GR US

Παραδόθηκε στην Ελλάδα το πρώτο «Rafale»

">
Ευρωκίνηση

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη στην τελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους "Rafale" η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση "125 Istres-Le Tube" στην Ίστρ της Γαλλίας, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ)

ΠΑΡΙΣΙ. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αεροπορική βάση Ιστρ στη Νότια Γαλλία η τελετή παράδοσης του πρώτου υπερσύγχρονου ελληνικού μαχητικού «Rafale» από τα 18 συνολικά που έχει παραγγείλει η Ελλάδα. Τα γαλλικά μαχητικά εκτιμάται ότι αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο twitter μία φωτογραφία του πρώτου αεροσκάφους «Rafale» που παρέλαβε η Ελλάδα και έγραψε τα εξής: «Το πρώτο από τα συνολικά 18 Ελληνικά 'Rafale'. Ενα αεροσκάφος υπεροχής, νέας γενιάς, που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας μας και ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Τα ελληνικά φτερά δυναμώνουν».

Κατά την τελετή παραλαβής του πρώτου από τα συνολικώς δεκαοκτώ σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

«Σήμερα έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι εδώ στις εγκαταστάσεις της 'Dassault Aviation', στην Ιστρ, μία ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς εντάσσονται πλέον στον στόλο της τα υπερσύγχρονα μαχητικά Αεροσκάφη 'Rafale'.

Η συνεργασία της Ελλάδας με την εταιρεία 'Dassault' έχει ισχυρά θεμέλια, ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν η πρώτη που παρέλαβε τα 'Mirage' F-1. Παραμένει αγαστή κατά τις τελευταίες πέντε (5) δεκαετίες με την προμήθεια των 'Mirage'-2000 και 2000-5, με επιστέγασμα τη σημερινή παραλαβή των υπερσύγχρονων αεροσκαφών 'Rafale'.

Από σήμερα με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζεται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των αεροσκαφών με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής.

Ευρωκίνηση

Τελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους "Rafale" η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση "125 Istres-Le Tube" στην Ίστρ της Γαλλίας, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ)

Η προμήθεια αυτή, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας.

Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών 'Rafale' υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνογαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Επίσης, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας είναι πολύ ισχυροί και βασίζονται παραδοσιακά στις εξαιρετικές, εδώ και δύο αιώνες, σχέσεις αδελφότητας και ειλικρινούς φιλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και επεκτείνουμε την αμυντική συνεργασία μας σε ακόμη περισσότερους τομείς.

Θα ήθελα τέλος να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς οι διαδικασίες για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Σας ευχαριστώ όλους.

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που ήδη τα πρώτα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν περατώσει το στάδιο εκπαίδευσης εδώ στη Γαλλία, γράφοντας τον πρόλογο στις νέες σελίδες ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας».

Πριν από την τελετή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Dassault Aviation» Ερίκ Τραπιέ (Erik Trappier), με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Παρών στην τελετή παράδοσης ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter μοιράστηκε φωτογραφίες από την τελετή παράδοσης με φωτογραφία του «Rafale».