GR US

Νίκος Μπακατσέλος: Αμείωτο το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για Ελλάδα παρά την πανδημία

Εθνικός Κήρυξ

O πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει επιφέρει κλυδωνισμούς στην παγκόσμια Οικονομία, με επιπτώσεις που θα είναι αισθητές και για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος, στέλνει με συνέντευξή του στο «Περιοδικό» ένα αισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας ότι το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο. Στην ίδια συνέντευξη, ο ίδιος αναφέρεται και στα σχέδια του Επιμελητηρίου για την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, ενώ στέκεται και στο τελευταίο Greek Economic Summit, το οποίο παρά το γεγονός ότι ήταν διαδικτυακό είχε επιτυχία με σημαντικές συμμετοχές και προτάσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Μπακατσέλο, κάντε έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας σας στην προεδρία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Επιμελητηρίου κινείται διαχρονικά στη βάση μιας στρατηγικής, η οποία στο επίκεντρό της έχει την υποστήριξη και προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την επιτυχημένη διασύνδεσή της με την αγορά των ΗΠΑ. Αυτή την κληρονομιά κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου να διαχειριστούμε, ειδικότερα σε μια περίοδο, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας χαρακτηρίστηκε από την έξαρση και τις προεκτάσεις της πανδημίας. Βασικό μας μέλημα, ήταν να προχωρήσουμε με αίσθημα ευθύνης και άμεσα αντανακλαστικά, διασφαλίζοντας τη συνέπεια και συνέχεια ενός φορέα που πρωτοστατεί στις εξελίξεις. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των καιρών για ψηφιακό μετασχηματισμό, προσαρμόζοντας την επιχειρησιακή και επικοινωνιακή πολιτική μας στα νέα δεδομένα, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση ψηφιακών εκδηλώσεων με ουσιαστικό περιεχόμενο και παρεμβατικό χαρακτήρα. Λειτουργήσαμε με υπευθυνότητα, καταθέτοντας στην πολιτική ηγεσία της χώρας, ουσιαστικές και στοχευμένες προτάσεις, τις οποίες επεξεργάστηκαν οι επιτροπές μας, για την μετά Covid-19 εποχή στην Ελλάδα. Αποτελέσαμε βασικό συστατικό της ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια της Αιγύπτου και της Κύπρου, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό υπόβαθρο εμπορικών διασυνδέσεων.

Εθνικός Κήρυξ

O πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος, ολοκληρώσαμε το 2020 με το 31ο Greek Economic Summit, ένα συνεδριακό θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας, με τη συμμετοχή σημαινουσών προσωπικοτήτων και τοποθετήσεις, διασυνδέοντας Ελλάδα και ΗΠΑ. Με την ίδια υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αυξημένα αντανακλαστικά, στεκόμαστε απέναντι στις επιχειρηματικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως και προετοιμάζουμε την ελληνική αγορά για τα νέα δεδομένα. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική να λειτουργούμε ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, διαμορφώνοντας και από την πλευρά μας, τις προϋποθέσεις εκείνες που θα καταστήσουν και τις δύο χώρες διαρκείς συνομιλητές και ισχυρούς εταίρους.

Πόσο μεγάλο πιστεύετε θα είναι το πλήγμα στην ελληνική οικονομία από την πανδημία; Ποιες οι προοπτικές για την ανάκαμψή της;

Το 2020, ήταν μια χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από την κρίση της πανδημίας, θέτοντας σε συναγερμό το θεσμικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα παγκοσμίως. Οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα δεν είναι ευοίωνες και είναι βέβαιο ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της διεθνώς, σοβαρές οικονομικές πληγές. Ωστόσο, θα σηματοδοτήσει και σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες και θα λειτουργήσουν ως «αντίδοτο» για τις οικονομίες, εφόσον αντιμετωπισθούν και εφαρμοστούν με δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία, τη στασιμότητα σε ανάπτυξη, αναχρονιστικά παραγωγικά μοντέλα σε ένα ζωντανό και ανταγωνιστικό οικονομικό οργανισμό ανοικτής οικονομίας, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και θα προσελκύει επενδύσεις, κεφάλαια, καθώς και το διαρκές ενδιαφέρον της διεθνούς οικονομικής και επενδυτικής κοινότητας. Με ένα απόλυτα πειστικό αφήγημα, τα σωστά αντανακλαστικά μιας πολιτικής ηγεσίας που ήδη έχει επιδείξει σημαντικό έργο, ομαδική δουλειά και πνεύμα συναίνεσης, μπορεί να διαμορφωθεί το ιδανικό πλαίσιο για την επόμενη ημέρα της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

To αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε τι βαθμό έχει επηρεαστεί από την πανδημία;

Εθνικός Κήρυξ

Η επενδυτική προοπτική της χώρας μας, παρά την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε εξαιτίας του Covid-19, έχει θετικό πρόσημο με τις επενδυτικές προοπτικές να εμφανίζονται ευοίωνες, έχοντας απτά δείγματα μέσα από τις επενδύσεις των Cisco, Pfizer, Deloitte, Microsoft, αλλά και άλλων αμερικανικών πολυεθνικών. Ειδικότερα, η επένδυση της Microsoft στη χώρα, με το Κέντρο Δεδομένων που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο cloud, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη, καθώς και το digital hub που αναπτύσσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο «κάδρο» της καινοτομίας στο χώρο της υγείας, σηματοδοτεί την αφετηρία ώστε στη χώρα μας να παγιωθεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για την αγορά των ΗΠΑ. Τεχνολογία, Βιομηχανία, Real Estate, Υποδομές, Ενέργεια, Ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες και τομείς στους οποίους θα υλοποιούνται στρατηγικές επιχειρηματικές συμφωνίες και επενδύσεις.

