GR US

Η Ελλάδα στην τελική φάση ανοίγματος

Ευρωκίνηση

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το άνοιγμα στον τουρισμό.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Κινηματογράφοι, καζίνο και παιδικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις άνοιξαν ξανά στην Ελλάδα από χθες Δευτέρα, ενώ συναυλίες, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και πάλι, στην τελευταία φάση της χαλάρωσης των μέτρων κλειδώματος της χώρας με την τελική φάση επανέναρξης να ξεκινάει από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, όταν ανοίγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε νωρίς το κλείδωμα στο ξέσπασμα του κορωνοϊού, μια κίνηση που πίστωσε τη χώρα με επιτυχία στην απάντηση της πανδημίας.

Eτσι, όπως ανέφερε χθες και το «Associated Press», την Κυριακή η Ελλάδα δεν ανέφερε νέους θανάτους και μόνο 10 νέα κρούσματα. Συνολικά η χώρα μετράει από την αρχή της κρίσης του ιού 191 θανάτους και 3.376 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.  

Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Οσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα, αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους.

Στη σύσκεψη μετείχαν αρμόδιοι Υπουργοί και παράγοντες Υγείας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφτηκε χθες τη Λήμνο, όπου έλεγξε το αεροδρόμιο αν είναι έτοιμο και όπως είπε «από την Τετάρτη όλα τα αεροδρόμια της χώρας ανοίγουν με όρους ασφάλειας, αλλά το κυριότερο με ξεκάθαρους όρους δημόσιας υγείας.

«Θέλουμε πολύ ο τουρισμός να πάει μπροστά, είναι προτεραιότητα, αλλά όλο αυτό θα γίνει χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Οσοι ταξιδιώτες έρχονται πρέπει να είναι ασφαλείς, αλλά -πάνω και πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο- όλοι οι νησιώτες μας που θα τους υποδεχθούν πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας: «Εχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή χρειάζεται συνεργασία, συνεννόηση και πάνω απ’ όλα τήρηση των πρωτοκόλλων είτε αφορούν τη δημόσια υγεία είτε τις διαδικασίες ελέγχου που δεν θα είναι δειγματοληπτικές, αλλά στοχευμένες».

Παράλληλα και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, βρέθηκαν χθες στην Κω για να παραστούν σε ένα γεγονός κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό και την επανεκκίνησή του, μετά την έξαρση της πανδημίας του ιού Covid-19. Σκοπός της μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού στο νησί ήταν η υποδοχή της πρώτης αεροπορικής πτήσης από το εξωτερικό, το απόγευμα της Δευτέρας. Πρόκειται για πτήση της αεροπορικής εταιρείας TUI από τη Γερμανία, η οποία μετέφερε στο νησί 170 γιατρούς. Το ταξίδι των Γερμανών γιατρών στην Ελλάδα έχει συμβολική αξία, εφόσον έχει προσφερθεί σαν δώρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στη Γερμανία. Μαζί με το γκρουπ των ιατρών στην Κω θα συνταξιδέψουν και  ανώτατα στελέχη της TUI.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες 18 αφίξεις, κάτι θετικό, αν και σε κανονικές περιόδους θα ήταν πάνω από 30.