κινδύνους και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος στοιχειώνει την ήπειρο.

Εχοντας εγκαταλείψει τις ελπίδες εξάλειψης του ιού ή εμφάνισης εμβολίου μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά και το σχολείο, ζώντας τις ζωές τους όσο το δυνατόν πιο κανονικά εν μέσω μιας διαρκούς πανδημίας που έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 215.000 στην Ευρώπη.

Η προσέγγιση έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι περιορισμοί για την προστασία από τον ιό έχουν διχάσει πολιτικά τον λαό και όπου πολλές περιοχές έχουν προχωρήσει με το άνοιγμα των σχολείων, καταστημάτων και εστιατορίων χωρίς να έχουν βασικά πρωτόκολλα. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν τόσοι θάνατοι όσο στην Ευρώπη, αν και μεταξύ ενός πολύ μικρότερου πληθυσμού.

Οι Ευρωπαίοι, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούν τα σκληρά μαθήματα από την αρχική φάση της πανδημίας: την ανάγκη να φορούν μάσκες και να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις, τη σημασία των τεστ και της ιχνηλάτησης.

Ολα αυτά τα μέτρα, που αυστηροποιούνται ή χαλαρώνουν ανάλογα με τις ανάγκες, αποσκοπούν στην αποτροπή των εθνικών lockdown που παρέλυσαν την ήπειρο και τις οικονομικές οικονομίες στις αρχές του έτους.

«Δεν είναι δυνατόν να σταματήσουμε τον ιό», δήλωσε ο Εμμανουήλ Αντρέ, κορυφαίος ιολόγος στο Βέλγιο και πρώην εκπρόσωπος της κυβερνητικής ομάδας Covid-19 της κυβέρνησης. «Πρόκειται για τη διατήρηση της ισορροπίας. Και έχουμε μόνο λίγα εργαλεία διαθέσιμα για να το κάνουμε αυτό».

Πρόσθεσε, πως «οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι. Δεν θέλουν πια να πολεμούν».

Η πολεμική γλώσσα έχει δώσει τη θέση σε πιο μετρημένες διαβεβαιώσεις.

«Βρισκόμαστε σε φάση διαβίωσης με τον ιό», δήλωσε ο Roberto Speranza (Ρομπέρτο Σπεράντζα), υπουργός Υγείας της Ιταλίας, της πρώτης χώρας στην Ευρώπη που επέβαλε εθνικό lockdown. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa», ο κ. Σπεράντζα είπε ότι παρ’ όλο που «δεν υπάρχει ποσοστό μόλυνσης», η Ιταλία ήταν πλέον πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την αύξηση των λοιμώξεων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο lockdown» είπε ο κ. Σπεράντζα.

Ωστόσο, παραμένουν οι κίνδυνοι.

Οι νέες λοιμώξεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στη Γαλλία και στην Ισπανία. Η Γαλλία κατέγραψε περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις σε μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Το άλμα δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός των δοκιμών που πραγματοποιούνται -τώρα περίπου ένα εκατομμύριο την εβδομάδα- έχει αυξηθεί σταθερά και τώρα είναι περισσότερο από 10 φορές αυτό που ήταν την άνοιξη.