Στο επόμενο διάστημα θεωρείται βέβαιη η ολοκλήρωση νέων συνεργασιών που θα αυξήσουν την παρουσία ομίλων από τις ΗΠΑ στη χώρα μας. Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε αυτό το δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει στις εξελίξεις μέσα από ουσιαστικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν και την αντίστροφη πορεία, αυτή της προώθησης των ελληνικών εταιρειών στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το εργαλείο αυτής της πρωτοβουλίας είναι το «The Greek Exports Handbook», μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα με όλες τις σωστές και απαραίτητες πληροφορίες για την ενημέρωση εισαγωγέων και αγοραστικών δικτύων στις ΗΠΑ για τις ελληνικές εταιρείες και τα προϊόντα τους.

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ διάγουν μια λαμπρή περίοδο. Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία ποιες οι προοπτικές τους;

Ο δεσμός που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, βασίζεται σε γερά θεμέλια. Οι δύο χώρες, διαχρονικά, απολαμβάνουν εξαιρετικές διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτιστικές σχέσεις και θεωρούν η μία την άλλη «σύμμαχο».

Εθνικός Κήρυξ

Οφείλω να επισημάνω ότι η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την ώρα που αμερικανικές εταιρείες - κολοσσοί προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δηλώσει τον σεβασμό και την αγάπη του για την Ελλάδα, τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν, σε συνδυασμό με τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών ανοίγει τον δρόμο για επέκταση μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Θεωρώ λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, ότι οι προσδοκίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι μεγάλες και αφορούν την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

To τελευταίο Greek Economic Summit παρά το γεγονός ότι ήταν διαδικτυακό είχε επιτυχία με σημαντικές συμμετοχές και προτάσεις. Πείτε μας για αυτό.

Το 31ο Summit με την Αθήνα ως αφετηρία εξωστρέφειας, ξεδίπλωσε μια διασύνδεση ανάμεσα στα διεθνή οικοσυστήματα, με έμφαση στην ανάδειξη της δυναμικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Μια σχέση που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, με άξονες την Ερευνα και Τεχνολογία, την Καινοτομία, την Ενέργεια, την Αμυνα και τη γεωστρατηγική ασφάλεια της ΝΑ Μεσογείου. Παράλληλα, το Greek Economic Summit, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό της χώρας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις μέσω καίριων παρεμβάσεων. Φέτος, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, αποτέλεσε μια «ψηφιακή συνάντηση κορυφής», στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαίες προσωπικότητες από όλο το φάσμα της πολιτικής και της οικονομίας, τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε, τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις και οι επιλογές που έχει η χώρα μας για να «προχωρήσει», ενώ παράλληλα σκιαγραφήθηκε το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδος, με βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό και δυνατές στρατηγικές συμμαχίες.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, την επιδραστικότητα της ψηφιακής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και κορυφαίους CEOs σημαντικών αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως ο Albert Bourla (Αλμπερτ Μπουρλάς) της Pfizer, τον Andre Calantzopoulos (Αντρέ Καλαντζόπουλος) της PMI, τον Punit Renjen (Deloitte) και τον αντιπρόεδρο του U.S. Chamber of Commerce, Myron Brilliant (Μύρων Μπρίλιαντ).

Τα άμεσα σχέδιά σας ως Επιμελητήριο

Εθνικός Κήρυξ

Ο στόχος μας για το άμεσο μέλλον είναι το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να εξακολουθήσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τη διασύνδεσή τους με την αγορά των ΗΠΑ και να συνεισφέρει στην προώθηση του διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, σε αυτή τη μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία που προκαλείται από την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης, τίθεται απέναντι σε μια σειρά από προκλήσεις με διαστάσεις οικονομικές, αναπτυξιακές αλλά και γεωπολιτικές, η αντιμετώπιση των οποίων θα προσδιορίσει και την πορεία της χώρας και τη θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό-πολιτικό οικοσύστημα. Μέσα από τις δράσεις του Επιμελητηρίου, θέλουμε να προετοιμάσουμε τους επιχειρηματίες της χώρας μας να «υποδεχτούν» αυτές τις προκλήσεις και να ενδυναμώσουμε τη θέση της Ελλάδας ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Παράλληλα, αξιοποιώντας τον παρεμβατικό ρόλο του Επιμελητηρίου, θα επιδιώξουμε να συμμετέχουμε ενεργά μέσα από τις θέσεις και προτάσεις μας σε ένα Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάκαμψης το οποίο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και ένα επενδυτικό πλαίσιο με βασικές προτεραιότητες την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή.

Στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πιστεύουμε ότι μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας, την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση των υποδομών, τη στήριξη της περιφέρειας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, είναι δυνατή η εκπόνηση μίας συντονισμένα αναπτυξιακής στρατηγικής που μπορεί, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως, να αντιμετωπίσει και δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.