GR US

Περί φύλου... στην εποχή της COVID-19

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: pexels.com

ΑΘΗΝΑ. Η πανδημία πέραν των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έφερε στο προσκήνιο κάθε κοινωνίας, έκανε εμφανή και λιγότερο εμφανή ζητήματα όπως αυτό της ισότητας των φύλων. Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες σε ό,τι αφορά τον επαγγελαμτικό τομέα καθώς  τα ωράριά τους –ειδικά την περίοδο του lockdown- δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν όπως των ανδρών, καθώς οι μητέρες με τον τρόπο που διενεργήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία –κυρίως διαδικτυακά, εξ αποστάσεως- τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισαν δυσκολίες με τη φύλαξη των παιδιών τους.  Επίσης, ειδικά στην Ελλάδα, που αρκετές γυναίκες απασχολούνται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης (οι περισσότεροι εργαζόμενοι ως σερβιτόροι ή καμαριέρες, αεροσυνοδοί κ.λ.π. είναι γυναικείου φύλου), το πρόβλημα της απώλειας εργασίας λόγω της πανδημίας και των επιβαλλόμενων μέτρων για την αντιμετώπισή της είναι μεγάλο και γέρνει αρνητικά προς τον γυναικείο πληθυσμό. 

TERRITORIA

Το θετικό πρόσημο στη κατάσταση αυτή είναι τα βήματα κινητοποίησης υπέρ της επίλυσης του χάσματος. Ένα σημαντικό βήμα γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαικού TERRITORIA από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εγκαινιάζει το Σχέδιο Ισότητας των Φύλων με χρηματοδότηση από το Horizon 2020. Πιο συγκεκριμένα, η TERRITORIA θέτει ως στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των καινοτομιών που έχουν προαχθεί από ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις προκειμένου να προωθηθεί η Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία (Responsible Research and Innovation) και να συμμετάσχουν στην έρευνα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που συχνά αποκλείονται από υψηλόβαθμες και υψηλόμισθες θέσεις, όπως γυναίκες και ΑΜΕΑ (Άτομα Με Αναπηρία). Ο σχεδιασμός του εν λόγω έργου έχει βασιστεί στην επιλογή τεσσάρων Περιφερειών και ενός Δήμου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα), της Περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια (Ιταλία), της Βορειοανατολικής Περιφέρειας (Ρουμανία) και του Δήμου Gabrovo (Βουλγαρία). Σε αυτό το πλαίσιο έχει αποφασίσει να κατευθυνθεί και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος στην υπό COVID εποχή, οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν καλύτερες ευκαιρίες, οι οποίες όμως θα είναι ευέλικτες ως προς τις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχουν ακόμη οι εργαζόμενες και ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας όπου εκείνες είναι κατά βάσιν υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και των συγγενών. Προφανώς και το ε ́πιθυμητό για μία δημοκρατική κοινωνία θα ήταν να κατανέμονται οι οικειακές εργασίες και οι ρόλοι σε μια οικογένεια ισότιμα και να πάψει η γυναίκα να επιφορτίζεται με πολλαπλούς ρόλους, αλλά η ενέργεια αυτή θα δώσει σε γυναίκες που επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά και λόγω οικογενειακών συνθηκών δεν αποτελούν τις «κατάλληλες υποψήφιες», να το κάνουν, λαμβάνοντας τις διευκολύνσεις προσαρμογής που χρειάζονται.

Κίνηση για την ισότητα των φύλων στην Σύρο

Μία ακόμη αξιοσημείωτη κίνηση διενεργήθηκε από την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Η Επιτροπή θέτει ως στόχο της την ένταξη των πολιτικών φύλου σε όλες τις πτυχές άσκησης πολιτικής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ενώ εχθές Παρασκευή 16 Οκτωβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εγρκιθει ο κανονισμός λειτουργίας και η συγκρότηση της Επιτροπής. 

Η κίνηση αυτή έχει γίνει ήδη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων στην προσπάθεια προώθησης της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων για την πραγμάτωση των οποίων υπεύθυνοι είναι εθνικοί μηχανισμοί και εθνικοί φορείας οριζόμενοι από την Γενική Γραμματεία οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των φύλων, όπως ορίζεται στον Νόμο 4604/2019.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, που πλέον θα τεθεί σε λειτουργία και στη Σύρο, είναι ένα συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο όργανο του οποίου οι αρμοδιότητες είναι κυρίως η προώθηση της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, οι προτάσεις για τη λήψη μέτρων που να προωθούν την ουσιαστική και δημοκρατική ισότητα των φύλων καθώς και η συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων καθώς και με τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών προκειμένου μέσω συλλογικών δράσεων να καταπολεμηθούν δραστικότερα οι κοινωνικές παθογένειες της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων και υπερασπίζονται αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα των γυναικών, ώστε να πάψουν πλεόν να αντιμετωπίζονται –έστω και με λανθάνοντα τρόπο- ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. 

Πηγή : Voria.gr, Κοινή Γνώμη.gr