GR US

Προβληματίζουν οι εικόνες συνωστισμού στην Αττική

Ευρωκίνηση

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΩΔΕΚΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ. (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

ΑΘΗΝΑ. Για τις εικόνες συνωστισμού ανησυχεί ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ η καθολική χρήση μάσκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο κ. Γώγος υποστήριξε πως εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά εξετάζονται οι μάσκες παντού, περιορισμός των δραστηριοτήτων από κάποια ώρα και μετά, μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως σε όλες τις επιχειρήσεις και ηλικιακούς περιορισμούς. «Είναι όλα ανοιχτά γιατί πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία», τόνισε.

Οπως επισήμανε ο λοιμωξιολόγος, από τη Δευτέρα θα εξεταστεί πώς αποδίδουν τα ισχύοντα μέτρα για να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα ή μη νέας δέσμης μέτρων.

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, ο Δρ Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι είναι ένας λόγος παραπάνω ο κορωνοϊος να γίνει το εμβόλιο της γρίπης για να θωρακιστούμε από αυτό που μπορούμε, την κοινή γρίπη, και να περιορίσουμε έτσι και τη διασπορά της γρίπης. Υπογράμμισε, δε, ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει συνδυαστικά γρίπη και κορωνοϊό.

Καθολικό lockdown ενός μήνα μειώνει το ΑΕΠ 2,5%-3%

Το υπουργείο Οικονομικών, είναι έτοιμο να στηρίξει τις όποιες επιλογές κάνει η Κυβέρνηση στις μάχες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε οιοδήποτε εθνικό μέτωπο, τονίζει ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά και όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Παραθέτει προσεγγιστικούς υπολογισμούς, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, κόστος, το οποίο, όπως σημειώνει, μπορεί να περιοριστεί, κυρίως, με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και εξηγεί στη συνέχεια: «Αυτό πράττει η Κυβέρνηση, με μέθοδο, συνέπεια και δικαιοσύνη. Παράλληλα, χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα, σε συνθήκες ιδιαίτερης υγειονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Με την παραπάνω στρατηγική, η οποία επικροτήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην 7η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, έχουμε διασφαλίσει πόρους που ανέρχονται, αυτή τη στιγμή, στα 37,7 δισ. ευρώ».

«Δεν συμμεριζόμαστε τις -εκ μέρους ορισμένων- καταστροφολογίες, αλλά απεναντίας λειτουργούμε ρεαλιστικά και σταθεροποιητικά, για την οικονομία και την κοινωνία. Εργαζόμαστε προκειμένου να ανταποκριθούμε στην απευκταία μακρά παράταση της πρωτόγνωρης δοκιμασίας, και να διασφαλίσουμε εφεδρείες για ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις» αναφέρει ο Υπουργός και δηλώνει «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι «με σκληρή δουλειά, με συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο και με αυτοπεποίθηση, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες συνθήκες και να ξαναπιάσουμε -το συντομότερο δυνατό- το ‘νήμα’ από το σημείο που το είχαμε αφήσει πριν από τον περασμένο Μάρτιο».

«Εχουμε μόνο μία επιλογή. Να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική. Θα τα καταφέρουμε!», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.