GR US

Σε βίντεο οι δράστες του Καραϊβάζ - «Συμβόλαιο θανάτου» βλέπουν οι Αρχές

Ευρωκίνηση

ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΗΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΪΒΑΖ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2021. (EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Τα κίνητρα πίσω από τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αναζητούν οι διωκτικές Αρχές καθώς επεξεργάζονται τα όποια στοιχεία είναι διαθέσιμα και μπορούν να βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μεταξύ αυτών είναι και οι εικόνες από δύο βίντεο που προέρχονται από κάμερες κλειστού κυκλώματος σπιτιών της περιοχής που έχουν καταγράψει τους δύο δράστες που επέβαιναν πάνω σε μηχανάκι. Σήμερα, εξάλλου, μέσα σε κλίμα οδύνης έγινε η κηδεία του δημοσιογράφου στη γενέτειρά του, τη Δράμα.

Ως προς τα κίνητρα της δολοφονίας, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας δεν τα έχουν προσδιορίσει. Μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για «συμβόλαιο θανάτου», καθώς η εκδοχή να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια δεν συγκεντρώνει σε αυτήν τη φάση μεγάλες πιθανότητες.

Οι άνδρες του τμήματος ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει τις έρευνες εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, ωστόσο το επικρατέστερο τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από το έγκλημα βρίσκονται επαγγελματίες δολοφόνοι.

Οι επιτελείς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής δεν αποκλείουν οι εκτελεστές του δημοσιογράφου να ήρθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Δηλαδή να πρόκειται για «πληρωμένους» εκτελεστές που έβαλαν την «υπογραφή» τους στο συμβόλαιο θανάτου του Γιώργου Καραϊβάζ.

Ευρωκίνηση

ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΗΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΪΒΑΖ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2021. (EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ)

Ως προς τα βίντεο, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγράφουν τους εκτελεστές, λίγα λεπτά πριν φτάσουν στο σημείο που έστησαν το καρτέρι θανάτου στον Γιώργο Καραϊβάζ.

Τα βίντεο καταγράφουν τους εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ επτά λεπτά πριν τη δολοφονία. Οι δράστες φέρεται να βρίσκονται 400-500 μέτρα από το σημείο της δολοφονίας, κάνοντας γύρους για να μην δώσουν στόχο. Ο συνεπιβάτης φέρεται να είναι σε ετοιμότητα και δεν αποκλείεται να έχει το όπλο ανάμεσα στα πόδια του.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν συνεργός των δραστών να τους ειδοποίησε όταν ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε από το «Star» περίπου στις 14:00 για το σπίτι του στον Αλιμο, προκειμένου να υπολογίσουν τον χρόνο άφιξης. Ωστόσο, οι κινήσεις των εκτελεστών, κάνοντας κύκλους γύρω από το σημείο, αυξάνουν τις πιθανότητες να γνώριζαν το πρόγραμμα του δημοσιογράφου και να περίμεναν να χτυπήσουν.

Οι δύο δράστες που εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο με 10 σφαίρες επιβαίνουν σε μηχανή τύπου Beverly, ένα μεγάλο σκούτερ δηλαδή. Ο οδηγός φορά κράνος και ο συνοδηγός φοράει full face.

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Ευρωκίνηση

Δολοφονία έξω από το σπίτι του, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στον Αλιμο, το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τις προσεχείς ημέρες ξεκινά ο κύκλος των καταθέσεων. Πρώτα θα μιλήσουν πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του δημοσιογράφου. Τα μέλη της οικογένειας του Γιώργου Καραϊβάζ θα κληθούν να καταθέσουν για το εάν ο δημοσιογράφος δεχόταν απειλές για τη ζωή του ή εάν υπήρχε κάτι που τον προβλημάτιζε. Παράλληλα θα κληθούν να καταθέσουν και πρόσωπα από το επαγγελματικό του περιβάλλον.

Το δεύτερο σκέλος των ερευνών αναμένεται να εστιάσει στα κινητά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Γιώργου Καραϊβάζ. Η εντολή που έχει δοθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια είναι να γίνει ανάκτηση όλων των δεδομένων που μπορεί να έχουν διαγραφεί.

Παράλληλα, οι Αρχές πρόκειται να ζητήσουν να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο με σκοπό να ερευνηθούν τα τηλέφωνα που ήταν ενεργοποιημένα γύρω από τον τόπο της δολοφονίας την ώρα της εκτέλεσης του δημοσιογράφου.

Τον δολοφόνησαν με 10 σφαίρες

Δέκα σφαίρες από τις 13 που έριξαν οι δυο δράστες, δέχτηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ. Από αυτές, η μια χτύπησε στην αριστερή του παλάμη, μια στο λαιμό, δυο στο κεφάλι και έξι στο στήθος του άτυχου δημοσιογράφου, ο θάνατος του οποίου ήταν ακαριαίος. Αλλες τρεις σφαίρες χτύπησαν στο όχημά του.

Νωρίτερα, η βαλλιστική που ολοκληρώθηκε, έδειξε πως το 9αρι όπλο, με το οποίο οι δυο δράστες σκότωσαν εν ψυχρώ τον δημοσιογράφο, ήταν «καθαρό», δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε ανάλογο περιστατικό.

Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία

Ευρωκίνηση

ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΗΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΪΒΑΖ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2021. (EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ)

Εν τω μεταξύ, όπως ήταν φυσικό, ανείπωτη θλίψη επικρατούσε χθες στην κηδεία του δημοσιογράφου στο χωριό Καλλίφυτο της Δράμας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η σύζυγος και ο 19χρονος γιός του Γιώργου Καραϊβάζ, η αδερφή του που ήρθε από το εξωτερικό για την κηδεία και η μητέρα του, η οποία ζει μόνιμα στο χωριό, αλλά και λίγοι συγγενείς και φίλοι, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.